Små og mellomstore KLF-medlemmer fortviler over situasjonen med mangel på tilgangen på stykket og skåret kjøttråvare. Som en konsekvens har bedriftene Kuraas i Narvik og Mydland i Tromsø redusert kraftig på råvareinnkjøpene fra Nortura de siste årene.
Spørsmålet bladet Kjøttbransjen stiller er da om det kan være et alternativ i Nord-Norge å samarbeide om skjæring og råvareoppstrøm.
Feil om Norturas aktivitet i Målselv I saken om råvaresituasjonen i Norge i vår sist utgave av bransjebladet Kjøttbransjen, kom vi i skade for å skrive at Nortura skal legge ned skjæringen ved anlegget i Målselv. Det medfører ikke riktighet og vi beklager denne feilinformasjonen. Til oss sier pressesjef John Trygve Tollefsen at Nortura Målselv fortsatt skal spille en viktig rolle som leverandør av skåret vare til kjøttbedrifter i hele landsdelen. |
Daglig leder Kurt Mydland er krystallklar: – Jeg er absolutt åpen for et utvidet samarbeid på råvaresiden i form av felles skjæring. Vi snakker om en håndfull bedrifter i nord med flere hundre millioner kroner i omsetning, og dette aktualiserer sikker og pålitelig råvaretilgang. Om det er et skjæresamarbeid i nord som skal til for å sikre disse bedriftene trygg råvaretilgang, er det absolutt en riktig vei å gå, påpeker han.
Politisk press
Han har ikke noe klart svar på hvorfor Nortura synes å være på defensiven når det gjelder leveranser til privat kjøttindustri men mer enn antyder at kjøttsamvirket opplever industrikonkurransen som såpass tøff at de tenker strategisk.
– Jeg tror politisk press er eneste farbare vei, ettersom Nortura som markedsregulator jo spiller en politisk rolle på forsyningsområdet, sier Mydland.
– Vi kan ikke skjære mer gris enn det er behov for (bladet Kjøttbransjen 08.10.2024)
– Må tenke nytt
Markedssjef i Kuraas AS, Kenneth Kuraas, er tilfreds med signalene fra Mydland og er klar til å sette seg ned for å finne felles løsninger om dette blir en aktuell problemstilling.
– Vi har kapasitet for økt skjæring. Dette er med andre ord absolutt løsbart om vi kommer til den erkjennelse at vi skal ta et ansvar på råvaresiden og skjære med nord-norske slakt. Og markedet er så avgjort tilstede. Jeg tror vi må tenke helt nytt på privat side og innse at veien videre er å stole på oss selv. Det betyr felles løsninger på felles utfordringer, understreker Kenneth Kuraas.
Råvaremangel i privat kjøttindustri (bladet Kjøttbransjen - 8.10.2024)
Skjærer årlig 2000 tonn
Narvik-bedriften skjærer årlig rundt 2000 tonn. Mellom 60 og 70 prosent av forbruket i produksjonen skriver seg fra egen skjæring. Den øvrige tonnasjen hentes inn fra blant annet Nortura. Denne har imidlertid blitt kraftig redusert de siste par årene.
– Jeg tror at i løpet av noen år, kan vi ende opp med en situasjon der Nortura i liten utstrekning er en industriaktør. Da gjelder det for bedrifter på privat side å være beredt, avslutter Kenneth Kuraas.