– Æ vart ganske svett da æ åpna det brevet

Når Statsforvalteren truer med saftig bot og du ikke skjønner hvorfor – da er det godt å ha et slakteri som kan hjelpe deg.  Kjell Roger Heggås inviterer inn på… Les mer

Når Statsforvalteren truer med saftig bot og du ikke skjønner hvorfor - da er det godt å ha et slakteri som kan hjelpe deg. 

GRISESUPPORT: Som produsentrådgiver hjelper Frida Knutsen bøndene som leverer slakt til Midt-Norge Slakteri med alt fra enkle praktiske råd til omfattende rådgivning om hvordan bøndene skal forholde seg til regelverk. Det setter bonde Kjell Roger Heggås pris på.
GRISESUPPORT: Som produsentrådgiver hjelper Frida Knutsen bøndene som leverer slakt til Midt-Norge Slakteri med alt fra enkle praktiske råd til omfattende rådgivning om hvordan bøndene skal forholde seg til regelverk. Det setter bonde Kjell Roger Heggås pris på.

Kjell Roger Heggås inviterer inn på kaffe og kake når produsentrådgiver Frida Knutsen fra Midt-Norge Slakteri kommer besøk på Kvello Søndre. Gården ligger et stykke oppe i Verdal, og fra tunet kan du se langt utover dalen og Trondheimsfjorden. Men det er ikke utsikten Frida har kommet for å se på, det er grisene. Kjell Roger driver en omfattende produksjon av smågris, som han selger videre til andre svinebønder som fôrer dem opp til slaktegris. På den måten er han viktig for at svinebøndene som leverer slakt til Midt Norge Slakteri skal kunne opprettholde besetningene sine. 

Les andre relevante artikler for bønder og produsenter

Stor produksjon av smågris 

Kjell Roger leverer også noe slakt selv til Midt-Norge Slakteri. Smågriser som har en eller annen skavank, og som dermed ikke holder høy nok kvalitet til å selges videre, blir til slaktegris. Det samme gjelder purker som ikke skal brukes i smågrisproduksjonen, og det var i den forbindelse det oppsto et problem i fjor. 

­– Ja, jeg fikk et brev fra Statsforvalteren og da jeg åpna det brevet ble jeg ganske svett ja, sier Kjell Roger lattermildt. Han kan le av det i dag, men det var ingen ting å le av den gangen. Statsforvalteren holder oppsyn med hvor mye slakt bøndene leverer til slakteriene og at de holder seg innenfor den konsesjonen de er gitt. Bønder som overskrider konsesjonen ender opp med bøter, og de såpass saftige at det svir i pengepungen for en bonde som allerede er hardt presset på lønnsomheten.

Les også Løser utfordringer sammen over bingen

STOR PÅ SMÅGRIS: Kjell Roger Heggås produserer smågris til andre svinebønder, som så fôrer dem opp til slaktegris. 

Ble mistenkt for overproduksjon

– Jeg var mistenkt for å ha produsert for mye, men det var ikke noe jeg var bevisst på at jeg hadde gjort. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle finne ut av dette, så jeg ringte Frida. 

Frida Knutsen er produsentrådgiver i Midt-Norge Slakteri og kan regelverket til fingerspissene. Etter å ha undersøkt hva Statsforvalteren hadde rapportert og sammenlignet det med tallene til Kjell Roger, fant hun ut at det var en feil i beregningen av purkene som var blitt sendt til slakt. 

UNDERSTELLSSJEKK: Griseunger liker ikke å miste bakkekontaken, og de uttrykker misnøyen med intens skriking. Det skremmer allikevel ikke Frida, som har et eget håndlag med grisene. 

– Enkelt forklart så skal purker som har blitt brukt til avl og de som ikke er brukt til avl beregnes forskjellig. Men i tallene som Statsforvalteren hadde brukt var alle purkene beregnet som avlspurker, så da måtte vi selv finne ut hvor stor andel som faktisk var avlspurker. Når vi hadde funnet dokumentasjon på det viste det seg at Kjell Roger ikke hadde overskredet konsesjonen og alt var i orden, sier Frida. 

– Ja, de reglene er ikke lette å forstå seg på, så jeg er veldig glad for at Frida greide å finne dokumentasjon på at alt var i orden, sier Kjell Roger. 

VERDAL VISTA: Fra gården Kvello Søndre kan Kjell Roger se omtrent hele nedre Verdal og videre utover Inderøy og Fosen. 

Les også Bondevelferd kommer i første rekke

Ekte bonderomantikk 

I tillegg til å være glad for å slippe å betale bot er Kjell Roger også glad for en annen ting. Det er nemlig bare noen få dager siden han giftet seg med sin kjære Ine Cecilie. Det skjedde ganske spontant og paret tenkte å holde en lav profil, men i stedet fikk vielsen en voldsom oppmerksomhet. Det skyldes det utradisjonelle valget av lokale for vielsen. 

– Vi ville holde det enkelt og derfor bestemte vi oss for å ha seremonien i kufjøset. Vi rakk å gjøre fjøsstellet både før og etter vielsen, og vi syntes det ble veldig fint, sier Kjell Roger.

Å ha bryllupsseremoni i fjøset er noe uvanlig, og da en journalist i Trønder-Avisa fikk høre om det ble det førsteside-oppslag. Men saken stoppet ikke der. Både Nasjonen og TV2 ville gjerne ha lage sak om ekte bonderomantikk. 

– Ja, det har vært mye pågang fra journalister de siste dagene. Vi ville jo holde det helt enkelt, men det ble mye oppstyr ja, ler Kjell Roger. 

En grunn til den utradisjonelle vielsen er at det rett og slett er vanskelig å finne tid til å arrangere et stort bryllup som bonde, men planen er å ta det igjen til sommeren og ha en stor fest på gården da. 

GIFT MELLOM FJØSSTELLENE: Ine Cecilie og Kjell Roger Heggås feiret bonderomantikken da de giftet seg i kufjøset.

Kjell Roger følges opp av to damer 

Den ferske kona til Kjell Roger er regnskapsfører og tar seg av bokføringen på gården.

– Ja, nå kan jeg ikke bruke penger som jeg vil lenger nei. Det er ikke bare å stikke å kjøpe seg en traktor når det er kona som fører regnskapet, spøker Kjell Roger. 

– Neida, det er gull verdt å ha en regnskapsfører som kone når økonomien er som den er i landbruket. Det har vært noen litt trange år etter at jeg overtok gården i 2018, så det er viktig å ha kontroll på drifta. 

Produsentrådgiver Frida bidrar også til at Kjell Roger har god kontroll på driften. 

– I tillegg til at jeg følger opp drifta synes jeg det er viktig å følge opp bonden selv. Derfor er det viktig for meg å komme meg ut av kontoret av og til og drikke kaffe med bøndene som leverer til oss, sier Frida.  

Når Frida er på gårdsbesøk som produsentrådgiver er det ikke bare for å se på grisene. Det er også viktig å prate med bonden, noe som Kjell Roger setter pris på. Han er en jabbkaill, som det heter i Verdal’n.  

Siste saker