Konkurrerer om hele dyret

Konkurrerer om hele dyret ØLEN: Å utnytte hele dyret. Det er der konkurransen vil stå i fremtiden, mener Fatland-styreleder Svein Fatland. Av: Georg Mathisen – Clouet er å få høyest… Les mer

Konkurrerer om hele dyret

ØLEN: Å utnytte hele dyret. Det er der konkurransen vil stå i fremtiden, mener Fatland-styreleder Svein Fatland.

Av: Georg Mathisen

– Clouet er å få høyest mulig verdi på mest mulig av dyret. Hvis du ikke klarer å selge kjaken, må du ta høyere pris på indrefileten. Selger vi både kjaken og indrefileten, så kan vi være konkurransedyktige på begge deler, forklarer han. Svein Fatland er styreleder i det familieeide konsernet og daglig leder for Fatland Ølen.

Samarbeid for bredde

Det betyr at det er viktig å skille mellom det som Fatland skal produsere selv og det som lages av gode samarbeidspartnere, men med råvaren fra Fatland. Konsernet konsentrerer seg om de store produktene som kan gjøres mest mulig automatisert.

– Vi kan ikke lage alt. Derfor samarbeider vi med Oppdal Spekemat, Åkeberg Skoglunn, Bjerke Spekemat & Delikatesse, Vossakjøt, Leiv Vidar og flere andre, mindre bedrifter. Vi leverer råvarer til dem, så kjøper vi igjen det vi kan. Da favner du videre, og da klarer du også å holde bedre tak på lokale varianter og lokale spesialiteter. Det er en ting i tiden: Noen vil ha EMV, noen vil ha merkevarer, noen vil ha lokale produkter, sier Svein Fatland.

Han snakker gjerne pent om partnerne sine. Konkurransen har hardnet til, og da gjelder det å samarbeide for å klare utfordringene.

– Vi kan ikke klare alt alene. Vi må bli bedre, for hvis vi ikke klarer å holde oppe et godt tilbud i Norge, blir det bare mer import, oppsummerer han.

EMV på høyde

Det er ikke bare kjøttindustrien som utvikler seg. Kundene utvikler seg minst like fort. De kjøper ikke de samme varene som de gjorde for 20 år siden. Fatland har god hjelp fra Coop og NorgesGruppen med å se utviklingen i markedet. Samarbeidet gjør det enklere å treffe markedet.

Svein Fatland er også godt fornøyd med utviklingen for kjedenes egne merker:

– Nå er de på høyde med merkevareleverandøren. Og så er kjedene voldsomt «på». Det er ikke mange varer som går hele året. Det er sesongskifter hele tiden, ting går så mye raskere i dag, og du skal hele tiden ha det som kunden vil ha.

Mest daglligvare

80 prosent av produksjonen til Fatland går rett til dagligvare. – Men det har vært en god utvikling også på industrisalg. Når vi samarbeider med mindre aktører og kjøper tilbake en del varer, får vi et mye større spekter ut i markedet, og så får vi avtagere på råvarene, sier han.

– Her har vi store linjer og prøver å kjøre store volum. Så kjøper vi inn mindre ting, slik at vi får et godt spekter ut i butikk uten å ødelegge vår produksjon. En stor linje er mer kompleks å bygge om enn en liten. Vi må passe oss så vi ikke ødelegger effektiviteten. Tuller du med altfor mye på én linje, så går effektiviteten ned, sier Svein Fatland.

Moderniserer igjen

Fatland Ølen satte inn flere nye produksjonslinjer i 2016. Nå kommer neste runde med automatisering. Enormt mye nytt utstyr, som styrelederen uttrykker det. – Vi har tenkt at en gang må vi bli ferdige, men det ser ikke slik ut. Det ser ut til at dette er en kontinuerlig prosess, sier han.

Selv ser Svein Fatland foran og bak på dyret når han skal finne sine egne favorittbiter.

– De sa før at det beste på dyret er foran og bak. På svin liker jeg pig wings og kjake. Kjaken er et fantastisk produkt, og knoken likeså. Indre- og ytrefilet på sau er også fantastiske produkter. Så har du selvsagt pinnekjøtt og ribbe som du må ha til jul. Det er mye godt på et dyr! Spesielt på grisen – det er ingen dyr du kan lage så mye av, konstaterer han.

Ros til bøndene vil han også gjerne gi:

– Det er finere kvalitet på slaktet nå enn på det vi fikk inn før. Det har vært en utvikling i landbruket til bedre kvalitet. Bøndene er flinke, har bedre anlegg, får bedre fôr og klassifiseringssystemet har hevet kvaliteten. Det går rette veien. Får du god kvalitet inn, da har du god kvalitet ut, avslutter Svein Fatland.

Siste saker