– Frykter økonomisk ruin ved fuglevirus

Fjørfebønder og mottakere av fjørfe for slakting, er bekymret for det dødelige viruset Newcastle- syke som sprer seg i Sør-Norge. Holte Gård i Drangedal er en av disse. Viruset er…

Fjørfebønder og mottakere av fjørfe for slakting, er bekymret for det dødelige viruset Newcastle- syke som sprer seg i Sør-Norge. Holte Gård i Drangedal er en av disse.

Viruset er allerede registrert i flere kommuner i Rogaland, Innlandet og på Østlandet. Nå er det også påvist smitte på ville fugler i Telemark.

En av to andeprodusenter

På kort tid er nemlig over 60 fugler funnet døde i Skien, Porsgrunn, Bamble og Larvik. Veterinærinstituttet har testet seks av dem og alle var smittet med viruset.

Mattilsynets største frykt er nå at smitten fra ville fugler skal spre seg til kommersiell drift av fjørfe.

Holte gård er en av to andeprodusenter i Norge. Gården i Drangedal har også kylling, gjess og andre gårdsdyr.

Økonomisk ruin

Daglig leder Trude Nordli (bildet) understreker at konsekvensene vil være enorme, dersom deres dyr blir smittet.

– Jeg frykter det vil bety økonomisk ruin om vi får smitte inn i besetningen. Jeg er redd vi ikke klarer å krabbe oss opp igjen fra noe sånt. Ved en eventuell smitte, må gården slakte ned absolutt alt, fastslår Nordli. Hun anslår at det vil ta dem om lag et år å komme i gang igjen med and og gås.

– Vi ville tapt et sted mellom 25 og 30 millioner kroner. Jeg håper gården reddes av beliggenheten. Gården ligger i et dalføre, der det ikke duer eller svaner. Jeg er allikevel bekymret for hva vi selv eller andre kan ta med seg av smitte til gården., sier Trude Nordli. Det er rundt 2000 kyllinger inne i kyllinghuset på Holte gård.

Trude Viola Nordli, daglig leder ved Holte gård

Angriper luftveiene

Newcastlesyke er en svært alvorlig virussykdom hos tamme og ville fjørfe. Den angriper først og fremst luftveiene, men også mage-, tarm- og nervesystemet.

Typiske symptomer er plutselig opphørt matlyst, nedstemthet, fall i eggproduksjon og pustebesvær.

Dersom nervesystemet er angrepet, vil en se skjelvinger i hodet, lammelser i vingene og vridd hodestilling. Kraftig grønngul diaré observeres når mage/tarm er angrepet.

Syke dyr dør som regel i løpet av 72 timer. I enkelte flokker kan dødeligheten være opp til 90 prosent.

Det er svært lav risiko for mennesker å bli smittet, spesielt hvis man bruker hansker ved håndtering av syke fugler. Viruset gir milde symptomer hos mennesker, som øyebetennelse eller milde influensalignende symptomer.

Egen bekjempelsesplan

ND er en sykdom på nasjonal liste 1. Det innebærer at hvis du har mistanke om sykdommen på dyr, eller den er påvist, skal du melde fra til Mattilsynet umiddelbart.

Sykdommen bekjempes ved å avlive og destruere alle dyrene i en besetning. Mattilsynet har for øvrig laget en egen bekjempelsesplan for sykdommen.

– Derfor er vi ekstra nøye med smittevern nå. Det nærmer seg vårslipp av gjess på gården og vanligvis slippes fuglene ut på grønne enger etter påske.

Dersom den alvorlige fuglesykdommen fortsetter å spre seg, må disse holdes inne.

Nordli er glad for at de allerede har en plan B. Gjessene kan få husly i storfefjøset, dersom det er nødvendig.

Siste saker


Optimized by Optimole