Sol og gjestfrihet på Sørlandet under avlsbesetningsmøte
Avlsbesetninger tilknyttet KLF-slakterier teller i dag nitten besetninger. En Hampshire kjernebesetning, åtte foredlingsbesetninger og ti formeringsbesetninger er kjernen i de private slakteriers slakt av gris på rundt en halv million slaktegris.
Årets samling ble i år avholdt på Sørlandet i området Grimstad- Lillesand og tradisjonen tro ble det tid til både gards- og bedriftsbesøk, fra binge til butikk, i tillegg til et konsentrert fagprogram.
Griseentusiast
I Grimstad var det besøk hos griseprodusent Nils Terkelsen som akkurat hadde inngått avtale om kjøp av purker fra Harald Gropen i forbindelse sanering til SPF, og møtedeltagerne ble tatt vel imot av Nils og hans foreldre Marit og Anders som viste sørlandsk gjestfrihet på sitt beste. Anders er for flere kjent som en griseentusiast og har vært aktiv og leder svineavlslaget Agder i mer enn 20 år.
Tomme lokaler
I Lillesand ble det bedriftsbesøk hos Jens Eide som viste rundt og fortalte hvordan bedriften tok over det tidligere Nortura-slakteriet i Lillesand og startet opp i tomme lokaler etter at alt tidligere slakteutstyr hadde blitt revet ned eller gjort ubrukelig av Nortura. Det ble i tillegg budt på smaksprøver av beste slaget, bl.a. pølser som tidligere i sommer tok gullmedaljer i Norgesmesterskap i kjøttprodukter.
SPF
I likhet med i fjor, var SPF (Spesifikk Patogen Free), et viktig tema på fagprogrammet, og det var spesielt interessant ettersom besetningene begge er foregangsbesetninger i Norge med å sanere til SPF.
Ola Sandvik fortale og viste hvordan han hadde sanert ved innkjøp av drektige SPF-purker, og opprettholdt sin genetikk ved å ta keisersnitt, under strenge smittebeskyttende foranstaltninger på noen av sine tidligere purker med høy avlsverdi. Han viste til gode erfaringer med bedøvelse av purkene ved at hans veterinær hadde sprøytet de med bedøvelse. De første griser er nå avvent og Ola har fått status som SPF.
Møysommelig planlegging
Ole Bjarne Enger fortalte hvordan han hadde sanert ved å leie et ekstra grisehus for å huse innkjøpte SPF-purker og kommende avlsdyr, mens han sanerte sitt eget grisehus. Dette krever møysommelig planlegging forteller Ole Bjarne, men gevinsten er at han får et veldig kort avbrudd i sin produksjon og kan ved god planlegging forsyne alle sine kunder med avlsdyr uten nevneverdig avbrudd. Siden Ole Bjarne er den første som gjør dette i Norge har han fått støtte av Innovasjon Norge og skal høste erfaringer som kan brukes av andre.
Besøk fra Danmark
På avlsbesetningsmøtet var det dessuten innslag fra Danmark hvor Tine Schønning fra firmaet Salfarm fortalte om danske erfaringer med smittebeskyttelse i deres SPF-system og hvordan en kan vaksinere sine avlsdyr/livdyr mot App (smittsom lunge og brysthinnebetennelse) som er aktuelt når en skal selge dyr fra en SPF-besetning hvor en ikke har App til en vanlig helsegrisbesetning som typisk har App. Hun anga Hyobac App Multi vet som en av de mest velegnede App-vaksiner for Norske forhold.