Det faglige grunnlaget for revisjon av kostråd oppdatert
OSLO Arbeidet med utvikling av nye nordiske næringsstoffanbefalinger er i gang. De nordiske næringsstoffanbefalingene inngår i det vitenskapelige grunnlaget for anbefalinger om inntak av ulike næringsstoffer, nasjonale kostråd og ernæringspolitikk i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.
Den femte utgaven, som danner grunnlaget for dagens næringsstoffanbefalinger og inngår i bakgrunn for gjeldende kostråd, ble publisert i 2014. Et stort antall nye studier understreker behovet for å oppdatere de nordiske næringsstoffanbefalingene. Samtidig er det besluttet at sammenhengen mellom kosthold og bærekraft skal bli tydeligere.
Omfattende arbeid
Nytt i den nordiske rapporten er at den, i tillegg til oppdatering av kunnskap om makro- og mikronæringsstoffer, også skal inkludere matvarebaserte kostråd. Kostrådene skal integrere bærekraft og miljømessige effekter. Disse kostrådene vil danne grunnlag for oppdaterte kostråd i Norge.
Dette er et stort og faglig omfattende prosjekt med ambisjoner om å involvere mer enn hundre eksperter. Hvert av de nordiske landene har to representanter i arbeidsgruppen og én representant i styringskomiteen. Styringskomiteen ledes av Helsedirektoratet, og prosjektet ledes av Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo. Endelig rapport skal ferdigstilles innen utgangen av 2022. Det vil bli anledning til å involvere seg i prosessen på ulike måter underveis, og Helse-direktoratet oppfordrer interessenter til å engasjere seg i det faglige arbeidet.
Kjøtt og egg
Opplysningskontoret for egg og kjøtt – MatPrat og Animalia har etablert et tverrfaglig prosjekt som skal følge NNR (Nordic Nutrition Recommendations) 2022 med utgangspunkt i kjøtt og egg sin plass i kostholdet. Det er allerede spilt inn både temaer for systematisk vitenskapelig gjennomgang og såkalte offentlige kommentarer knyttet til ulike faglige problemstillinger.
Konferanse i juni
Den nordiske ernæringskonferansen i Helsinki i juni 2020 er en viktig faglig møtearena for alle som har interesser i dette arbeidet. På agendaen er blant annet alternative proteiner, FNs bærekraftsmål knyttet til kosthold samt en egen sesjon om status for arbeidet med de nordiske næringsstoffanbefalingene. I tillegg til å delta på konferansen, arbeider MatPrat og Animalia med et såkalt «side-event» med arbeidstittel Nordiske ressurser som grunnlag for sunt og bærekraftig kosthold.
Se Helsedirektoratets nettsider for mer informasjon: recommendations-2022