Slakthuset Eidsmo Dullum har investert i ny og topp moderne slaktelinje for småfe i Oppdal. Investeringen beløper seg til rundt 14 millioner kroner og den nye linjen bidrar til å halvere tiden som slakteriet trenger på å håndtere slaktetonnasjen i sesongen.
Av Per A. Sleipnes
Den nye slaktelinjen har en kapasitet på 170 dyr pr. time og det gir Slakthuset Eidsmo Dullum klare fordeler i en hektisk slaktesesong for småfe, poengterer daglig leder Rune Dullum.
Total fornyelse
– Denne moderniseringen er viktig for oss og ikke minst for de mange dyktige bønder som leverer sau og lam til oss. Vi kan med andre ord yte enda bedre service. Via denne oppgraderingen, har vi foretatt en total fornyelse fra bedøving til ferdig flådd slakteskrott. Det vil i si at vi har fått på plass ny blødebane og ny flåbane, forklarer Dullum.
Hengende slakting
Et annet viktig framskritt på Oppdal er overgang fra liggende slakting i krakk til hengende slakting av småfe.
– Dette øker kapasiteten betydelig og vil halvere slaktetiden vi trenger i sesongen. Det igjen bidrar til at behovet for personell på linja blir redusert med minst åtte, sier Rune Dullum.
Slakteriet i Oppdal har også fått nytt gulv i hele slaktehallen.
Ny kjøleromsfløy
Det er firmaet GJ Machine AS som har levert den nye slaktelinja på Oppdal, med komponenter fra GM Steel (Irland) til flåing (brystruller, bogtrekker og sluttrekker).
– Er det andre forbedringer i kjølvannet av investeringen?
Vi har delt av ny kjøleromsfløy som øker nedkjølingskapasitet for varme slakt. Også det vil ha betydning for sluttproduktene våre, fastslår en tilfreds daglig leder ved Slakthuset Eidsmo Dullum.
Etablert for 19 år siden
Bedriften ble etablert våren 2005 og det skjedde som følge av at Eidsmo Slakteri AS, Dullum Slakteri AS og Trondheim Slaktehus AS hadde et felles ønske om å samle slaktingen på ett sted for derigjennom å sikre ett sterkt fremtidig slakterialternativ for husdyrprodusenten. De tre selskapene har en betydelig historikk bak seg i slakteridrift. I fjor ble det slaktet vel 40 000 småfe i Oppdal-anlegget, 90 prosent av dette årsvolumet kommer nå i sesongen.