Pølseboden med verdens beste pølser?

Ingen steder i verden er pølse i brød bedre enn her. Flere internasjonale anmeldere peker på en beskjeden pølsebod på Island. Av Georg Mathisen Svin og storfe er kombinert med…

Ingen steder i verden er pølse i brød bedre enn her. Flere internasjonale anmeldere peker på en beskjeden pølsebod på Island.

Av Georg Mathisen

Det er gjerne kø på Bæjarins Beztu Pylsur, men serveringen er lagt opp for å gå svært raskt Foto: Jóhann Heiðar Árnason

Svin og storfe er kombinert med islandsk lammekjøtt. Bæjarins Beztu Pylsur serverer ikke de mest kompliserte kreasjonene. Men både pølser og tilbehør er så bra at ikke minst flere medier har kåret det de får på denne pølseboden, til verdens beste hot dog.

Lammekjøtt

– Den representerer det platoniske hot dog-idealet: Ikke en stor og kraftig håndverkspølse, men en slik pølse som ville passet inn på en baseballkamp, beskriver Chantel Delulio hos Fodor’s Travel.

– Hemmeligheten er kjøttet fra lam som har beitet fritt på gress og bær som ikke er sprøytet med sprøytemidler. Dette er noe av verdens beste lammekjøtt, mener hun.

Huffington Post oppsummerer pølsene slik: – De smaker ordentlig av kjøtt. Den knekker med et smell når du biter i den. Den kommer med ikke bare én, men to sorter løk – stekt og rå. Og av sauser er det ikke mindre enn tre.

I bladet Kjøttbransjen presenterer vi pølsebodene rundt om i landet som fortsatt eksisterer i beste velgående. Se alle som er omtalt til nå på tema "Pølseboder landet rundt"

Remulade og tarm

– Verdens beste smak på varme pølser, ifølge Joe Avella i Business Insider. – Hemmeligheten er sausen, ifølge matjournalistene i britiske The Guardian. Den hemmelige sausen er remulade – men det er et produkt som er ukjent for briter og amerikanere flest.

Pølsene kommer med eplesøtet ketsjup, søt sennep, remulade – og under den ligger det både rå løk og stekt løk. Foto: Alexander Grebenko

– Knekken skyldes naturtarmene som brukes. Disse pølsene er en favoritt over hele Island, ifølge nettsiden The Travel, som også kårer islandske varme pølser til verdens beste. Norsk pølse i lefse – ikke lompe – er for øvrig på femteplass på den listen.

Tilberedningen er viktig: Pølsene skal ikke trekkes for lenge. De som blir liggende for lenge i vannet, serveres ikke. Men det er sjelden noe problem. Her er det gjerne lange køer i hele åpningstiden.

En Clinton

Bæjarins Beztu Pylsur ble ekstra berømt da tidligere president Bill Clinton besøkte den islandske hovedstaden i 2004. Da var han tre ganger på pølseboden og spiste.

Men ekspertene, både de islandske og de besøkende, råder alle til ikke å gjøre som Clinton. Han skyldte nemlig på diett og spiste pølsene sine med bare sennep. Det som nå bare er kjent som «en Clinton».

Det som virkelig gjør opplevelsen til noe ekstra, ved siden av kjøttkombinasjonen i pølsene, er nemlig «Eina með öllu». Det vil si en med alt. Ketsjup – av den islandske typen, som er søtet med epler i stedet for sukker – søt sennep, rå løk, stekt løk og remulade.

Jason Hesse, som skriver om gründere og småbedrifter for næringslivsmagasinet Forbes, har utropt innehaver Guðrún Kristmundsdóttir til verdens mest berømte hotdogselger. Det skyldes også besøkene til Bill Clinton – men her har det sannelig vært andre kjendiser, også. Fra musikere som Metallica og Ella Fitzgerald, via skuespillere som Ben Stiller og Charlie Sheen, til kjendiskokken Anthony Bourdain – og slike kjendiser som ikke er kjente for så mye annet enn å være kjendiser, som for eksempel Kim Kardashian.

Generasjoner

Guðrún Kristmundsdóttir er tredje generasjon som driver Bæjarins Beztu Pylsur. Bestefaren hennes startet pølsevogna i 1937. Dagens bod står i havneområdet i Reykjavík, mellom Radisson-hotellet og fallosmuseet.

Men nå er BBP blitt en kjede med tolv faste utsalg i tillegg til flyttbare vogner og telt som kan brukes på arrangement der det trengs rask og god servering. Og navnet? Det betyr ganske enkelt «byens beste pølser».

Siste saker


Optimized by Optimole