Det beste lutefiskbaconet

Under bedømmingen på NM i Kjøttprodukter spurte vi en av kokkene og en erfaren dommer om hva du som kjennetegner det beste lutefiskbaconet. Her finner du julematvinnerne fra NM i… Les mer

Under bedømmingen på NM i Kjøttprodukter spurte vi en av kokkene og en erfaren dommer om hva du som kjennetegner det beste lutefiskbaconet.

Her finner du julematvinnerne fra NM i Kjøttprodukter. Søk på pålegg, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker og steker.

Rune Olsson er kjøkkensjef for NM i Kjøttprodukter. Han har sammen med fire andre hatt ansvar for å klargjøre lutefiskbaconet som var til bedømming i konkurransen i år.

Hvordan tilbereder man lutefiskbacon? 
- Det beste er å steke det i stekepanne. Er det veldig magert ville jeg hatt på litt smør. Lutefiskbacon skal være stekt, men ikke for hardt, for da blir det veldig harde klumper å tygge på. Når baconet er ferdig stekt, skal det rett på fisken og ut på bordet, sier Olsson.

Rune Olsson fra Spesialgrossisten Øst AS er kjøkkensjef for NM i Kjøttprodukter

Vi har også spurt en av dommerne i konkurransen, Tom-Emil Høydahl fra Arne B. Corneliussen AS om hva han ser etter i NM-bedømmingen.

- Lutefiskbacon for meg er ternet bacon fra tørrsaltede svinesider, og som er røkt og har en balansert saltsmak, sier NM-dommeren. Høydahl er utdannet butikkslakter og pølsemaker har snart 20 års erfaring fra kjøttbransjen, da både fra ferskvare, håndverksproduksjon, industri og produktutvikling.

Han råder forbrukerne til å studere pakkene med lutefiskbacon i butikken nøye før en legger det i handlekurven.

- Jeg ser etter pakker med lutefiskbacon som virker fristende, der det er god fordeling mellom kjøtt og fett. På pakken kan man se hvilken del av grisen kjøttet kommer fra. Jeg velger alltid lutefiskbacon fra siden av dyret, ikke nakke eller bog.

Øl-anbefalinger til årets NM-vinnere (bladet Kjøttbransjen nr 8, 2021)

- Lutefisk og lutefiskbacon er luksusprodukt, og jeg vil ikke ha avskjær eller overskuddsprodukt. Jeg vil har fine terninger med kjøtt fra midten av ribba, sier han.

- Vi har mye forskjellige typer bacon. Vi snakker om tradisjonelt tørrsaltet bacon som kun er tilsatt salt og sukker. Så finnes det bacon som er lakesaltet, eller saltet med lake og tilvekst. Det finnes også bacon som enten er røkt på flis, eller tilsatt flytende røyk eller røykaroma.

Hvilken ribbe skal du velge? Ta en titt på denne saken: Jakten på premium ribbe

- Grunnen til at man bruker lutefiskbacon til lutefisk er fordi baconet fungerer som en smaksforsterker, som drar måltidet sammen til en komplett og nydelig smaksopplevelse.

- Jeg spiser ikke lutefisk uten lutefiskbacon. Fisken blir ikke den same uten, avslutter Høydahl.

Her finner du julematvinnerne fra NM i Kjøttprodukter. Søk på pålegg, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker og steker.

Siste saker