I løpet av de 12 siste årene har det kun blitt utdannet tre pølsemakere i Innland fylke (tidligere Oppland og Hedmark). Chainarong Syversen (21), ved Grilstad Brumunddal, ble den tredje da han nylig sikret seg fagbrevet.
Av Per A. Sleipnes
Syversen kom til Norge fra Thailand sammen med sin søster for 11 år siden. Han bor egentlig på Toten sammen med resten av familien. Han utdannet seg innenfor matfaget ved Raufoss videregående skole, og hadde et sterkt ønske om å jobbe med kjøtt. For to år siden la han Toten bak seg og flyttet inn på hybel i Brumunddal. Målet var å bli pølsemaker via lærlingejobb hos Grilstad. Nå er målsettingen nådd og den unge pølsemakeren er klar for yrkeslivet.
Trives ved hakka
– Jeg håper jeg får mulighet til å fortsette her på anlegget i Brumunddal. Jeg er blitt svært godt tatt imot av alle og arbeidsmiljøet her er veldig bra. Det er en stor fordel når man er nyutdannet, fastslår Syversen som røper overfor Kjøttbransjen at han trives aller best med å betjene pølsehakka.
Uken før han tok svennebrevet, utlyste bedriften en ny stilling. Den skal han søke på.
Mønsterelev
I løpet av de to årene i Brumunddal, har han blitt veiledet og opplært etter alle kunstens regler av Marit Nicolaisen, hovedansvarlig for alle lærlingene ved Grilstad-bedriften. Hun har bare lovord å komme med om Chainarong Syversen.
– Han har hele veien vært lærenem og positiv. Egentlig en mønsterelev å få anledning til å jobbe med, sier Nicolaisen.
40 år i Grilstad
– Hva betyr det for din kjøttbedrift å få utdannet en pølsemaker?
– For oss som bedrift er det selvsagt stas å utvikle en pølsemaker. Slike har vi ikke bare for få av i vårt fylke, men i hele landet. Derfor er det viktig å gi unge som ønsker seg en karriere i dette faget så gode «vekstvilkår» som mulig, sier Marit Nicolaisen. Hun har jobbet i Grilstad Brumunddal i 40 år og kunne knapt vært en bedre veileder for Syversen. Marit Nicolaisen er for øvrig kjent som en ildsjel både på og utenfor jobben.
Tilfreds
Marit Finseth Løberg, leder for Matbransjens Opplæringskontor Innlandet, er også svært tilfreds med at det nå er utdannet en pølsemaker i dette fylket.
– Det er dessverre mange år siden det har vært lærling i dette faget og siste en lærling tok fagbrevet sitt i Hedmark og Oppland (Innlandet) var i 2004. Han var også lærling på Grilstad. Etter 2008 er det kun utdannet to pølsemakere i Innlandet og det var en elev som tok full opplæring i skole og en praksiskandidat som tok fagbrev som voksen, så det er ikke hver dag man utdanner lærlinger i dette faget, sier Marit Finseth
Løberg.
NB: På landsbasis har vi fått 21 nye svennebrev i pølsemakerfaget de tre siste årene. Da er også praksiskandidater (privatister med).