Matglede og inspirasjon der du lytter til podkast
Hvordan steker du en helt perfekt biff, og hvilke hemmelige ingredienser bør du alltid ha på kjøkkenet? Og hva skal du egentlig ha til middag? Med podkast på øret, kan du få tips og inspirasjon, samtidig som du gjør noe helt annet.
– Mange forbrukere er opptatt av mat og matlaging, og ønsker å få gode tips og lære mer. Samtidig er det slik at mange lytter til podkast mens de gjør andre aktiviteter, så det skal også være litt underholdende og hyggelig å høre på. Alt dette jobber vi med å få til i hver sending av MatPrat-podden, forteller Cathrine Ude (bildet), prosjektleder for MatPrats podkast.
Podkast på norsk
Podkast står for 11 prosent av det totale lydkonsumet for nordmenn. Det viser den store podrapporten, utarbeidet av Norstat, NRK, Bauer Media og Schibsted. Og de aller fleste ønsker å høre podkaster på norsk. Dette ønsket MatPrat å bidra til, da de lanserte MatPrat-podden høsten 2020. Siden den gang er mer enn femti sendinger blitt spilt inn, der lytterne kan lære å lage alt fra hamburger og pannekaker til japansk gyoza og italiensk oksehaleravioli.
– I MatPrat-podden får lytterne svar på mange spørsmål de har om mat og matlaging – og også en god del de ikke visste at de lurte på, sier Ude.
Annenhver uke samles MatPrat-ekspertene i studio og spiller inn en ny sending. Redaksjonen lager innholdet i sendingene ut ifra forbrukerinnsikt og mattrender.
– Norske forbrukere er forskjellige, og ønsker å spise forskjellig mat. Podkast er et medium som lytterne selv velger å oppsøke, og derfor må vi tilby innhold som vi ser at forbrukerne er interessert i. Våre eksperter har en nærmest utømmelig kompetanse på mat, råvarer, teknikker og kombinasjoner, så det er ikke noe problem å finne nye tema å snakke om.
Populære tema
Hva som er populært hos lytterne varierer litt, men noen tema faller i særlig god smak. Å fremheve råvarene fra den norske bonden som er i sesong, er viktig.
– Vi ser at det er viktig å treffe på det som er aktuelt. Til påske er det for eksempel mange som er opptatt av metoder for tilberedning av påskelammet med ulike tilbehør, og selvfølgelig egg i alle varianter.
Den samme sesonginteressen blant lytterne av MatPrat-podden merkes i desember, da det er julematen som opptar forbruker.
– Flere av episodene våre om julemat, både fra 2020 og 2021, ligger på topplista over de mest spilte episodene våre. Ribbe med sprø svor på ti minutter, saftig kalkun og julemat generelt er blant disse. Nå som sommeren er på vei og grillsesongen er i gang, er det naturlig at vi lager podkastinnhold om alt det deilige man kan ha på grillen.
Prosjektlederen erfarer at noen tema har jevn lytting gjennom hele året, som teknikker for hvordan du steker biffen helt perfekt. Sendingen om hvordan man får den perfekte pizzadeigen og triks for å unngå matsvinn er også populære uansett sesong.
Inspirasjon i hverdagen
Også spørsmålet «hva skal vi ha til middag?» er et tema som aldri slutter å være aktuelt. Med travle hverdager kan det bli lite rom for inspirasjon, og de samme rettene går igjen og igjen. Men det skal ikke så mye til for å jazze opp hverdagsmaten litt.
– Å endre litt på en rett er ofte mye enklere enn man tror. Hvis man planlegger litt, kan man lage smakfulle retter av få ingredienser. Det trenger ikke være vanskelig, alt man trenger er kanskje den lille dytten av inspirasjon.
I alle episodene av podkasten får du insider-tips fra matfaglige eksperter, som deler sin kunnskap om mat, råvarer, matlaging, matproduksjon og kosthold.
– Vi ønsker å nå alle som er opptatt av matlaging, uansett kunnskapsnivå. Våre mateksperter kan bidra til å øke lytternes kunnskap og interesse for gode, norske råvarer, og hjelpe dem i gang med nye eventyr på kjøkkenet. Med litt råd på veien, og masse inspirasjon, kan MatPrat-podden bidra til det, avslutter Ude.