Til tross for betydelige mengden gris på reguleringslager, sliter kjøttindustrien med tilgangen på stykket og skåret kjøttråvare fra Nortura. KLF får daglig tilbakemeldinger fra små og mellomstore medlemmer som fortviler over situasjonen.
Av Per A. Sleipnes
Det er for øvrig ikke bare mangel på skåret vare av gris som skaper trøbbel. Også tilsvarende produkter fra småfe og faktisk også geit, skaper stor bekymring.
Nær 2000 tonn gris på lager
Og bakteppet er dette: I øyeblikket ligger det ca. 2000 tonn gris på reguleringslager. Dette volumet har vært opp i 5000 tonn for noen måneder siden. Etter en betydelig prisnedskriving ble altså dette lageret halvert. Dette har i sin tur den norske bonden tapt rundt 50 millioner kroner på.
Det spørsmålet mange i kjøttindustrien nå stiller seg er hvorfor de ikke får den råvaren de trenger for å opprettholde en normal produksjon. Vi har bedrifter som overfor bransjebladet ikke tar sjansen på å stå fram i frykt for at de får enda større utfordringer i forhold til Nortura-leveranser. Flere av disse frykter at de må innstille deler av produksjonen som følge av råstoffmangel.
Redusert skjærevolum
Situasjonen er opplagt en trussel mot mangfoldet i privat bransje. Og stikkordet er kraftig redusert Nortura-skjæring av gris. Denne skjæringen er redusert med mellom ti og femten prosent de siste tre årene. Det har skjedd i takt med den strukturering som har funnet sted i kjøttsamvirket de siste årene. For privat bransje er det i realiteten kun en løsning på den utfordring som mange aktører står overfor. Økt skjæring av helslakt. Helslakt omfattes som kjent av forsyningsplikten og om flere private bedrifter hadde gått sammen om skjæring, vil noe av problemet vært eliminert. For etter at Drammen-bedriften Axel Andersen kuttet skjæringen av gris, er skjærevolumet på gris kraftig redusert på privat side av bransjen.
– Vi kan ikke skjære mer gris enn det er behov for (bladet Kjøttbransjen 08.10.2024)
Ønsker ikke å stå fram
Nå er det flere og flere KLF-bedrifter som spør seg selv om Norturas strategi er å kutte ut salget av skåret vare til industrien. Ønsker man rett og slett å kvitte seg med de minste kundene? Det er nemlig liten tvil om at industristrategien til kjøttsamvirket har og vil få stor betydning for utviklingen i privat kjøttbransje.
– Vi har det tøft akkurat nå. Jeg har egentlig mye på hjertet, men jeg vil ikke stå fram med det jeg mener. Til det er fallhøyden for stor i forhold til vårt samarbeid med Nortura, sier en leder for en mellomstor KLF-bedrift til bransjebladet. Vedkommende er nokså representativ for andre ledere i KLF-bedrifter.
Nortura åpner opp for å diskutere nye løsninger for markedsregulering (matvarewatch.no - 02.08.2024)
– Kraftig forverring
En som snakker åpent med bladet Kjøttbransjen, er daglig leder Rune Svindland i Flekkefjord. Han innrømmer at jakten på råvarer og ikke minst den kraftige prisstigningen på de råvarene han er avhengig av, er krevende å stå i. Han anbefaler på det sterkeste at bedriftene avtaler skriftlig med for eksempel Nortura med tanke på leveranser av skåret kjøttråvare.
– I løpet av de siste to–tre årene har råvaresituasjonen forverret seg kraftig. Ikke bare i form av mangel på råvarer, men også når det gjelder prisøkninger. Ekstremt mye av min tid går med til å søke med lys og lykter etter råvarer og ikke minst prute på pris. Det er veldig energitappende. Prisøkningen på svin 23 prosent har vært formidabel de siste årene og vi har innsett at skriftlige avtaler, både når det gjelder pris og leveringsmengde, blir stadig viktigere, sier Rune Svindland.
Hans virksomhet er eid 32 prosent av Nortura, men når det gjelder råvaretilgangen har dette eierskapet liten eller ingen betydning for pris og tilgang. På spørsmål om det kan være aktuelt for Svindland i overskuelig framtid å skjære selv, for på den måten å sikre seg råvare via forsyningsplikten, svarer Svindland et kategorisk, nei.
Måtte melde oppbud
En bedrift som allerede har måttet innstille på grunn av råvaremangel er R. Birkeland Vilt og spekemat i Bergen. Overfor Bergens Tidende gjorde daglig leder Grunde Birkeland det klart at mangel på råstoff var årsaken.
– Nortura kunne ikke lenger levere pinnekjøttsider med bog og da var i realiteten løpet kjørt. Jeg så ikke noen annen løsning enn å melde oppbud. Pinnekjøttet er livsgrunnlaget vårt. Nå er det dessverre ikke liv laga lenger, sier Birkeland som i mange år har solgt store mengder pinnekjøtt til tusenvis av bergensere.
R. Birkeland-eier: – Ser ikke noen annen løsning (Bergens Tidende, 4.9.2024)
Økende uro i KLF
KLF som bransjeorganisasjon ser med økende uro på de konsekvensene vi nå ser av bedriftenes spesialisering og sentraliseringen av skjærekapasitet.
– Vi har medlemsbedrifter i et syttitalls av landets kommuner, men de færreste av håndverks- og foredlingsbedriftene er «satt opp» med tanke på å skjære helslakt. De utfordringene som vi nå ser mange har med å få tak i råstoff, til tross for stor overproduksjon av gris, storfe og sau, er betenkelig. At bedriftene i Nord-Norge vurderer å snakke sammen for å sikre at de kan dekke sitt råstoffbehov ved å kjøpe helt slakt, er positivt tenkt.
Skjæresamarbeid i nord kan være veien videre (bladet Kjøttbransjen - 08.10.2024)
– Spesielt nå som regjeringen lanseres et Beredskapstilskudd for slakterier nord for Saltfjellet. Og kanskje flere i andre deler av landet bør tenke i samme retning. Ikke nødvendigvis å bygge selv, men å finne samarbeidsløsninger som gjøre det lettere i jakten på råstoff. Å sikre seg kjøtt til å produsere på er selvsagt en kritisk forutsetning for bedriftenes eksistens. I den grad noen tidligere har tatt for gitt at «dette løser seg» så er nok den tid definitivt forbi, sier KLF-direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen.