Pinnekjøttet spiser seg inn på ribbe

Åtte av ti nordmenn planlegger å spise ribbe eller pinnekjøtt på julaften i år, men det er interessant å merke seg at pinnekjøtt år for år spiser seg innpå ribbe…. Les mer

Åtte av ti nordmenn planlegger å spise ribbe eller pinnekjøtt på julaften i år, men det er interessant å merke seg at pinnekjøtt år for år spiser seg innpå ribbe.

Av Per A. Sleipnes

Det viser MatPrats ferske juleundersøkelse gjennomført av YouGov. Undersøkelsen viser dessuten at tre prosent av oss sverger til lutefisk og tre prosent til pizza når julens ringes inn 24. desember.

– Juletallene er som de pleier å være, stabile – og julemiddagen er styrt av tradisjoner. Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller fleste menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, mens kalkunen tar tredjeplassen, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.

KLF-studio MatPrats Juleundersøkelse 2022

Østlandet mot Vestlandet
Den tradisjonelle «kampen» mellom ribbe og pinnekjøtt i de ulike landsdelene er som før.
– Vi ser et tydelig skille mellom øst og vest når det gjelder julemiddagen, som i årene før. Mens østlendingene (utenom Oslo) velger ribbe, elsker vestlendingene pinnekjøttet sitt. Ribba går av med sammenlagtseieren for hele landet og går også til topps i Trøndelag og Nord-Norge.

Pinnekjøtt og ribbe er begge populære valg både i Agder og på Sør-Østlandet, men ribba vinner også her. Dette er også den landsdelen der kalkunen står sterkest, sier Thoen.

Flere velger pinnekjøtt
– Det faktum at pinnekjøtt kniper terreng i forhold til ribbe er tydeligvis en trend. Kan det ha noe med at vi får stadig flere tilflyttere fra andre land?
– Absolutt en plausibel forklaring. Vi ser nemlig at flere og flere innvandrere er representert i våre undersøkelser og folk som ikke er født i Norge har, av naturlige årsaker, ikke det samme forhold til ribbe som vi har. Lam og sau framstår i så måte som mer universelle dyreslag med hensyn til kjøttmiddagen.

Ulike ønsker
– Hva med den oppvoksende slekt? Er de unge like lojale mot tradisjonene som foreldregenerasjonen hva julemat angår?

– Jeg vil si at de unge er overraskende lojale mot tradisjonene, men vi ser en liten tendens til at flere prøver ut nye og alternative måter å anrette ribbe og pinnekjøtt på. Med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det gjerne ulike ønsker for hva som skal spises. Mange løser det ved å servere to ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover juledagene.

– Hvem bestemmer egentlig julemenyen i de tusen hjem?

 – Nesten ingen kvinner svarer at det er partneren deres som bestemmer hva slags julemat som skal settes på bordet, så det forteller oss hvem som styrer menyen i denne høytiden, konkluderer Gunnar Thoen.

Kalkun på nyttårsaften
– Hva med kjøttmaten en uke senere – på nyttårsaften. Er det endringer i vanene her?

– Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten. 28 prosent av de spurte oppgir at de spiste kalkun nyttårsaften i fjor. Det er riktignok en nedgang på seks prosentpoeng fra forrige juleundersøkelse. Vi har vel egentlig ingen god forklaring på dette. Pinnekjøtt er en god nummer to med 16 prosents «oppslutning » på årets siste dag. Men kalkun er fortsatt nordmenns store favoritt på nyttårsaften, men én landsdel skiller seg ut – Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften. Pinnekjøtt må serveres også på nyttårsaften. I Vestland fylke spiser hele 33 prosent pinnekjøtt på nyttårsaften, sier analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.

«Ribbegutt »

– Hvorfor går kalkun tilbake som preferert nyttårsspise?

– Jeg tror den lille nedgangen på kalkun kan skyldes en endring i nyttårsfeiringen. Det er mindre tradisjonelle middager der alle sitter til bords, og vanligere med en minglefest med tapas eller småretter. Vi ser også at det er flere som spiser vilt til nyttårsfeiringen i Oslo, enn ellers i landet. Årsaken kan kanskje være at mange oslofolk har hytte på fjellet og jakter der, og serverer de edleste stykkene på årets siste dag.

– Hva spiser du på jul- og nyttårsaften?

 – Jeg har vært det jeg vil kalle «ribbegutt » helt siden barndommen. Nå ligger jeg i forhandlinger med min bedre halvdel og mine barn om det blir ribbe eller pinnekjøtt på julaften. Det kan bli «kamp» til siste slutt. På nyttårsaften er det definitivt kalkun det dreier seg om for vår familie, avslutter analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.

Siste saker