- Norske forbrukere som ønsker å nyte våren med ekstra god kjøttmat, bør følge med når resultatene blir lagt ut 3. mai. Produktene som oppnår gull i konkurransen skal være det ypperste av norsk grill-, pølse- og spekemat, sier Svein-Erik Eide, ansvarlig for mesterskapet.
- Selv om smak er individuelt, finnes det kriterier for hvordan en del produkter bør smake og hvordan de skal produseres for å få den riktige konsistensen, smaken og utseende. Under Norgesmesterskapet er det i aksjon høyt kvalifiserte dommere som kjenner sin wiener.
De 530 produktene som er inne til bedømming blir fordelt på fem panel med fagdommere. Dommerne vurderer både hvordan produktet smaker og hvordan arbeidet er utført.
Bilder fra NM i Kjøttprodukter - bedømming dag 3 (Facebook)
Bilder fra NM i Kjøttprodukter - bedømming dag 4 (Facebook)
– NM utfordrer og inspirerer
Den årlige konkurransen er den viktigste arenaen for testing av egne produkter for kjøttbransjen.
– Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og gjennom konkurranse blir de enda bedre. Norgesmesterskapet utfordrer og inspirerer bedriftene, sier Eide.
Alle de deltakende bedriftene får skriftlige tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Dommerne er nådeløse mot dem som serverer smakløse produkter med slapp konsistens.
– Når man ikke opp, gjelder det å notere seg responsen, justere oppskriften og komme tilbake for revansje neste år. Det har hendt at full slakt et år har gitt medalje året etter.
De siste årene har flere av de små lokalprodusentene meldt seg på i NM. I konkurransen måler de krefter mot de store kjøttbedriftene som Fatland, Grilstad, Leiv Vidar, Stabburet, Nortura, Finsbråten og Nordfjord Kjøtt.
Bedrifter som deltar i NM
A. Strøm-Larsen AS, Aron Mat AS, AS Svindland, AS Sætersdalen, Bekkereinan AS, Bjerke Spekemat og delikatesse AS, Brandbu Pølsemakeri AS, Brødr Ringstad AS, Den Stolte Hane Jæren AS, Fatland Sandefjord AS, Fatland Ølen AS, Finsbråten AS, GL-Hotelldrift AS, Grilstad AS, Grilstad Storkjøkken, Grøstadgris AS, Gunnar Ruud Catering AS, Gårdsand AS, H.Mydland AS, Halsan Kjøtt AS, Heidal Landbruks Produkter, Heidrun AS, Helgeroa Spekevarer AS, Holmens AS, Høvikveien Kjøtt og Kolonial AS, Håland Kjøtt AS, Inderøy Slakteri AS, Ingebrigtsen Kjøtt AS, Jens Eide AS, John Haugen AS, Johs Jacobsen Kjøtt AS, Kløverkjøtt AS, KURAAS AS, Manstad Kjøtt AS, Mathuset Jacob's Holtet, Myra Gård Richard Hanssen, Nordfjord Kjøtt AS, Norfersk AS, Norsk Kylling AS, Nortura SA, Ole Ringdal AS, Orkla Foods Norge AS avd Vossafår, Per's Kjøkken AS, Røroskjøtt AS, Sangnæspølsa AS, Skjåk Turistheim/ Skeid kro AS, Slakter Eftedal AS, Smedstuen Gård AS, Solberg Pettersen AS, Stange Gårdsprodukter AS, Stene Gård, Sørlandskjøtt AS, Tind Spekevarer AS, Tomi's kjøtt- og pølsespesialiteter AS, Toten Kjøtt AS, Unil AS, Vinje Slakteri AS, Vossakjøt AS, Ytterøykylling AS og Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri AS.
Videregående skoler som deltar i NM
Breivika Maritime VGS, Bryne VGS, Etterstad VGS, Greveskogen VGS, Nannestad VGS, Raufoss VGS, Strinda VGS, Tangen VGS og Åssiden VGS.