– Vil være en ressurs for Matsentralen

Matsentralen Oslo har vært tydelig på behovet for og ønsket om en ressursperson fra kjøttbransjen i styret. Nå har daglig leder ved Fatland Oslo, Ove Malvin Knutsen, tatt utfordringen. Av…

Matsentralen Oslo har vært tydelig på behovet for og ønsket om en ressursperson fra kjøttbransjen i styret. Nå har daglig leder ved Fatland Oslo, Ove Malvin Knutsen, tatt utfordringen.

Av Per A. Sleipnes

– Jeg har fulgt med i Matsentralens arbeid over tid og kunne selvsagt ikke takke nei da tilbudet dukket opp, sier Ove Malvin Knutsen. Her fra NM i Kjøttprodukter 2024, der Matsentralen henter alle restproduktene i konkurransen.

Matsentralen Norge er et nettverk av åtte matsentraler som legger til rette for å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. Vi gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse, heter det på Matsentralens hjemmeside. Gjennom sitt arbeid, hjelper nemlig Matsentralene rundt om i landet matbransjen med å redusere matsvinn, i tillegg til å bistå ideelle organisasjoner med å redusere fattigdom.

– Jeg er veldig glad jeg kan bidra sammen med Matsentralen. Jeg har fulgt med i deres arbeid over tid og kunne selvsagt ikke takke nei da tilbudet dukket opp. Ble rett og slett litt stolt over å få muligheten til å bli bedre kjent med Matsentralen og de menneskene som jobber i og rundt, forteller Malvin Knutsen til bladet Kjøttbransjen.

560 ideelle organisasjoner

Landets åtte matsentraler samarbeider med over 560 ideelle organisasjoner som hjelper til å omfordele maten slik at den når de som trenger den mest.

Eksempel på virksomheter man samarbeider med, er Frelsesarmeen, Blå kors, Evangeliesenter eller Kirkens Bymisjon. I tillegg til en varmt måltid eller en pose med dagligvarer, tilbyr de ideelle organisasjonene en rekke tiltak for å hjelpe mennesker ut av deres vanskelige situasjon som økonomikurs eller veiledning til utdanning og jobb.

God balanse

– Hvordan havnet du i Matsentralen Oslo sitt styre?

– Matsentralen Oslos valgkomité tok kontakt og spurte om jeg kunne være interessert i å bidra. Matsentralen har alltid vært opptatt av å ha en god balanse i sitt styre, med en miks av ressurser fra den veldedige sfæren og matbransjen. Miljøsjefen i NorgesGruppen har sittet i styret siden oppstarten for snart 11 år siden, og jeg overtok plassen til tidligere leder for bærekraft i TINE.

En døråpner

– På hvilken måte kan du og din bedrift bidra inn i arbeidet med å få ut viktige næringsmidler til utsatte grupper som trenger det?

– En vedvarende utfordring for alle landets matsentraler er å få tak i nok proteiner, det vil si kjøtt, egg og fisk. Daglig leder i Matsentralen Oslo har vært tydelig på at det lenge har vært et ønske om å ha en ressurs i styret som kommer fra kjøttbransjen – ikke nødvendigvis for å øke donasjonen fra eget selskap, men snarere for å være en døråpner, rådgiver og sparringspartner for å bli en enda bedre samarbeidspartner for «proteinbransjen», og ikke minst se på muligheten for å benytte mer ukurante råvarer.

Geiter i Ølen

Ved hjelp av Handlefondet og innsats fra Fatlands geiteprodusenter i Ølen, har Malvin Knutsen & Co. fått mulighet til å redde flere hundre geitekje fra destruksjon.

– Kjøttet av disse dyrene skal skjæres ned og brukes i prosjekt Matsentralen Kjøkken, hvor de produserer ferdigretter utelukkende basert på overskuddsmat. Denne maten går så videre til vanskeligstilte som ikke har eget kjøkken eller som av en eller annen grunn ikke er i stand til selv å lage mat. Slik har vi sammen fått frem nye proteiner til sentralens medlemmer, påpeker Ove Malvin Knutsen.

– Fin tradisjon

– Eksempler på mat fra dere som er «reddet»?

– Fra vårt anlegg i Oslo har Matsentralen f.eks. reddet flere tonn «spareribs av bog», som det ikke er noe etterspørsel etter utenfor sesong. Produkter som i perioder går til destruksjon, kan uten ekstra kostander for vår bedrift nyttes som mat av Matsentralens medlemmer.

– Kan du si noe om NM kjøttprodukter og formidlingen av restproduktene fra denne konkurransen til matsentralen i Oslo?

– Det har blitt en fin tradisjon at Matsentralen henter disse godsakene og omfordeler de til mennesker som normalt ikke vil ha råd til å smake på alt det gode landets kjøttbransje kan by på. Jeg har snakket med daglig leder på Matsentralen, og han forteller at det er litt som julekvelden når NM-varene hentes – at det å se hvilke skatter som dukker opp fra såvel store som små produsenter, alltid er like spennende, avslutter Ove Malvin Knutsen.

Siste saker


Optimized by Optimole