Norske Hampshire-råner skal eksporteres til Sverige

Norske Hampshire-råner skal eksporteres til Sverige Oslo Svensk-finske HKScan og norske ScanPig innleder nå et samarbeid som legger grunnlag for eksport av Hampshire-råner fra Norge til Sverige. Tilfredse norske og… Les mer

Norske Hampshire-råner skal eksporteres til Sverige

Oslo Svensk-finske HKScan og norske ScanPig innleder nå et samarbeid som legger grunnlag for eksport av Hampshire-råner fra Norge til Sverige.

Tilfredse norske og svenske representanter for henholdsvis HKScan og ScanPig.

Det var med bistand fra Sverige at vi for 10 år siden fikk hampshire-rasen inn i norske svinebesetninger. Nå skal altså råner tilbakeføres til svenskene. Nylig ble detaljene rundt en eksportavtale diskutert og fastsatt.

25 prosent

– Når vi nå er blitt enige om en avtale, vil 25 prosent av de hampshire-rånene vi er avhengige av i våre svenske svineproduksjon, være av norsk avstamning. Vi har i dag tre svenske gårder som leverer råner og i løpet av neste sommer faser vi ut den ene gården. Råner fra denne gården, blir da erstattet med norske. Totalt har vi drøyt 200 råner pr. år stående i seminproduksjon, forteller strategisk direktør i HKScan, Thomas Perkiö. Han understreker at dette er en typisk vin-vinn situasjon for norske ScanPig og hans selskap.

Halvparten Hampshire

I vårt naboland står Hampshire-grisen for hele 74 prosent av all gris som produseres rundt om på svenske gårder. I Norge er tilsvarende tall langt mindre – 15 prosent. Det har sammenheng med at Nortura har satset på den norske Duroc-rasen. Men legger vi til grunn de svineprodusentene som leverer til private slakterier her i landet, er Hampshire-andelen på rundt 50 prosent.

Produktutvikling

– Vi er svært tilfredse med at denne avtalen nå er i havn. Det bidrar til å styrke den nordiske samarbeidet på svinesiden og ikke minst så skaper det grunnlag for ytterligere produktutvikling av hampshire-rasen i Norge og Sverige. For øvrig selger vi på samme betingelser som vi gjør i Norge og sentralt i det samarbeid som nå er formalisert, vil selvsagt Bergan Gård i Akershus være. Det er fra denne gården, med Berit og Kjell Bjørneng i spissen, rånene blir levert, sier styreleder i ScanPig, Bjørn- Ole Juul-Hansen.

Økt premium-interesse

Hampshire-grisen er først og fremst kjent for sitt rolige gemytt og for sin kjøttfylde/kjøttprosent. Det er en av årsakene til at man i Sverige ser en stadig større andel hampshire-kjøtt i det svenske premium-markedet for svinekjøtt. For svenske svineprodusenter og slakterier, gir dette en betydelig økning i det økonomiske bidraget.

Siste saker