6 av 10 ønsker økt norsk produksjon av kjøtt og egg

Forbrukstallene fra 2023 viser en nedgang i konsumet av rødt kjøtt på 6,9 prosent. Samtidig har befolkningen stadig økende tillit til norsk kjøtt- og fjørfebransje, og mener vi bør øke…

Forbrukstallene fra 2023 viser en nedgang i konsumet av rødt kjøtt på 6,9 prosent. Samtidig har befolkningen stadig økende tillit til norsk kjøtt- og fjørfebransje, og mener vi bør øke produksjonen av kjøtt og egg.

Edel-Anita Westhagen, adm. direktør i Animalia holder innlegg om forbrukstallene under lansering av Kjøttets tilstand.

Kjøttets tilstand, Animalias årlige statusrapport over sentrale deler av norsk kjøtt- og eggproduksjon, ble presentert 30. oktober. Rapporten presenterer tall fra hele verdikjeden fra husdyrproduksjon og dyrevelferd, slakt, kjøtt og eggkvalitet, mattrygghet, forbruk, forbrukerholdninger, bærekraft, miljø og klima. 

– Forbrukstallene fra 2023 viser en nedgang på 5 prosent i det totale kjøttforbruket. Mens forbruket av hvitt kjøtt holder seg stabilt, ser vi en nedgang i forbruk av rødt kjøtt på 6,9 prosent fra 2022 til 2023. Samtidig indikerer foreløpige tall fra 2024 en mer stabil situasjon, sier fagsjef i ernæring Karianne Spetaas Henriksen i en pressemelding.

Alle tall for 2023 er foreløpige tall. Øvrige kjøttslag er tammrein, oppdrettshjort, kanin og hest. Fra 2015 er forbuket av hest 0. Tall for biprodukter er anslag gjort med tre ulike beregingsmodeller; tall t.o.m. 2001 kan ikke sammenlignes direkte med tall i perioden 2002-2009, tall f.o.m. 2010 kan ikke sammenlignes med tidligere år. Tall for grensehandel er anslag gjort med to ulike beregningsmodeller, slik at tall f.o.m. 2009 ikke kan sammenlignes direkte med tidligere år. Kilde: Nibio, Totalkalkylen for jordbruket.

– Dyrtiden i 2023 hadde trolig innvirkning på matvalgene våre, og samtidig pågikk samfunnsdebatten om nye kostråd for fullt. Det røde kjøttet har vært under press fra flere kanter.

Les mer om nordmenns kjøttforbuk på Animalias nettsider

–  Selv om kjøttforbruket har gått noe ned de siste to årene, er det tidlig å slå fast at dette er en langsiktig trend. Men med strømningene i samfunnet og de nye kostrådene, er vi spente på utviklingen framover.

Tilliten til norsk kjøttbransje og norske kjøttprodukter har over mange år vært stabil og relativt høy. I løpet av de siste fem årene har andelen som svarer at de i stor eller svært stor grad har tillit til den norske kjøttbransjen økt. I 2019 var andelen 52 prosent, mens den var 62 prosent i 2024.

– Vår årlige holdnings- og tillitsundersøkelse til norsk kjøtt- og fjørfebransje viser samtidig at hele 59 % av de spurte ønsker økt produksjon av kjøtt og egg, noe som er en økning på rundt 10 %, sier Henriksen.

Andelen som mener at selvforsyning er svært eller noe viktig har økt jevnt siden 2021. I 2024 svarer hele 82 prosent at det er svært viktig eller noe viktig at vi er mest mulig selvforsynte med mat i Norge. 7 prosent mener at det er lite viktig eller ikke viktig. 62 prosent mener at det kommer til å bli enda viktigere i fremtiden, mens 32 prosent mener det blir like viktig som nå.

Det er imidlertid en signifikant øking i andelen som mener at Norge bør øke kjøtt- og eggproduksjonen med tanke på matsikkerhet, selvforsyning og beredskap. I 2024 svarer hele 59 prosent at produksjonen bør øke, 37 prosent mener den bør opprettholdes på samme nivå som i dag, mens andelen som mener produksjonen bør reduseres har gått ned til 4 prosent.

Her finner du flere tall om tillit og holdninger fra Kjøttets tilstand.

Siste saker


Optimized by Optimole