Ny kost hos Toma i Haugesund

Prima Brands har tatt over hele Toma Mat. – Men vi bevarer merket. Toma er et velkjent og innarbeidet navn, sier fabrikksjef Michel Hanna. Av Georg Mathisen Strømme-familien har solgt…

Prima Brands har tatt over hele Toma Mat. – Men vi bevarer merket. Toma er et velkjent og innarbeidet navn, sier fabrikksjef Michel Hanna.

Av Georg Mathisen

Kebabveteran Michel Hanna er på plass som fabrikksjef for Toma Mat.

Strømme-familien har solgt seg helt ut av den tradisjonsrike kjøttbedriften i Haugesund. – Nå da Rolf Magne gikk i pensjon, var det naturlig at Toma ble oppkjøpt, sier Hanna.

Kebabveteran

Han har vært fabrikksjef i Haugesund siden i fjor høst. Bakgrunnen sin har han senest hos eier Prima Brands. Der har han arbeidet med helt andre deler av kjøttindustrien:
– Jeg har drevet grossist og bygd et antall kebabfabrikker rundt om i Europa. Det var slik vi ble en del av Prima. NK Meat, med fabrikk på Ålgård, ble oppkjøpt i 2022, og jeg ble værende i Prima, sier Michel Hanna.

– Pålegg og bacon er noe jeg ikke har jobbet med så mye. Men det har vært interessant og morsomt. Åtte måneder har gått veldig fort, slår Hanna fast.

Sterkt navn

Han omtaler Toma-navnet som sterkt på Vestlandet, og ikke minst offshore.
– 90 prosent av det vi produserer, er EMV. Toma leveres bare lokalt, i tillegg til det som går offshore. Det er ikke så mange egne brands lenger, sier Hanna.

Prima Brands kom inn som eiere i Toma Mat i 2021. Det har vært en god løsning, ifølge Toma-sjefen.

Eldre enn inventaret

– Vi har et 40-talls ansatte. Vi har folk som har vært her lenger enn inventaret. Slik er ganske uvanlig på en arbeidsplass, men vi har to–tre ansatte som var med fra gamle Toma da det lå på Karmøy på 1980-tallet. Da sto de på skjærelinjen, og når de skulle ha pause, tok de to skritt tilbake og røkte en sigarett. Det er ganske forskjellig nå, konstaterer han.

Veteranene har fått selskap av flere ferske folk: – Det har kommet inn mye nytt og friskt blod. Nå er det ganske bra balansert, sier Hanna.

Tøff rekruttering

Rekruttering er ikke alltid like enkelt.
– Det er tøft. Folk får du alltid tak i, men du skal få tak i riktige folk. Det er alltid noen som vil ha jobb, men det er ikke like lett å finne noen som har kompetanse og arbeidsvilje. De som forteller stolt til andre hva de arbeider med, sier han.

Ofte er de nyansatte noen som kjenner noen. På den måten har Toma Mat gått fra null til sju ansatte fra Litauen.

Fant slakterisjef

– Vi har også truffet gullkorn via flyktningtjenesten. En mann fra Ukraina som har vært arbeidsleder og drevet slakteri. Han satt på en skole på Haugalandet, men det eneste han ville, var jo å gå tilbake og gjøre det han er best på. Det er veldig sjelden du finner slike, og da gjelder det å ta vare på dem, konstaterer Michel Hanna.

Den eneste vansken som må løses, er språket. Toma Mat har ikke egen språklæring, men ansatte lærer norsk gjennom Nav eller flyktningtjenesten.
– I den forrige jobben min, på Ålgård, hadde vi språkopplæring. Det kostet ikke bedriften noe, og så hadde vi lærer som kom og hadde norskkurs to dager i uken, avslutter Toma-sjefen.

Siste saker


Optimized by Optimole