Kombinerer gårdsdrift med slakteri og butikk

Kombinerer gårdsdrift med slakteri og butikk Sortland På Bø i Sortland kombinerer Arne Olaussen og Heidi Larsen gårdsdrift med slakteri og et lite butikkutsalg. Fokus på produktutvikling gjør at stadig…

Kombinerer gårdsdrift med slakteri og butikk

Sortland På Bø i Sortland kombinerer Arne Olaussen og Heidi Larsen gårdsdrift med slakteri og et lite butikkutsalg. Fokus på produktutvikling gjør at stadig flere kunder finner veien til gården.

Tekst og foto
Marianne Lovise Strand

Det kommer kunder kjørende langveis fra for å handle på Bø Gårdsslakteri.

Eiendommen på Bø ligger idyllisk til, bare fem minutters kjøretur sør for regionbyen Sortland, med utsikt til fjell og hav så langt øyet kan se.

Satser på villsau

Etter at Nortura la ned driften på Sortland i 2010, ble slakter Arne Olaussen nødt til å finne seg annen jobb – etter 37 år i bransjen.

Sammen med kona, Heidi, startet han gårdsdrift med 10 villsau. I dag teller besetningen totalt 110 lamsauer, der 30 prosent av dem er fargede spel og resten villsau.

– Hvorfor valgte dere å satse på villsau?

– Vi fant ut at villsau er en lett og fin saue-rase å jobbe med. Fine lamminger og gode morsinstinkter, fastslår Olaussen.

2,3 millioner kroner

I tillegg kunne både skinnet og hornene fra villsauene benyttes som produkter de kunne selge i tillegg til maten i den vesle gardsbutikken.

– Vi startet i det små og har bygd opp gårdsbedriften vår trinn for trinn, i 2012 etablerte vi også eget gårdsslakteri, Arne sier Olaussen.

4000 slaktedyr

Bedriftsetableringen har gått over all forventning. Omsetningen har økt hvert år siden etableringen. I fjor omsatte Bø gårdsslakteri for drøyt 2,3 millioner kroner og slaktet dyr tilsvarende 34 tonn kjøtt. Av dette, en god del leieslakting.

Bønder fra både Vesterålen, Lofoten og Harstad-regionen benytter seg av Bø gårdsslakteri, som tilbyr 10 kroner mer pr. kilo i tillegg til gjeldende satser på kjøttpris.

I tillegg til dette, betaler slakteriet ut kvalitetstilskudd, grunntilskudd og distriktstilskudd.

– Dette har gått veldig bra og vi forventer en betydelig økning i år, med om lag 4000 dyr til slakting, sier Olaussen entusiastisk.

Marked og festivaler

Lammepølsene er blitt veldig populære. Her Jan Robert Jensen og lærling Sindre Bekken, i gang med ny produksjon.

Hard jobbing og fokus på produktutvikling har gitt resultater, og stadig flere kunder finner veien til Bø gårdsslakteri for å kjøpe kortreiste kvalitetsprodukter.

– Folk er blitt stadig mer interessert i kortreist mat og vi får veldig fine tilbakemeldinger på de produktene vi produserer og det gjør meg veldig glad, sier Arne Olaussen på Bø gårdslakteri i Sortland.

– Vi produserer lammepølser og røkte kjøttpølser, og alt av tradisjonsmat til høytider, vi leverer også fra hele slakt til stykningsdeler av slakt, sier Olaussen.

I tillegg til dette produserer vi også spekepølser i mange varianter av sau og geit, sistnevnte er også blitt en favoritt blant kundene. Spesielt lammepølsene og røkte kjøttpølser fra ei lokal oppskrift som Vesterålens dampskipsselskap i sin tid benyttet om bord i skipene, har slått veldig godt an og selges fort unna.

Deltakelse på aktuelle marked og festivaler, der de kommer i direkte kontakt med kundene og kan by på smaksprøver, er en viktig måte å gjøre sine produkter og bedriften kjent på.

Tilskudd fra Innovasjon Norge

Jan Robert Jensen har siden høsten 2016 vært ansatt i full stilling på Bø gardslakteri, her sammen kollega Ismael Addow fra Somalia.

Med så stor produksjon, økte behovet for bedre plass og for to år siden bygde de ut slakteriet og investerte i mange nye maskiner for å kunne øke kapasiteten på videreforedling.

– Vi bygde ut slakteriet og fikk egen skjærehall, samt større kjøl- og frysekapasitet, sier han.

Ved etableringen av slakteriet i 2012, fikk de tildelt tilskudd fra Innovasjon Norge på 30 prosent av totalkostnadene. Også til utvidelsen av slakteridelen i 2015, fikk de investeringstilskudd.

– Vi er veldig glad for at de har støttet vår bedrift, i tillegg fikk vi finansiering gjennom Sparebank 1, sier Olaussen.

Bygutten Ismael Addow fra Mogadishu i Somalia har lært seg slaktefaget på Bø gårdsslakteri og stortrives på gården.

Ansetter flere

Paret har arbeidet hardt for å bygge opp steg for steg, kundekretsen øker og likviditeten er god.

– Det er veldig artig når det går så bra, smiler Olaussen.

Økt arbeidsmengde og omsetning har gitt dem økonomi til å ansette flere.

Jan Robert Jensen ble ansatt i full stilling høsten 2016 og arbeider både på garden og i slakteriet/gardsbutikken. Han er utdannet klassifisør og har fagbrev i kjøttskjæring.

– En av landsdelens beste skjærere, ifølge Olaussen.

I tillegg har de Ismael Addow som får arbeids- og språkpraksis to dager i uka, en lærling i 33 prosent stilling og en annen som arbeider deltid, samt ei som får arbeidstrening på gården. Om høsten er totalt seks personer engasjert med slakting og produksjon.

– Vi har også en annen dyktig slakter, Jim Ellingsen, som vi leier inn på timebasis ved ekstra behov, vi begynner å bli noen stykker nå, sier Olaussen og smiler.

De har tanker om å utvide virksomheten, med utstyret på plass er det meste mulig.

Godt samarbeid med Mattilsynet

Sortland – Vi kjøper inn slakt fra bønder over hele regionen og får tilbakemeldinger fra bøndene om at det er veldig fint at de har mulighet til å levere lokalt fortsatt, sier Arne Olaussen.

Bø gårdsslakteri har et nært og godt samarbeid med Mattilsynet på Sortland, som er til stede på slaktedagene for å kontrollere dyrene og stemple slaktene.

– Vi har tidligere år tilbud skjæring av elgkjøtt her på høstene, men fra i år ser vi oss nødt til å kutte ut dette tilbudet.

– Vi har rett og slett fått så mye å gjøre at vi måtte velge bort noe, sier Olaussen, som ser lyst på framtida til Bø gårdsslakteri.

Siste saker


Optimized by Optimole