Leverer du slaktedyr eller egg til private slakterier eller eggpakkerier, eller vurderer du å prøve oss ut? På denne siden gir vi deg et innblikk i den privateide delen av bransjen i Norge, og viser fram hvordan vi bidrar til lokal verdiskapning, matmangfold og levedyktige lokalsamfunn over hele landet.
Kjøtt og fjørfebransjens landsforbund (KLF) har i over 100 år vært en pådriver for gode rammevilkår for bonden, landbruket og kjøtt- og fjørfebransjen. Vårt landsforbund er dedikert til å gjøre medlemsbedriftene våre bedre, og slik gi bønder en pålitelig og langsiktig partner. Vi jobber for å øke samfunnets bevissthet om omfanget og betydningen av at bønder leverer dyr og egg til privat side, samt å bygge opp under det generelle omdømmet til private slakterier og eggpakkerier i hele Norge.
KLF har 135 medlemsbedrifter som er spredt over hele landet. Finn medlemsbedrifter her.
Alle bønder som leverer til frittstående slakterier og eggpakkerier får bladet Kjøtt & Eggprodusenten tilsendt gratis enten på papir eller digitalt fire ganger i året.
Hvorfor velge private slakterier?
Ved å velge private slakterier støtter du en sunn konkurranse i kjøtt- og fjørfebransjen. Konkurranse bidrar til bedre priser, mer innovasjon og et bredere utvalg av produkter. Dette er fordeler som også kommer deg som bonde til gode, samtidig som forbrukerne får flere valgmuligheter.
Våre medlemmer (slakteriene og eggpakkeriene) er forpliktet til god dyrevelferd, høy kvalitet og mattrygghet. Ofte vil avstanden dyra transporteres bli kortere om du velger å levere til den nærmeste frittstående aktøren. Du kan være trygg på at private slakterier møter deg med dyktige rådgivere og stolte dyrebilsjåfører som sørger for at dyrene dine blir behandlet med omsorg og respekt hele veien frem til slakterifjøs og avliving.
Mer konkurranse med private slakterier
Konkurranse er bra for bonden, bransjen og forbrukeren. Ved å velge private slakterier eller eggpakkerier støtter du opp om en sunn konkurranse i kjøtt- og fjørfebransjen. At flere ønsker å kjøpe dyr og egg fra gården bidrar til bedre priser til bonden, mer innovasjon og et bredere utvalg av norskproduserte produkter til forbrukerne på spisesteder og i dagligvarebutikkene.
Vi mener at konkurranse om bondens råvarer er til beste for bonden og gir mangfold til forbrukerne. Dine leveranser legger til rette for lokal og regional verdiskapning, når leveransene fra gården foredles videre til kjøtt og eggprodukter. Vi ønsker at flere norske bønder skal levere kvalitetskjøtt og egg til sitt nærmeste frittstående slakteri og eggpakkeri.
Bidrar til utvikling
KLF representerer 135 frittstående bedrifter som bidrar til lokal verdiskaping, matmangfold og levedyktige lokalsamfunn over hele landet. Mange av disse bedriftene er ledende på̊ innovasjon og utvikling i kjøtt- og fjørfebransjen. Bedriftene investerer i moderne utstyr som bidrar til å ta bransjen inn i en bærekraftig framtid. Gjennom medlemskapet i KLF støtter de oppunder at:
- det skal være lønnsomhet i alle ledd av verdikjeden
- produksjonen skal foregå på en miljø- og klimavennlig måte gjennom hele verdikjeden
- norske dyr skal ha god helse og velferd som ivaretar dyrenes behov
- kjøtt og egg skal produseres på bærekraftige ressurser
- kjøtt og egg skal bidra positivt for helse og ernæring til befolkningen
Lite byråkrati
Våre medlemsbedrifter er ofte familieeide hjørnestensbedrifter i sitt område. De har selvstendige ledere med lokal forankring som kan respondere, prioritere og handle raskt. Du vil møtes av lite byråkrati og korte beslutningsveier.
Kjemper for gode rammevilkår
KLF jobber aktivt for å sikre gode vilkår for bonden, landbruket og kjøtt- og fjørfebransjen. Vi jobber med myndigheter og interessegrupper for å sikre at bransjen blir hørt og tatt på alvor både nasjonalt og internasjonalt. Forbundet streber etter å skape gode rammevilkår som styrker verdikjeden for kjøtt og egg som helhet.
Dyrevelferd, trygg mat og oppdatert kompetanse
Dyrevelferd, trygg mat av høy kvalitet, klima og bærekraft er kjernen i vårt arbeid. Vi setter standarder og jobber for å opprettholde og forbedre nivået av dyrevelferd og mattrygghet i bransjen.
Forbundet erkjenner betydningen av kunnskap og kompetanse for å lykkes i en bransje i stadig endring, derfor er vi en dedikert pådriver for at de private slakteriene til enhver tid skal holde seg oppdatert på lovverk, kompetanse og ny forskning innen dyrevelferd og mattrygghet. Vi er også opptatt av at medlemmene tar i bruk nye oppfølgings-systemer og knytter seg til bransjestandarder.
KLF publiserer regelmessig nyheter om bransjen. Vil du motta nyhetsbrev fra oss, kan du melde deg på her.
Relevante artikler:
- Sau ble enklere i kombinasjon med grisJan Tore Mortveit og Linn Skretting har funnet en effektiv kombinasjon mellom sau og gris på gården sin i Vindafjord. Etter at de begynte med…
- Bonden og butikkslakteren: – Sammen skaper vi verdierSentralt plassert midt i verdikjeden mellom bonden i Gudbrandsdalen og den kjøpesterke kunden i Opera-strøket i Oslo er Daniel Slakter ikke i tvil: – Sammen skaper…
- Lar grisen gå fritt – får 13 kroner mer pr. kiloDe har investert og modernisert for å gi grisene mer plass både inne og ute. Resultatet er at Marianne Lund og Jørgen Kjølsrød nå får både bedre…
- – Vi er stolte av at vi bevarer hele verdikjeden i TrøndelagNå reiser det seg, det nye kyllingslakteriet for merkevaren Ytterøy i Trøndelag. Den nesten 7 mål store og topp moderne fabrikken på Røra skaper nye…
- Flere bønder i Nordfjord velger å sende slaktedyrene til Hellesylt Dyrebilsjåførene til Ole Ringdal på Hellesylt har fått mer å gjøre etter at Nordfjord Kjøtt la ned sitt slakteri. Gode betingelser og kort transportvei mener…
- Tapte stort på prisfall på smågris – ønsker mer forutsigbarhet Plutselige prisfall gjør det er svært krevende å drive med smågrisproduksjon i dag. Bonde Knut Aalton etterlyser derfor en annen modell for styring av markedet. …
- Veldrevet og dyrevennlig kombi-bruk Hun representerer fjerde generasjon på familiegården Anerød i Halden, Merete Mostad. Den ærgjerrige og systematiske Fatland-produsenten er svært opptatt både av dyrevelferd og økonomisk forsvarlig…
- Da han trengte det som mest, stilte bygdefolket oppSamhold og samarbeid med lokalbefolkningen i bygda Undheim i Time kommune skulle vise seg å bli gull verdt, ja nærmest et være eller ikke være…
- Gårdsrådet ble avgjørende støtte både i krisen og oppturen Gårdsrådet som Midt-Norge Slakteri etablerte, reddet svineprodusent Kjell Morten Dahlgren fra personlig konkurs. I dag takker han gårdsrådet for at han greide å betale gjelda…
- Går for gull med geit Ekteparet Nygård som driver Kandal Kjøt, produserer en dampepølse av geit som er noe utenom det vanlige. Nå er de spent på hva dommerne i…
- Egglederen som leverer 300 tonn egg fra 15 000 hønerEgglederen blir han kalt, femtiåringen Stein Vegar Thuv, eier og driver av hønseriet og eggpakkeriet Tørresvik Gård ved Fauske i Nordland. Her egger han opp de…
- Kjøttbransjen og Bondelaget: – Norge trenger en langsiktig landbrukspolitikk Norge trenger en langsiktig landbrukspolitikk som sikrer lønnsom matproduksjon over hele landet. Det er kjøtt- og fjørfebransjens og Bondelagets sammenfallende budskap til politikerne før stortingsvalget…
- – Æ vart ganske svett da æ åpna det brevetNår Statsforvalteren truer med saftig bot og du ikke skjønner hvorfor – da er det godt å ha et slakteri som kan hjelpe deg. Kjell…
- –På tide med litt sunt bondevettHvor er det sunne bondevettet blitt av i samfunnet og hvorfor må vi bønder hele tiden overbevise omverdenen om viktigheten av en norsk landbruksproduksjon som…
- – Lærlingene er vår viktigste ressursMangel på faglært arbeidskraft i kjøttbransjen er en nasjonal utfordring. Derfor har lærlinger alltid vært et satsingsområde for Jens Eide slakteri i Lillesand. – Dersom vi…
- Levanger-bedrift spiller på lag med lokale bønderEn støttespiller for den lokale bonden i Levanger-området i forbindelse med returslakt! Det er hva produksjonsbedriften Halsan Kjøtt AS ønsker å framstå som. Bedriften drives…
- Samarbeid for mattrygghet og lønnsomhet Den private kjøttbransjen og samvirket samarbeider tett om en forsvarlig og kostnadseffektiv håndtering av slakteriavfall og døde dyr. – At vi står samlet i selskapet…
- Mange ledere i kjøttindustrien er bønderTraktor sto ikke på pensumlista da Kjell Ove Oftedal utdannet seg til kroppsøvingslærer og toppidrettstrener på Norges idrettshøyskole. Kunsten å håndtere en John Deere måtte han lære seg på egen hånd for 20 år siden da han og familien kjøpte et småbruk.
- – Byen er ikke noen greie for megEtter lange dager på kontoret i Østensjøveien i Oslo er ikke administrerende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen sein om å komme seg ut av storbyen og nordover…
- Knut Ivar har ikke angret én dag etter at han begynte å levere til Horns SlakteriTilbake i 2009 slåss sauebonde Knut Ivar Finjord som en sinna bukk for å hindre at slakteriet på Sortland skulle bli nedlagt. Han tapte den…
- – Det trengs offentlig støtte for å holde lyset på i sauefjøseneGustav A. Karlsen i Lofotlam synes millionene regjeringen har satt av for å styrke nordnorsk landbruk burde brukes mer på praktiske tiltak, og mindre på seminarer og utredninger.
- Slakterienes ansikt utad– Sjåførene er våre viktigste ambassadører ute på bygda. Det er avgjørende at de opptrer og representer vårt firma på en tillitsbyggende måte. Budskapet er…
- – «Tjenester nær deg»? Jeg kaller det «tjenester fjern deg»!Nedleggelsen av legekontoret i Hellesylt var dråpen for Ole Ringdal, som driver hjørnesteinsbedriften i bygda. Både han og Sp-ordfører Jan Ove Tryggestad mener Senterpartiet ikke…
- Løser utfordringer sammen over bingenProdusentrådgiveren og bonden har et viktig samspill. – Ørene er ofte mitt viktigste redskap når jeg er ute på gårdsbesøk, sier Oscar Brundtland, produsentrådgiver i…
- Fredrik (33) er en storfebonde som tror på framtidenDa faren fikk slag og plutselig ble arbeidsufør var ikke Fredrik Knipenberg i tvil om at han skulle ta over gården. GENERASJONSBRUK: Karene i…
- Matjorda er sak nummer énHvor mye betyr egentlig lokalvalget for bøndene? Landbrukspolitikken vedtas av Stortinget og gjennomføres av regjeringen. Likevel mener bondelederne at kommunene og fylkestingene bestemmer over mange…
- Matsentralen i Sandnes gir nødhjelp til BergenDårlige tider fører til økt pågang hos matsentralene og i Bergen gikk sentralen nylig tom for mat. Mat fra Sandnes ble da redningen. Økte levekostnader…
- – Bondevelferd kommer i første rekkeBilde: Produsentrådgiver Siv Undem på gårdsbesøk hos Miriam Sør-Reime. Når bonden møter utfordringer, er det kort vei til hjelp og råd. – Bondevelferd kommer i…
- Kjøtthandler med samfunnsoppdragIdet jeg stanser leiebilen utenfor Håland Kjøtt, banker det energisk på sideruta. Utenfor står en høyvokst kar i 40-åra med piggsveis og ser meg rett…
- Storsatsning førte til plastkutt, mindre matsvinn og mer dyrevelferdPå tre år har de redusert årlig plastbruk med åtte tonn, kuttet matsvinnet med en fjerdedel og gjennomført viktige tiltak for dyrevelferd i norske fjøs.…