I januar starter Bjørn Grønlien som ny redaktør i bladet Kjøttbransjen. Han har over 20 års erfaring som journalist i aviser og fagpresse og er utdannet både som journalist og lærer.
– Nå jobber jeg i lokalavisen Vestby Avis, men etter jul gleder jeg meg veldig til å bli kjent med en ny bransje. Fagblad er spennende, jeg var redaktør i Norsk VVS tidligere, og det jeg husker best fra den tiden var muligheten til å fordype seg i en bransje og det å bli kjent med menneskene der ute i bedriftene.
En viktig og stolt bransje
Grønlien har tidligere skrevet om matproduksjon og næringspolitikk. Han trekker frem Ertnes Kjøtt, som har forsynt mossinger med kjøtt i nesten 100 år.
– Kjøtt- og eggbransjen er viktig. Vi snakker om stolt håndverk, kultur og historie, men også om utfordringer som omdømme, kostholdsråd og lave marginer. Det er med et snev av ærefrykt jeg tar over et blad som har dekket bransjen siden 1908.
Papir- og nettsatsing
Pr. i dag består KLFs mediemiks av to blader, nettsted, TV-sendinger og forskjellige nyhetsbrev. Nåværende redaktør Per A. Sleipnes går av med pensjon ved årsskiftet, og Grønlien er tydelig på at det er en fin mediemiks som han nå skal utvikle videre.
– I første omgang skal jeg bli kjent med bladene. De skal gjøres mer tilgjengelig på relevante plattformer og digitaliseres på en annen måte enn før. Samtidig er det lenge til papirbladene forsvinner for godt, så de må holde samme nivå som tidligere. Det handler om å finne balansen mellom online og print, siden vi må ta vare på leserne og annonsørene uavhengig av plattform.
Må bygge tillit og fortrolighet
Annonser kombinert med bransjeguiden er livsgrunnlaget for utgivelsene. Den nye redaktøren er overbevist om at han skal klare å få med både bedrifter og leverandører til å bygge bladet videre.
– Det blir mange å bli kjent med i starten. Jeg ser for meg å reise en del rundt. Ikke minst ta veldig, veldig mange telefoner. Jeg er avhengig av å bygge tillit og fortrolighet til lederne der ute, for å finne de gode sakene, men også for å forstå utfordringene og mulighetene i bransjen.
Første mulighet til å møte den nye redaktøren blir på Kieltur i januar. Senere på året vil han være til stede både på IFFA og på KLFs landsmøte.
– Bransjeturen til Kiel blir en slags kickstart for meg. Det er en ypperlig anledning til å bli kjent med nye mennesker. Det blir jo både god faglig input, mange sentrale personer fra bransjen og jeg får i tillegg mulighet til å bli kjent med leverandørene.
Knuser egg og kostholdsråd
– Liker du du kjøtt da? Går det mange kartonger med egg?
– Jeg er veldig glad i kjøtt og egg og kommer nok langt over kostholdsanbefalingene i løpet av en uke. Favoritten er en mør blodig biff. Det er helst kjøtt som er hovedingrediens på middagsbordet. Og på brødskivene tar jeg gjerne en omelett eller eggerøre ved siden av skinke og salami.
Avslutningsvis oppfordrer han bransjefolk til å ta kontakt med gode saker på nyåret.