25 deltakere fra 19 bedrifter var på plass i Trondheim da KLF arrangerte kvalitetssamling nylig. Bedriftene representerte en blanding av kylling, rødt kjøtt, skjæring, spekemat og bearbeiding av ferske produkter.
Av Per A. Sleipnes
Også denne gang knytter det seg stor interesse til disse kvalitetssamlingen. Fagsjef for kvalitet i KLF, Christiane Hoffmann, er tilfreds med at hele 19 bedrifter stilte opp denne gang.
– Bedriftene synes å prioritere deltagelse på disse samlingen og jeg tror dette forumet representerer noe viktig med hensyn til inspirasjon, faglig påfyll og ikke minst sosial samhandling med kollegaer i andre bedrifter.
Fokus på EHEC
– Hva vil du trekke fram fra det faglige programmet?
– Vi fikk en nyttig innledning om EHEC- utbruddene i Norge og erfaringer fra sporingsarbeid av Catherine Signe Svindland fra Mattilsynet. En bedre forståelse av sporingsarbeid hos Mattilsynet, som samarbeider med FHI og VI fører til mer effektiv informasjonsutveksling mellom aktørene. Samtidig har EHEC-utbruddene satt søkelys på skitne slaktedyr, ikke bare hos tilsynsmyndigheter, men også i bransjen. Derfor var det veldig viktig å diskutere mulige tiltak og virkemidler, en problemstilling som det jobbes mye med i fellesskap.
Røykaroma opptar mange
– Det har vært mye fokus på ultraprosessert mat og ikke minst røykaroma. Ble dette temaer denne gangen?
– Ja, det fikk en hel del plass i det faglige programmet. Anna Maria Karlsen fra NHO Mat og drikke fanget oppmerksomheten i et foredrag om myter og fakta rundt «ultraprosessering». Mens Dirk Dobbelaere fra CLITRAVI og undertegnede forsøkte å se inn i glasskula med tanke på bruken av røykaroma i vår bransje. Dette er en problemstilling som mange i våre bedrifter naturlig nok er opptatt av, og det var derfor viktig å vie dette bred oppmerksomhet, fastslår Christiane Hoffmann.
Miljøgifter i mat
– Kvalitetsarbeid er basert HACCP, har dette også vært en del av det faglige programmet?
– I år konsentrerte vi oss om de kjemiske farene, som betyr at miljøgifter i mat, det vil blant annet si dioksiner, var tema. Også her stilte Mattilsynet med foredrag og informasjon. PFAS i fôr har blitt et aktuelt tema, ettersom mat/kjøtt har fått grenseverdier. Ana Cruz, Felleskjøpet Fôrutvikling AS, forklarte hvordan målrettet arbeid med denne problemstillingen ble utført.
I tillegg til det faglige programmet, ble det arrangert besøk til bedriftene Matpartner og Nortura Malvik. På samlingen i Trondheim var det for øvrig en fin blanding av nye ansikter og «stabile» kvalitetsfolk med lang historie i kjøttindustrien. Det vil si at det var mye kunnskap samlet på ett sted.