På spørsmål om hvorfor Nortura ikke klarer å dekke etterspørselen etter skåret og stykket råvare av for eksempel gris når det ligger store mengder innfrosset gris på lager, svarer konserndirektør kommunikasjon Kjell S. Rakkenes dette.
– Nortura har forsyningsplikt på hele slakt, og leverer gjerne gris fra reguleringslager. Grisen som er innfryst på reguleringslager, er hel gris. Denne grisen kan kjøpes hel og skjæres av Nortura og alle andre aktører i bransjen.
– Vi kan derimot ikke skjære mer gris enn det er behov for, kun for å selge enkelte deler av grisen. Det vil i perioder være underdekning på enkelte stykningsdeler, men vi er avhengig av å kunne bruke hele dyret når det skjæres ned.
Råvaremangel i privat kjøttindustri (bladet Kjøttbransjen - 08.10.2024)
– Har Nortura som råvareleverandør forståelse for de problemene dette skaper for mange små og mellom store bedrifter?
– Vi skjærer det antall lam vi trenger for å dekke vår pinnekjøttproduksjon, og selger det vi har tilgjengelig utover det. Vi kan ikke skjære ytterligere volum for å dekke alle aktører i bransjen, hvis vi ikke samtidig har salg på resten av dyret. Vi kan selge kunden hele lam, men ikke bare stykningsdeler hvis vi dermed får overskudd på resten av dyret.
– Er dette en situasjon som vil vedvare eller har du, på vegne av Nortura, positive signaler å gi med hensyn til råvaretilførsel?
– Ulike råvarer vil ha perioder med overskudd og underskudd, og dette gjelder hele bransjen. Dersom det er råvarer vi har god tilgang på, selger vi gjerne til industrikunder gjennom industrisalg. Alternativt må også de kjøpe hele dyret.
Nortura åpner opp for å diskutere nye løsninger for markedsregulering (matvarewatch.no - 02.08.2024)
– Noen kjøttledere hevder at det som nå skjer, er bevist policy fra Norturas side. Hva har du å si til disse?
– Det må skyldes en misoppfatning av hva som er Norturas rolle. Som markedsregulator har vi leveringsplikt på hele slakt. Der er døra vidåpen. Vi kan derimot ikke skjære ut stykningsdeler det er underdekning på, for så å sitte igjen med resten av dyret. Vi er nødt til å selge hele dyret når vi skjærer det. Dette handler om forsvarlig forretningsdrift og god utnytting av råvaren på en bærekraftig måte, avslutter Kjell S. Rakkenes.