– Vi er stolte av at vi bevarer hele verdikjeden i Trøndelag

Nå reiser det seg, det nye kyllingslakteriet for merkevaren Ytterøy i Trøndelag. Den nesten 7 mål store og topp moderne fabrikken på Røra skaper nye arbeidsplasser og gir trønderske kyllingbønder…

Nå reiser det seg, det nye kyllingslakteriet for merkevaren Ytterøy i Trøndelag. Den nesten 7 mål store og topp moderne fabrikken på Røra skaper nye arbeidsplasser og gir trønderske kyllingbønder optimisme og trygghet for framtida.
– Vi er stolte av at vi snur sentraliseringsstrømmen og bevarer hele verdikjeden i Trøndelag, sier Lasse Kjønstad, daglig leder i byggherren Berika Industri AS. 

Daglig leder Lasse Kjønstad i Berika Industri AS gleder til å starte produksjonslinja på den nye kyllingfabrikken på Røra, til beste for både bøndene og kjøttindustrien i Trøndelag. – Hvis råvarene må sendes langt av gårde til slakteri, vil det utarme primærnæringa, mener han. Foto: Strømsnes Røe

Les andre relevante artikler for bønder og produsenter

Tok ansvar

For et år siden trakk Nortura seg plutselig fra avtalen med Berika om å bygge felles kyllingslakteri på Røra i Trøndelag. På tross av det er 19 personer nå i fullt arbeid med å legge betonggulvet til nytt kyllingslakteri på Røra. Byggherren Berika, med bant annet merkevaren Ytterøy, tok ansvar for kyllingbøndene på Innherred da Nortura forsvant. 

– Vi hadde bestemt oss for å bygge kyllingfabrikk allerede før vi inngikk avtalen med Nortura. Når de brøt avtalen, så var vi nødt til å prosjektere på nytt og realisere uten dem.

Mer vil ikke Berika-leder Lasse Kjønstad si om Norturas kontraktsbrudd. – Vi konsentrerer oss om å realisere fabrikk og utvikle industri, og bruker vår energi på det.

Byggherre Berika Industri v/daglig leder Lasse Kjønstad (t.v.) og hovedentreprenør Grande Entreprenør  v/anleggsleder Hallgeir Haugskott bygger framtidas kyllingnæring i Trøndelag på fast grunn. Den nye kyllingfabrikken på Røra skal hvile støtt på stålpeler som står på fjellgrunn 45 meter under bakken på det dypeste. Foto: Strømsnes Røe

Forbannede politikere

Reaksjonene var kraftige fra både kyllingbønder og politikere da Nortura for et år siden valgte å sentralisere kyllingproduksjonen til Østlandet og Rogaland. NRK meldte at mange trønderske kyllingbønder ville bli tvunget til å avvikle. 

Ordførerne i Steinkjer og Verdal la ikke fingrene imellom i en felles uttalelse:

– Vi er både forbannet og svært kritiske!

Betongarbeider Espen Moholt fra Grande Entreprenør passer på at det blir liggende akkurat der det skal, et av de 12,5 meter lange selvbærende hulldekke-elementene som danner gulvet i kyllingfabrikken på Røra. I likhet med stålpelene som hele fabrikken skal hvile på, er også hulldekke-elementene produsert i Verdal, bare noen kilometer fra byggeplassen på Røra. Foto: Strømsnes Røe

Optimismen vokser

I dag, et år senere, er bekymringen for trøndersk kyllingproduksjon snudd til en optimisme som vokser i takt med at den nye kyllingfabrikken på Røra reiser seg. I september er verdalsfirmaet Grande Entreprenør ferdig med å legge betonggulvet, stort som en fotballbane. På det reiser de stålkonstruksjonen. I oktober begynner de å legge kledning på tak og vegger. Høsten 2025 er selve bygget ferdig. Komplett maskineri med slakte- og nedskjæringslinje ligger allerede pakket og klart i et lager vegg i vegg med byggeplassen. Installasjon og oppstart er planlagt i 1. halvår 2026.

– Kyllingfabrikken vi bygger for Berika her på Røra, blir et stort bygg. Det er viktig at det blir stående i ro. Derfor fundamenterer vi det på stålpeler som står på fjell, forteller byggeleder Hallgeir Haugskott fra Verdals-baserte Grande Entreprenør.  Fotot: Strømsnes Røe

Rigget for vekst

Det nye slakteriet får en moderne slaktelinje som gir rasjonell drift, god dyrevelferd og er rigget for vekst. I tillegg til eksisterende produsenter har Berika allerede inngått avtale med fem tidligere Nortura-produsenter som de nå slakter for. 

Lasse Kjønstad merker at  stemningen blant kyllingbøndene på Innherred har snudd etter at byggingen av kyllingfabrikken på Røra kom i gang.

– De er positive til oss og ser muligheten for ei framtid som kyllingbønder. Vi er offensive og ønsker å ta over så mange Nortura-produsenter som mulig. Vi vurderer hele tida behovet for flere produsenter, sier Kjønstad. 

Slik vil den ta seg ut, den nye kyllingfabrikken på Røra, når den starter produksjonen en gang første halvår 2026.  Datagrafikk: Berika AS.

Framtidstro

– Trøndelag er fortsatt et av de store kyllingdistriktene i Norge. Og med to store mottakere i regionen, Norsk kylling på Orkanger og vi her på Innherred, og ikke minst med gode og fremoverlente gårdbrukere så går den trønderske kyllingnæringa en lys fremtid i møte. Det nye slakteriet vårt her på Røra og vekst i volum vil sikre kyllingprodusentene og skape nye arbeidsplasser i regionen, mener Kjønstad.

Kodeord: Fleksibilitet

Sterk tro på en lys framtid blir også bygd inn i den nye kyllingfabrikken, bokstavelig talt. I Berika vet de at det enste de med sikkerhet kan si om hvordan kyllingproduksjonen vil se ut om ti år, er at den vil være annerledes enn dagens produksjon. Derfor bygges fabrikken slik at den kan bygges om og utvides så snart det måtte bli nødvendig. Fleksibilitet er kodeordet for alle byggtekniske løsninger, store som små. 

Fakta

Det nye slakteriet på Røra:

  • Byggherre: Berika Industri AS
  • Total investering: ca. 300mill. 
  • Areal: 6 600 m2 
  • Slaktevolum: 7 600 tonn 
  • Antall kyllingbønder: 30 
  • Antall årsverk slakteri: ca. 115


Berika AS:

Konsern for salg, slakt og foredling av hvitt kjøtt samt plantebasert mat.

  • Budsjett 2024: 520 mill.
  • Antall årsverk konsern: ca. 180

Konsernet Berika AS består av datterselskapene:

  • Berika Marked AS (salg  og marked)
  • Berika Industri AS (slakteri)
  • Berika Industri Mule AS (foredling)
  • Flowfood AS (plantebasert)
  • Spiza AS (handelsvarer)

Les mer: Vurderer du å samarbeide med private slakterier eller eggpakkerier? På vår side For Bonden  gir vi deg et innblikk i den private delen av kjøttbransjen i Norge.

Siste saker


Optimized by Optimole