De vet hvordan pølser og politikk lages

Det går ikke an å kamuflere vond lukt og dårlige råvarer bak krydderet i pølser lenger. Men hva med å kamuflere illeluktende politikk? Den som vet hvordan pølser og politikk…

Det går ikke an å kamuflere vond lukt og dårlige råvarer bak krydderet i pølser lenger. Men hva med å kamuflere illeluktende politikk?

Politikeren og pølsemakeren – Øystein Djupedal (til venstre) og Daniel Eide mener at begge fagene er rensligere enn på Bismarcks tid.

Den som vet hvordan pølser og politikk blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn. Sitatet blir tillagt den tyske kansleren Otto von Bismarck.

Av Georg Mathisen

Nå har pølsemakeren og politikeren diskutert om det virkelig er slik – og begge bedyrer at deres eget fag er ganske så renslig. Det er Mesterbrevnemnda som har latt Daniel Eide hos Jens Eide og «Arendalsukas far» og tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal prate om likheter og forskjeller mellom pølser og politikk.

Lett å gjemme

Eide forstår godt hvorfor uttrykket oppsto:

– I et hardt krydret produkt er det lett å gjemme noen sure lukter og sure smaker. Våre pølser blir lagd med de beste råvarene, men du skal ikke så veldig langt tilbake i tid før det meste ble puttet i en wiener, sier han.

– Wiener er det mye løk i. Da klarer du å maskere mye smak. Men i dag er det bare gode råvarer i wienerne, bedyrer han.

Daniel Eide forteller hvordan interessen for en god håndverkspølse er mye større enn den var før. – I Norge har vi vært litt tilbakeholdne når det kommer til spesialpølser. På 1990-tallet hadde vi ingen, mens det bugnet av dem i Danmark. Etter en studietur til Danmark og Tyskland begynte min far å produsere spesialpølser. Den første var knakkpølsen vår, sier han.

Etter det begynte folk å ville ha noe annet enn wiener og grill. Nå er den yngre generasjonen også opptatt av dyrevelferd og bærekraft. Derfor får Jens Eide mersalg ikke minst av økologisk pølse og annen «hipp mat».

Eide-pølser til Europarådet

Øystein Djupedal har hatt med Jens Eide-pølse til Frankrike:

– Da jeg var fylkesmann, skulle vi til Strasbourg og besøke Europarådet og Thorbjørn Jagland. Men hva skulle vi ha med? Ga vi bort en CD eller en bok med fjord og fjell, tenkte vi at den ble hevet i bøtta med én gang vi gikk igjen, innrømmer han.

– Så vi fylte opp en koffert og ga alle vi skulle møte, vakuumpakket pølse fra Jens Eide. Det er den mest populære gaven jeg noen gang har hatt med på noen delegasjonsreise. Vi kunne ikke gi gave til alle som satt rundt bordet, så jeg tror de kranglet om hvem som skulle ta med seg pølsene hjem, sier Djupedal.

Tillitskultur

I politikken forteller han hvordan en budsjettkonferanse er det verste som kan tenkes og hvordan norsk politikk ikke kan være så ille når det går an å samle alle partiene bak et forlik om 691 milliarder kroner til Forsvaret.

– Det er en tillitskultur i norsk politikk fra ytre venstre til ytre høyre. Når det er snakk om veier, derimot, blir det nok mer som sitatet fra Bismarck om pølser og politikk, sier han.

Daniel Eide regner med at Mattilsynet ville stengt ned Jens Eide hvis bedriften hadde produsert pølser slik som politikerne produserer politikk. Nå er han glad for å ha muligheten til å prøveprodusere pølser og kjøre dem ut til et fabrikkutsalg.

Fjellpølse, ikke kebab

Han bedyrer at Lillesand-bedriften ikke produserer noe som helst som minner om det gamle sitatet fra Bismarck. – Ikke på vårt hus. Kebab, derimot, er så hardt krydret at hvis du får en farsebasert kebab, kan det være lett å skjule noe i den. Jeg spiser aldri farsebasert kebab. Men jeg kommer aldri til å slutte med å spise pølse! erklærer han.

Daniel Eide reiser fremdeles med kameratene på en årlig hyttetur der de tar med pølsestopper og lager pølse på en hytte langt uti skjærgården. Når han blir spurt, innrømmer han også at han har en ny favorittpølse:

– Jeg er veldig glad i Fjellpølse, som inneholder Alpeost fra Tine. Det er favoritten akkurat nå, sier Daniel Eide.

Siste saker


Optimized by Optimole