Yrkesskadeforsikringsloven sikrer at arbeidstakere som blir syke eller skadet på grunn av hendelser i arbeidsforholdet får erstatning.
Av Mauritz Aarskog, advokat, Østby Aarskog advokatfirma AS
Selv om arbeidsgiver i utgangspunktet har ansvar for å sikre et sikkert og forsvarlig arbeidsmiljø, kan man likevel være uheldig og bli utsatt for en ulykke på arbeidsplassen. Når skaden først er skjedd, kan den skadede etter omstendighetene ha krav på erstatning etter yrkesskadeforsikringsloven. Lovens formål er å gi økonomisk beskyttelse til arbeidstakere som blir utsatt for skader eller sykdommer som kan føres tilbake til arbeidsforholdet deres.
Generelt om yrkesskadeforsikringsloven
Yrkesskadeforsikringsloven er en obligatorisk forsikring, og alle arbeidsgivere i Norge er pålagt å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte. Det er arbeidsgiver som skal betale forsikringspremien, og arbeidsgiver kan ikke overføre kostnadene til arbeidstaker. Dersom arbeidsgiveren ikke har tegnet yrkesskadeforsikring, kan arbeidsgiveren selv bli økonomisk ansvarlig for skadene eller sykdommene som oppstår hos arbeidstaker. Yrkesskadeforsikringen skal dekke skade og tap hos alle arbeidstakere, uavhengig av om vedkommende er fast ansatt, deltidsansatt eller midlertidig ansatt.
Hvilke skader som dekkes
Det følger av yrkesskadeforsikringsloven § 1 at «[l]oven gjelder ved personskade påført arbeidstakere hos arbeidsgivere i riket». Yrkesskadeforsikringsloven dekker skade og sykdom forårsaket av arbeidsulykke, skade og sykdom som etter folketrygdloven § 13–4 er likestilt med yrkesskade og annen skade og sykdom dersom denne skyldes påvirkning fra skadelige stoffer eller arbeidsprosesser. Praktiske eksempler på det siste er skader eller sykdommer som skyldes manglende bruk av verneutstyr, dårlig ventilasjon, osv. Belastningslidelser i muskler og skjelett som er utviklet over tid regnes ikke som yrkesskade da slike sykdommer er alminnelig utbredt, og kan skyldes forhold utenfor arbeidet.
Det er kun skader som arbeidstakeren blir påført i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden, som regnes som yrkesskade. Det vil si at reise til og fra arbeidsstedet i utgangspunktet faller utenfor.
Hva man kan få erstatning for
Hvilke tap som dekkes av yrkesskadeforsikringen er regulert i yrkesskadeforsikringsloven § 12. Det følger av bestemmelsen at forsikringen vil kunne dekke allerede påført tap, tap i fremtidig inntekt og utgifter som skaden antas å påføre arbeidstakeren i fremtiden. Dersom arbeidstaker har fått varige og betydelige skader av medisinsk art, vil man kunne få særskilt ménerstatning, altså erstatning for ikke-økonomiske tap.
Hva gjør du når du først har vært utsatt for en skade?
Dersom du har fått en yrkesskade eller yrkessykdom, må du melde dette til arbeidsgiver, som melder saken videre til forsikringsselskapet. Forsikringsselskapet vil deretter vurdere kravet og utbetale erstatning i henhold til skaden.