Vaskerobotene kommer også til kjøttbransjen. – Det er bygget som bestemmer hva slags robot som egner seg best, sier Kenneth Arntzen.
Av Georg Mathisen
Han er salgssjef hos Boss Europe. Den norske rengjøringsmaskinleverandøren er på plass hos de første kundene i næringsmiddelindustrien. Hvem som har satset på roboter, vil ikke Arntzen fortelle ennå – han kan ikke snakke om kundene sine.
I produksjonen
– Her er det masse muligheter som vi ikke har oppdaget ennå. Mulighetene er store, og det er ikke noe i veien for å få roboter til å gå i produksjonslokaler, sier Terje Brendbakken, som er selger og renholdsekspert hos Norengros. Han har også solgt roboter til renhold, men først og fremst til idrettshaller foreløpig.
– Det er mest på grunn av størrelsen på maskinen. Nå kommer det flere og flere roboter i forskjellige størrelser. Det er dette som er fremtiden, nå som det kommer mindre og mer avanserte maskiner, sier han.
Må følges opp
Brendbakken trekker frem nettopp Boss Europe som en spennende leverandør med noen maskiner som er litt mindre. – Om du kjører inn en vanlig maskin eller en robot når du skal vaske, spiller ingen rolle. Roboten gjør en mer presis jobb og kjører nøye, sier Kenneth Arntzen.
Også vedlikeholdet i etterkant er likt. Roboten kan gjøre rent alene, men den må følges opp og vedlikeholdes etterpå.
Befaring først
Hvilken robot som passer best, har han først en mening om etter å ha vært på befaring.
– Vi har 25–30 forskjellige modeller å sette opp. Når vi har en god befaring og ser hva du ønsker å oppnå, kan vi sette inn riktig robot i riktig produksjonslokale. Det går ikke an å gjøre som noen har drevet tidligere og bare sende ut en maskin og si at «denne løser alt», understreker han.
Høyden og størrelsen på maskinene i produksjonen er blant tingene som har mye å si for hvilken robot som passer best. Trapper og terskler er mindre av et problem i produksjonslokalene.
– På de store, monotone oppgavene gjør en robot en mye mer stabil jobb. Roboten gjør en minst like god jobb som et menneske som kjører en maskin. Da kan menneskene heller ta seg tid der hverken robotene eller de maskinene de kjører i dag, kommer inn, sier Kenneth Arntzen.
Det er ikke først og fremst snakk om å ha færre renholdere; det er snakk om å ha bedre tid til å utføre arbeidet, mener han.