Bø Gårdsslakteri fikk både pris og plass på Grüne Woche

Bø Gårdsslakteri fikk både pris og plass på Grüne Woche SORTLAND Når Nortura nå legger ned virksomheten på Otta, er det en klar parallell til Nortura-nedleggelsen på Sortland for åtte… Les mer

Bø Gårdsslakteri fikk både pris og plass på Grüne Woche

SORTLAND Når Nortura nå legger ned virksomheten på Otta, er det en klar parallell til Nortura-nedleggelsen på Sortland for åtte år siden. Den gang oppsto Bø Gårdsslakteri i kjølvannet av nedleggelsen i nord.

Per A. Sleipnes

Arne Olaussen driver Bø Gårdslakteri sammen med kona. Innfelt: Bø Gårdslakteri på Sortland.

Nylig ble dette gårdsslakteriet tildelt bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Nordland regi av Innovasjon Norge. Og for et par uker siden deltok Bø Gårdsslakteri for aller første gang på den store mat- og reiselivsmessen i Berlin, Grüne Woche. Begge begivenhetene er daglig leder Arne Einar Olaussen stolt og beæret over. Han er allikevel opptatt av det som skjer på Otta akkurat nå.

– For meg framstår Otta-nedleggelsen som en reprise på det jeg og andre i mitt område opplevde for ti år siden. Forskjellen er vel at hos oss dreide det seg mer om en form for seigpining. Nå opplever jeg at det har gått svært så raskt i forbindelse med nedleggelsen i Gudbrandsdalen. Veldig trist og uforståelig tatt i betraktning hvor godt dette anlegget har levert og fungert de siste årene, sier Olaussen.

40 års erfaring

Han er utdannet slakter og kokk og hadde til sammen 40 års erfaring i slakterfaget da Nortura Sortland ble lagt ned.

– Det var dette jeg kunne og da jeg sto på bar bakke etter Nortura-nedleggelsen i 2010, besluttet jeg å ta utfordringen: satse på slakting og foredling av småfe. I ettertid, må jeg jo kunne si at det var en riktig beslutning å ta. Nå har jeg rundt 100 bønder på leverandørlisten min og disse sørger for et slaktevolum på ca. 70 tonn. Selvsagt ikke mye i den store sammenhengen, men nok til at virksomheten går greit. Og kanskje det aller viktigste: Bønder slipper å sende sine dyr over lange avstander. Maksimal inntransporttid til meg er på to timer, sier Olaussen.

Han understreker at Bø Gårdsslakteri ønsker å utvikle nye og gode produkter av kjøtt, og utnytte lokale ressurser av blant annet geit og kjekjøtt. Gårdsslakteriet tilbyr også halalkjøtt som er et økende marked både lokalt og regionalt. Og når det ellers i landet rapporteres om null interesse for sau som kjøttråvare, har Olaussen det motsatte problemet. Han får ikke fatt i nok sau.

God dyrevelferd

Da bedriften nylig ble tildelt bedriftsutviklingsprisen av Innovasjon Norge i Nordland, var det med en klar begrunnelse:

– Bø Gårdsslakteri AS bidrar til verdiskaping for lokale gårdbrukere. Gjennom slakting lokalt, blir det kort vei fra gård til slakteri, noe som gir god dyrevelferd. Bedriften ivaretar lokal kunnskap om slakting og et behov i markedet om nærslakting. Det er flott å se at en bedrift som Bø Gårdsslakteri vinne bedriftsutviklingsprisen. Dette er en aktør som ikke er redd for å prøve nye ting, og de har vist viktigheten av dette ikke bare for nærmiljøet, men for hele regionen, sier Monica Ahyee, regiondirektør i Innovasjon Norge Nordland.

– Via denne prisen, føler vi at vi får en slags aksept fra samfunnet for at vi har skapt noe som er positivt for bygda og distriktet ellers. Vi har fått satt den lille bygda vår på kartet langt utenfor vår region, ved å tilby tjenester for bønder og gode produkter til kunder rundt omkring i vårt langstrakte land, sier Arne Einar Olaussen.

Jan Robert Jensen ble ansatt i full stilling høsten 2016 og arbeider både på garden og i slakteriet/gardsbutikken. Han er utdannet klassifisør og har fagbrev i kjøttskjæring.

10 kroner i merpris

Det er bønder fra Vesterålen, Lofoten og Harstad-området som leverer slaktedyr til Bø Gårdsslakteri. Her blir dyrene slaktet og skåret med. Dessuten videreforedlet med tanke på forbrukermarkedet. Olaussen tilbyr bøndene sine ti kroner mer pr. kilo, sammenlignet med standard oppgjørspris. I tillegg til dette, betaler slakteriet ut kvalitetstilskudd, grunntilskudd og distriktstilskudd. Gårdsslakteriet har fokus på rene, naturlige produkter og lokale mattradisjoner og det er også et eget utsalg i tilknytning til gårdsslakteriet.

Fire millioner kroner

– Vi håper og tror at slakteriet er en stor ressurs for lokalsamfunnet, ettersom vi tilbyr arbeidspraksis, språktrening og lokale arbeidsplasser. Bø Gårdsslakteri tar også imot besøksgrupper fra skoler og bedrifter, og bidrar til at ungdom får innsikt i kjøttproduksjon og tilgang lokale produkter, sier Arne Olaussen.

I år omsetter bedriftens hans for rundt fire millioner kroner. I fjor høst produserte han 2,5 tonn pinnekjøtt og avsetningen var det ingenting å si på. Det meste var forhåndssolgt lenge før produksjonen var unnagjort.

Grüne Woche – et fantastisk utstillingsvindu

Deltagelse på messer som Grüne Woche øker vår motivasjon til stadig å bli bedre, sier Arne Einar Olaussen.

BERLIN – Å være til stede her på Grüne Woche (GW) i Berlin er en opplevelse for oss. Med så mange tyske turister i Lofoten og Vesterålen gjennom hele året, er dette et fantastisk utstillingsvindu.

Arne Einar Olaussen fastslår at det skjer mye rundt Bø Gårdsslakteri om dagen. Landbrukets bedriftsutviklingspris er nevnt og nå altså Grüne Woche-deltagelse.

– Oppmerksomheten var stor hele tiden og en slik messedeltagelse bidrar til å øke vår motivasjonen til stadig å bli bedre på det vi driver med, sier Olaussen.

Han røper at det høyeste ønske akkurat nå er en pølsemaker i full stilling. Av forbedringer i anlegget hjemme i Bø, ligger det an til nytt klimarom som skal gjøre spekematproduksjonen mer stabil og forutsigbar.

Siste saker