Hvordan velge og tilberede ribbe?

– En god ribbe for meg er en klassisk tynnribbe. Den skal gjerne ha litt kjøttmarmorering og et fettlag på toppen som sikrer sprø og fin svor, sier NM-dommer Per… Les mer

- En god ribbe for meg er en klassisk tynnribbe. Den skal gjerne ha litt kjøttmarmorering og et fettlag på toppen som sikrer sprø og fin svor, sier NM-dommer Per Berglund.

Her finner du julematvinnerne fra NM i Kjøttprodukter. Søk på pålegg, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker og steker.

Berglund jobber til daglig i Campus Scandinavia AS, har flere tiårs erfaring fra kjøttproduksjon, og er en av ytterst få i Norge som kan titulere seg med diplom-pølsemakermester.

Ribbe på Juleaften? Ta en titt på denne saken: Jakten på premium ribbe

- Det finnes flere varianter ribbe. Den mest klassiske er tynnribba der kammen er skåret av. Så har du familieribba, der den sitter på. Når forbrukeren handler ribbe i butikk bør en velge tynnribber som har ben, se om kjøttet har god kjøttmarmorering. Ikke velg de tynneste, magreste svineribbene, men gå for de som har ett godt lag med fett. Da har du et godt emne til julekvelden, sier han.

NM-dommer Per Berglund Campus Scandinavia AS

Rune Olsson er kjøkkensjef for NM i Kjøttprodukter. Under konkurransen har han sammen med fire andre hatt ansvar for å klargjøre ribbene som deltar i konkurransen.

Hvordan tilbereder man ribba perfekt? 

Dagen før har jeg på salt og pepper og legger ribba med svoren ned i en langpanne med litt vann i bunn. På julaften når jeg skal steke ribba snur jeg den, og legger den enten rett i langpanna, eller på rist over langpanna.

Så kan man legge en tallerken under på midten, slik at svoren kommer litt opp, og slik at fettet ikke legger seg i en grop midt oppå. Så steker jeg ribba på 200 grader i 2,5 til 3 timer.

Rune Olsson, kjøkkensjef for NM i Kjøttprodukter

Øl-anbefalinger til årets NM-vinnere (bladet Kjøttbransjen nr 8, 2021)

Råvaren er avgjørende for resultatet
Flere slakterier på privat side i Norge samarbeider om svinerasen Hampshire. Gjennom KLF-selskapet ScanPig avles det frem gris hvor Landsvin og Yorkshire er krysset med den amerikanske rasen Hampshire.

- Forbrukerundersøkelser blant annet fra Sverige viser at Hampshiregrisen har spesielt god marmorering og er et smaksrikt, litt mørkere kjøtt enn vanlig norsk gris. Mange restauranter har også fått øynene opp for Hampshire-kjøttet som føres av de største grossistene, og før jul vil forbrukerne finne fersk Hampshire-ribbe hos Coop.

Er du på jakt etter en ribbe med spisekvaliteter ut over det vanlige, er et tips å spore hvor grisen kommer fra, ved å studere varens såkalte EFTA-nummer. Det er 40 prosent sjanse for at ribbe med EFTA-nummer fra Fatland (117, 141 ,160 og 307), Furuseth (106), Prima (1908) og Midt-Norge slakteri (147) er av rasen Hampshire.

Gå til kjøttbransjens EFTA-nummer søk

Her finner du julematvinnerne fra NM i Kjøttprodukter. Søk på pålegg, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker og steker.

Siste saker