Nye dommere sikrer NM-kontinuitet

Nye dommere sikrer NM-kontinuitet For to år siden var det blindtarmen som «slo seg vrang». I fjor ødela pandemien for deltagelse, men i år var John Erling Bakke fra firmaet… Les mer

Nye dommere sikrer NM-kontinuitet

For to år siden var det blindtarmen som «slo seg vrang». I fjor ødela pandemien for deltagelse, men i år var John Erling Bakke fra firmaet Aquatiq på plass blant dommerne som saumfarer årets kjøttprodukter i julesjangeren.

Av Per A. Sleipnes

Atle Sand, Marit Evanger og John Erling Bakke debuterte som NM-dommere denne gang.

Bakke er en av fire nykommere i juryen i år og fant seg godt til rette ved dommerbordene de tre dagene dømmingen sto på.

Tillitserklæring

– Å bli bedt om å være dommer i NM i kjøttprodukter er en stor tillitserklæring og jeg er stolt over å kunne bidra til kåringen av landets beste kjøttprodukter. I løpet av de tre dagene vi luktet, smattet og smakte, hadde jeg mange gode opplevelser. Men selvsagt er det en hel del mindre bra innimellom. Det skulle da også bare mangle, poengterer John Erling Bakke.

Det var tidligere NM-general Mette Juberg som for et par år siden kontaktet Bakke med tanke på vervet som NM-dommer. Den gang var det ikke nei i hans munn. Men det skulle altså vise seg å bli vanskelig å komme i gang. Bergenseren Bakke har for øvrig fagbrev som butikkslakter og har fortid i butikk-kjeden Safari i Vestlandets hovedstad. Safari ble som kjent kjøpt opp av Meny for noen år siden.

Det som skjer på kjøkkenet under NM er særdeles viktig og i år som i fjor hadde kjøkkensjef Rune Olsson stålkontroll på sine tropper.

Faglig utfordring

Også Marit Evanger fra Rørosmat er ny i NM-sammenheng. Men hun er slett ikke noe ubeskrevet blad i matsammenheng. Næringsmiddelteknologen fra Røros kan det meste om smak og konsistens på kjøtt- og kjøttprodukter, selv om det er meieri som er hennes spesialfelt.

– For meg er det en stor faglig utfordring å sitte her blant landets aller ypperste ressurspersoner på kjøtt. Min link til kjøtt er i første rekke lederjobben jeg hadde i mine seks år i Røros Slakteri. Her fikk jeg erfare hvor viktig det er for sluttproduktet at dyrene lever et godt liv og at de blir tatt godt vare på, sier Marit Evanger.

Hun jobber nå med prosjekter i Rørosmat, grupperingen som favner 27 virksomheter i Røros-regionen. Hun kaller det hele et lokalmat-samvirke som skaper mangfold og bidra til produktutvikling i kanskje en av landets mest spennende regioner hva mat angår.

I tillegg til lang fartstid i slakteribransjen, har hun vært ansatt i Tine. Hun presiserer at hun er svært glad i mat, men røper også at hun er mest glad i få god mat servert.

Inspirerende

Atle Sand, er kanskje den av de nye dommerne som har vært innom flest kjøttbedrifter i sin yrkesaktive karrierer. Han er ansatt i Notim, en solid leverandør av krydder, tilsetninger og tarmer til bransjens bedrifter.

– Da forespørselen fra Christiane Hoffmann i KLF kom, var jeg rask med å takke ja. Er man glad i denne bransjen, går det jo ikke an å ikke stille opp på dette. Dommerjobben var om mulig mer interessant enn jeg forestilte meg på forhånd, fastslår Atle Sand.

I Notim har Sand hatt sitt virke i sju år, men har fartstid i en håndfull KLF-bedrifter.

– Utrolig inspirerende å sitte ved siden av dommerkollegaer med så mye solid produktkunnskap. Da skjønner man hvorfor NM i kjøttprodukter er den desidert beste produkttesten, fastslår Atle Sand.

«Tall-knuserne» fra KLF er viktige med tanke på pålitelige behandling av resultatene etter at dommerne har sagt sitt. Fra venstre Randi Spidsberg, Endre Myhr og Ida Mathisen.

550 produkter

Alt fra pinnekjøtt og medisterkaker til servelat og kokt skinke ble satt under lupen i midten av oktober.

Norges største test av julemat er et stort prosjekt der snaut 550 produkter fra 62 kjøttbedrifter bedømmes. Rundt 300 av disse er julemat. Hele 65 forskjellige typer pinnekjøtt, like mange julepølser og rundt 25 forskjellige medisterkaker er med i konkurransen.

For kjøttbransjen er NM i Kjøttprodukter det viktigste arrangementet for smakstesting og faglig tilbakemelding. I år arrangeres konkurransen for 29. gang.

– Gull i NM henger høyt, og vi ser at medaljer i NM løftes frem både for å få hylleplass i butikk, og i markedsføringen mot forbrukerne. Og selv om ikke alle vinner, får de konstruktive tilbakemeldinger fra konkurransen som brukes internt til å gjøre forbedringer og å løfte produktene til et høyere nivå, sier NM-general, Svein-Erik Eide.

Åpen for alle

Han understreker at hovedpoenget med kåringen er å gi norsk kjøttindustri en uavhengig og faglig tilbakemelding på produktene som sendes ut til forbruker. Disse produktene blir også satt opp imot konkurrentenes produkter. Det er ingen tvil om at NM i Kjøttprodukter over tid er med på å heve kvaliteten på norske kjøttprodukter, sier Eide.

For bedriftene er NM en arena for testing av produkter. Tilbakemeldingene på smak og konsistens fra fagdommerne gir en viktig pekepinn på hvordan produktene kan perfeksjoneres. Titler og edelt metall i NM er viktig for de ansatte som hver dag jobber med å få frem de beste produktene. Forbrukerne, innkjøpere og media legger merke til hvilke produkter og bedrifter som gjør det bra. NM i kjøttprodukter er åpen for alle bedrifter som produserer kjøttprodukter i Norge, og arrangeres av KLF.

Siste saker