Kundene sier at det er godt å komme hjem igjen. Jacob’s har åpnet dørene etter over et år med ombygging. Fremdeles skal ingen slå Oslo-butikken på utvalg.
Av Georg Mathisen
– Vi satser på å ha det største utvalget, både av norske og internasjonale produkter, sier ferskvaresjef Christian H. Clasen. Endelig har han og kollegene åpnet dørene til nyrestaurerte Jacob’s på Holtet i Oslo. I over et år har butikken vært stengt for ombygging.
18 fagbrev
Clasen har tatt plass i en kjøttdisk der både omfanget og utvalget går utenpå det meste i norsk dagligvarebransje. – For oss er det kvalitet som står høyest på listen. Men det er ekstra gøy å fremme gode, norske produkter. Enten det er spekemat eller entrecôte, sier Clasen.
Han er sjef for en ferskvareavdeling med 18 fagbrev, og selv har han fem NM-gull som sjømathandler og butikkslakter. 49 av de 99 som arbeider i butikken, holder til i ferskvaren. – Det skal alltid være kompetanse på jobb, understreker ferskvaresjefen.
Fra nabolaget
Samtidig er han full av lovord også om ferske deltidsansatte:
– Jeg har vært i fire Meny-butikker før jeg kom hit. Jeg har aldri sett «deltidsere» som tar kunnskap så raskt. Veldig mange av dem kommer fra Nordstrand og er vant til å handle her. De har et forhold til kokt parmaskinke og trøffelsalami, og de hjelper kundene på en god måte, sier den dyktige fagmannen.
Ifølge Clasen ligger det en kultur i veggene på Jacob’s. Det gjør det i de røde gulvene og de grønne endereolene, også: Klassiske Jacob’s-farger er med videre. Du er aldri i tvil om at dette ikke er en butikk med en av de store kjedeprofilene.
Du skal se godt hvilken avdeling i butikken du er i, også, med senkede baldakiner og synlige produkter. Mye har skjedd siden starten som kringlebakeri for 99 år siden. Nå mener Clasen at butikken er bygd for 100 nye år.
Horgen og Nyyyt
– Jacob’s blir skapt av kundene og de ansatte. Det er et samspill. De ansatte merker hva kundene vil ha, beskriver han. Og kundene, de skal komme fra alle grupper: Jacob’s er ikke bare en butikk med nisjeproduktene. Fårikål og fersk lever er også helt greit å kjøpe.
Mellom italienske pølser og baskiske entrecôter snakker han om Horgen gård på Vormsund, som er på plass med de økologiske produktene sine så snart de kommer inn i systemene igjen, og Nyyyt fra Rogaland.
– Vi er stort sett de eneste på Østlandet som har Nyyyt i butikken, mener han og trekker frem trestjernersrestauranten Re-Naa som et av de høyprofilerte spisestedene som serverer kjøttet til de fem bøndene fra Jæren og Dalane.
Kvernet kalv
Første helgen i ny butikk kvernet butikkslakterne opp kalv, 50/50-krysning av angus og wagyu, og delte ut rå deig til kundene. Det er kjempemoro å få slik respons, innrømmer Christian H. Clasen. Han snakker gjerne varmt om kjøttet fra krysningene til Nyyyt: Fett og marmorert omtrent som wagyu, men med det gode fra en annen rase i bunnen.
Jacob’s er ikke bare kjent som en butikk, men er også blitt et merke. Jacobs Utvalgte er på plass over hele landet. – Vi har vårt eget kjøkken og pølsemakeri i butikken. Vi lager 15 slag pølser, kjøttprodukter, desserter, gryter – på sikt kan vi jo se for oss at de kan være tilgjengelige også i andre butikker, sier Clasen. Men da snakker han om osloområdet – dette er ferskvarer som må distribueres raskt.
Baskisk entrecôte
Ferskvaresjefen selv er ikke så lett å få på glid når han blir spurt om hva som er favoritt-kjøttproduktet. – Vi som arbeider her, står rakrygget bak alle produktene i ferskvaredisken. Vi legger ikke ut noe som vi ikke ville kjøpt selv, understreker han. Men:
– Om det er svartfjeslam fra Nyyyt, frittgående angus fra Prima Jæren, Ask eller wagyu fra Japan, det har med sesongen og handlemønsteret å gjøre. Kunden skal få inspirasjon. Men det er ikke tvil om at jeg er svak for txogitxu-entrecôte, sier Christian H. Clasen.
– Driver matutviklingen
Meny-sjef Vegard Kjuus kaller nye Jacob’s for «den råeste matbutikken vi har laget». – Nok et bevis på at Meny-kjeden driver matutviklingen i Norge, sier han i en pressemelding.
– Mange produkter i norsk dagligvare startet sin reise i Jacob’s eller Meny. Sånn sett er vi viktige både for leverandører og matentusiaster. Vi holder kvalitetsfanen høyt også i en tid der mye handler om matvarepriser, sier Kjuus.
Inga og Karl Jacobsen grunnla Jacob’s som konditori i 1926. Sju år senere etablerte sønnen Kolbjørn Jacobsen kolonialforretning. Da NorgesGruppen overtok driften i 2005, var Jacob’s en av svært få tradisjonelle dagligvarebutikker som fremdeles sto utenfor kjedene.
Nå har butikken økt arealet fra 1400 til 1800 kvadratmeter. Arbeidsforhold og teknisk anlegg er forbedret og varemottaket er samlet på ett sted.
Det siste hele året Jacob’s på Holtet var åpen, i 2022, omsatte butikken for 190 millioner kroner. I 2025 er målet å passere 200 millioner.