Gasellesamler og problemløser for kjøttbransjen
TØNSBERG Bransjeveteran Oddvar Kristiansen gjør det skarpt som «problemløser» for andre bedrifter i kjøttbransjen. Så skarpt at selskapet hans for tredje år på rad har blitt DN-gaselle i Vestfold.
Et bedriftseventyr fra virkeligheten! Det må man kunne kalle utviklingen i Julies Kjøkken AS, selskapet som Oddvar Kristiansen etablerte for åtte år siden. Den gang med en beskjeden omsetning på halvannen million kroner. Året etter hadde denne omsetningen steget til 13 millioner kroner og i 2019 passerte Julies Kjøkken 60 millioner kroner. Resultat før skatt endte på fire millioner kroner i fjor.
Etablert i 2012
– Da jeg etablerte denne virksomhetene i 2012, så jeg ikke for meg at det skulle bli så stort. Mitt utgangspunkt var å bidra til å redusere svinnet som mange bedrifter opp-lever enten ved feilproduksjon eller som følge av produkter som rett og slett er i ferd med å gå ut på dato. Jeg har selv mange år i kjøttbransjen og vet nøyaktig hvor skoen trykker når det gjelder svinnproblematikk. Mitt bidrag nå, er å gi en hjelpende hånd til bedrifter som ønsker å få solgt «problem-produkter». Jeg hadde f.eks. en bedrift på tråden her om dagen som hadde produsert en litt for løs hamburgerrygg. Denne var myntet på pålegg i dagligvaremarkedet. Jeg kjøpte hele batchen og fikk solgt den til en kantine som brukte den til et middagsprodukt, forteller Kristiansen.
Veteran i kjøttbransjen
De fleste i kjøttbransjen kjenner Oddvar Kristiansen fra hans tid i Nøtterøy Kjøtt og Vestfold Kjøtt (tidligere Spekebua). Etter at virksomheten i sistnevnte bedrift ble avviklet og anlegget i Kodal ble solgt, bevilget Kristiansen seg en pause. Han ønsket å tenke nøye gjennom hva han skulle gjøre videre i yrkeslivet. Etter å ha arbeidet med kjøtt i 36 år, kunne tiden være moden for noe helt annet, tenkte han. Men «skomakeren» ble ved sin lest og resultat ble altså et selskap som ikke produserer kjøttprodukter, men som distribuerer kjøttprodukter.
Stolt gründer
Det faktum at selskapet til Kristiansen er kåret til gasellebedrift i Vestfold for tredje året på rad, er selvsagt gründeren svært stolt over.
– Det er vel en bekreftelse på at det jeg etablerte for åtte år siden, var riktig. Vi vet at svinnet historisk sett har vært stort i vår bransje og når vi samtidig vet at en hel del høyverdige kjøttvarer blir skrotet på grunn av skjønnhetsfeil og dato-problematikk, er jeg oppriktig glad for at jeg kan bidra i positiv retning. I dag har jeg mellom 20 og 30 kjøttbedrifter på kundelista som jeg jevnlig kjøper varer av og disse varene bli så solgt videre til godt og vel 200 HORECA-bedrifter over hele Østlandet. Jeg har også noen dagligvarebutikker i Vestfold som tar våre produkter, sier Kristiansen.
Fem ansatte
I dag består Julies Kjøkken av to selgere, to sjåfører og Oddvar Kristiansen. En omsetning pr. ansatt på 12 millioner kroner i fjor med andre ord.
– Fortsetter denne utviklingen og henter dere hjem gaselle-pris nr. fire for 2020?
– Nei, nå blir det for tøft å bli ny gaselle for 2020. Man må nemlig hele tiden doble omsetningen i forhold til fire år tilbake i tid. Det klarer jeg neppe i år, med koronasituasjonen som bakkteppe, sier Kristiansen som kaller selskapet en storkjøkkengrossist litt utenom det vanlige.
Tillit er avgjørende
– Hva er forutsetningen for å lykkes med denne type virksomhet?
– At man har tillit i sluttmarkedet og at leveringsdyktigheten er tilstede. Med tillit mener jeg gode relasjoner både til de jeg kjøper av og de bedriftene jeg selger til. En restaurant må f.eks. kunne stole 100 prosent på at jeg leverer et godt produkt selv om det nærmere seg datogrensen, sier grossisten som med sitt spesielle konsept absolutt utfordrer de store grossistene her i landet.