Trøndelag i førersetet på IGW

Trøndelag, både representert med store og små mataktører, hadde en sentral plass på den store norske paviljongen under årets utgave av den store mat- og reiselivsmessen i Berlin – Grüne…

Trøndelag, både representert med store og små mataktører, hadde en sentral plass på den store norske paviljongen under årets utgave av den store mat- og reiselivsmessen i Berlin – Grüne Woche (IGW).

Av Per A. Sleipnes og Svein Erik Eide

Ikke siden 2021 har IGW blitt arrangert. Det har sammenheng med pandemien som i global sammenheng har herjet de siste par årene. Derfor var det rekordstor oppslutning om årets messe.

En av de norske bedriftene som deltok denne gang, var Norsk Kylling og bedriften «debuterte» faktisk på dette gedigne arrangementet i år.

Stolthet og bevissthet

– Vi takket selvsagt umiddelbart ja da vi ble spurt om å delta her. Selv om vi som selskap er stort i norsk målestokk, representerer vi 130 bønder i Trøndelag og er sånn sett en lokal aktør i vårt område. Det var derfor veldig morsomt å få bli med på dette spennende opplegget. De siste fem årene har det skjedd svært mye på matfronten i vår region og jeg føler det har kommet inn en stolthet og bevissthet om produktkvalitet vi ikke har sett tidligere. Da er det ekstra morsomt å få være en del av dette på IGW, sier adm. direktør Kjell Stokbakken som over i saken er avbildet sammen med Statsråd Sandra Borch på den norske standen på messa - Foto Vidar Alfarnes/LMD)

Mange matprodusenter

25 prosent av maten i Norge produseres i dag i Trøndelag og Stokbakken presiserer at det er veldig mange gode produkter som sendes ut til det norske folk fra denne regionen.

– For oss har det vært viktig å bygge merkevare både lokalt og regionalt. Vi er etter hvert også blitt ettspurt ute i Europa. Det har bl.a. med bærekraft og differensiering av produkt. Det er verdifullt at også større aktører kan bli med i lokalmatsatsingen. Vi skal ta dette ansvaret når vi har den størrelse vi har. Vi har en plikt til å innfri de forventningene som stilles til oss, fastslår Stokbakken.

Først med ECC-standard

Direktøren i Norsk Kylling presiserer at bedriftens kvalitetssatsing blir lagt merke til i Europa og resten av verden. Bedriften er nemlig først i verden med sertifisering etter ECC-standarden og dermed i ypperste klasse på bærekraft på verdensbasis. I august i fjor ble bedriften den første industrielle aktøren i verden som har omstilt hele produksjonen i henhold til denne standarden.

Stokbakken trekker dessuten fram Trondheim Matfestival i arbeidet med å utvikle trøndersk matkultur. Her har Norsk Kylling spilt en sentral rolle de siste årene.

– Vi blir lagt merke til her Tyskland og det inspirerer. Å være så tidlig ute med ECCR-standarden forplikter selvsagt, men det trigger oss. Den omstillingen som er nødvendig i den bransjen vi driver i, gir oss store fordeler de nærmeste årene.

Brit Melting var prosjektleder for den Trønderske delen på den norske paviljongen under IGW.

Bygges steg for steg

Også prosjektleder Brit Melting fra Trøndersk matfestival understreket viktigheten av å opptre samlet på en så stor matmesse som IGW.

– Det handler både om store og små når det kommer til mat og drikke i vår region. Og det dreier seg til syvende og sist om ren mat. Ekte og godt, med andre ord! Vi har bygd matregionen Trøndelag gjennom flere år og her har Trøndersk Matfestival, som ble etablert i 2005, vært avgjørende viktig. Også mataktørene i Røros-området har vært viktig i så måte. Det dreier seg om samarbeid og kommunikasjon mellom alle som leverer god mat. Alle er med andre ord like viktige.

Her på IGW viser vi hele verden hva Trøndelag har å by på. Så dreier det seg også om å samle internasjonal kompetanse, fastslår Brit Melting.

1000 solgte enheter

En av de desidert minste aktørene fra Trøndelag-regionen på IGW, var bedriften LiVerten fra Lierne. Bedriften har åtte ansatte og vokser hele tiden på lokalmat. Lierne Viltforedling er leverandør av viltkjøtt og det er en viktig årsak til framgangen, påpeker daglig leder Roy Inge Bergli.

– Reinsdyr og vilt er selve bærebjelken i vår virksomhet og her på IGW har vi virkelig fått merke hvor stor interesse det er for matprodukter basert på denne type råvarer. Vi solgte ikke mindre enn 1000 enheter av vårt mest kjente produkt «Li-bab» som er en avansert utgave av den mer kjente kebaben. Her kombinerer vi kjøtt med lokale «grønne» ingredienser, sier Bergli.

Han understreker at den lille bygda Lierne har vist seg som ekstremt gode på mat-samarbeid med andre deler av Trøndelag.

–Derfor er det stort å få være tilsted her for å utvikle og dyrke dette samarbeidet med dyktige kollegaer. Det gir oss en fantastisk inspirasjon til å satse videre, understreker Roy Inge Bergli.

Bedriften LiVerten, med Lillian Stuenes og Roy Inge Bergli i spissen deltok på IGW for første gang. Her serverte de bl.a. Li-bab til tyskere.

Halv million besøkende

Nær en halv million besøkende kunne årets IGW skilte med og det er ny rekord. Det kan ha sammenheng med at pandemien bidro til to års opphold.

Norge var representert med 56 utstillere fra de to norske regionene. Landbruks- og matminister, Sandra Borch (Sp) åpnet den norske standen, og hadde med seg en egen næringsdelegasjon til Berlin. Statsråden fikk i løpet av oppholdet også møtt landbruksministre fra hele verden under det årlige globale forumet for mat og landbruk (GFFA).

– Etter to år med avlyste arrangementer og manglende muligheter til å vise frem kvaliteten og matmangfoldet turistene møter når de kommer til Norge, er det flott å presentere helt unike lokalmatprodusenter med matprodukter av høy kvalitet. Når vi i tillegg har en utstillerstand der lokal mat og drikke står helt sentralt, så lover det godt for mat-nasjonen Norge og oppstarten for reiselivssatsingen i 2023, fastslår Sandra Borch.

Siste saker


Optimized by Optimole