Etter at Gudbrandsdal Slakteri AS nå er tilført 10 millioner kroner i en rettet emisjon, er slakteriprosjektet på Otta kommet et viktig skritt videre med tanke på realisering
Det er Jæder Ådne Espeland AS som har bidratt i denne emisjonen, og arbeidet med å etablere en ny bedrift kan altså nå skyte fart.
Gjennom sommeren har Jæder jobbet målrettet for å tilpasse planene for Gudbrandsdal Slakteri AS, slik at det kan gjennomføres innenfor de rammene kommunene har til bygget.
- Det har vært viktig å sikre at både slakting, skjæring og foredling er med i anlegget. Bygget er litt mindre enn det som ble tegnet først, men kapasiteten er fortsatt på samme nivå som først tiltenkt. Jæder og Gudbrandsdalen Slakteri AS har store ambisjoner for regionen. Det skal skapes flere
arbeidsplasser og samtidig er vi stolt over å kunne bidra til arbeidsplasser lokalt der maten produseres. Når vi først starter byggingen av et nytt slakteri våren 2022, har vi et klart mål om å bygge det mest bærekraftige slakteriet i Norge, fastslår daglig leder i Jæder, Guro Espeland.
Hun peker på at regionen har flere stolte og flotte produsenter og ser frem til å skape ny historie sammen.
- Nå er vi glade for å ha gjennomført første emisjon som sikrer kapital for videre framdrift. Dette har vært viktig for på raskest mulig måte fortsette framgangen i prosjektet. Nå skal vi bruke tiden godt for å gjennomføre forretningsplanen, sier Espeland.
Opprinnelig skulle det nye slakteribygget vært påbegynt i år og hatt et bruttoareal på 10 000 kvadratmeter. Nå er dette arealet redusert med 3 000 kvadratmeter. Styreleder Terje Jonny Sveen i «nye» Gudbrandsdal Slakteri AS frykter ikke at utsettelsen vil få følger for realiseringen av prosjektet.
- Det er viktig at både bønder i Gudbrandsdalen og investorene er trygge på dette prosjektet. Når vi nå nedskalerer anlegget, er det nettopp for å legge til rette for en trygg og fornuftig realisering. Det hadde ikke vært klokt å nå kjøre det opprinnelige løpet med alt som har skjedd under pandemien her på Otta, sier Sveen.
Han ønsker ikke å gå ut med den «nye» prislappen på anlegget. Opprinnelig var anlegget kostnadsberegnet til rundt 300 millioner kroner. Halvparten av kostnadene er på selve bygget og den øvrige halvparten «innmaten».
- Er det grunn til å frykte at bønder i området nå blir mer skeptiske til hele prosjektet?
- Det tror jeg ikke. Nå ser bøndene at vi er edruelige og har is i magen. Dette er en type prosjekt vi ikke kan rushe. Når alt er på plass, vil bøndene i området velge oss framfor å kjøre til Rudshøgda med dyrene. Det er jeg bombesikker på, sier styrelederen.