Endrede krav til innholdet i arbeidsavtaler

Fra 1. juli 2024 ble kravene til innholdet i arbeidsavtaler endret. Endringene kommer som følge av EUs arbeidsvilkårsdirektiv. Av Mauritz Aarskog, advokat, Østby Aarskog advokatfirma AS På grunn av EØS-avtalen,…

Fra 1. juli 2024 ble kravene til innholdet i arbeidsavtaler endret. Endringene kommer som følge av EUs arbeidsvilkårsdirektiv.

Av Mauritz Aarskog, advokat, Østby Aarskog advokatfirma AS

På grunn av EØS-avtalen, er Norge forpliktet til å gjennomføre direktivet i norsk rett. Formålet med direktivet er å gi arbeidstakere tydeligere og mer forutsigbar informasjon om hvilke arbeidsvilkår som gjelder i stillingen. Endringene går ut på at arbeidsavtalene nå må inneholde mer informasjon om arbeidstakers rettigheter og plikter samt annen informasjon som kan ha betydning for arbeidsforholdet.

Arbeidsmiljøloven §14-6 minimumskrav til arbeidsavtalen

Arbeidsmiljøloven §14-6 regulerer minimumskrav til innholdet i en skriftlig arbeidsavtale. Det følger av bestemmelsen at «Arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om forhold som er av vesentlig til betydning i arbeidsforholdet». Bestemmelser lister deretter opp en rekke forhold som skal omtales i arbeidsavtalen. Listen er imidlertid ikke uttømmende, jf. ordet «herunder». Dermed må også andre forhold som er av vesentlig betydning for arbeidsforholdet også reguleres i arbeidsavtalen, selv om forholdet ikke er omtalt i lista.

Hvilke opplysninger arbeidsavtalen må inneholde

Arbeidsplass: Arbeidsavtalen skal omtale arbeidsplassen. Endringen på dette punktet består i at det nå skal presiseres i arbeidsavtalen for arbeidstakere som ikke har fast arbeidsplass at arbeidstaker jobber på forskjellige steder eller fritt kan bestemme sitt arbeidssted.

Arbeidstid:Arbeidsavtalen må nå spesifisere arbeidstiden mer enn tidligere. Det skal fremgå av avtalen dersom arbeidstaker skal ha varierende daglig og ukentlig arbeidstid.

Lønn:Arbeidsavtalen skal opplyse om lønn. Endringene består i at de ulike lønnselementene må angis særskilt i arbeidsavtalen. Det vil si at om arbeidstaker får bonuser, tillegg, kontantytelser, naturalytelser og andre ytelser for arbeidet, må dette framkomme av arbeidsavtalen.

Rett til kompetanseutvikling

Opplysninger om arbeidstakers eventuelle rett til kompetanseutvikling som arbeidsgiver tilbyr må omtales i arbeidsavtalen.

Deltid og midlertidig ansettelse: Dersom arbeidsgiver ikke har opplyst i arbeidsavtalen at ansettelsen er midlertidig, skal det nå legges til grunn at arbeidstakeren er fast ansatt. Det kan gjøres unntak for de tilfeller der arbeidsgiver gjør det overveiende sannsynlig at det likevel ble avtalt en deltidsstilling/midlertidig ansettelse.

Opphør av arbeidsforholdet: Arbeidsavtalen må nå beskrive fremgangsmåten ved opphør av arbeidsforholdet, både ved oppsigelse og avskjed.

Innleiers identitet: Dersom arbeidstaker leies ut gjennom et bemanningsforetak, må hvem som leier inn arbeidstakeren fremgå av arbeidsavtalen.

Ytelser til sosial trygghet: Det innføres et nytt punkt hvor det framkommer at arbeidsavtalen må gi informasjon om ytelser til sosial trygghet samt navn på institusjoner som mottar innbetalinger fra arbeidsgiver i denne forbindelse.

Betalt fravær: Arbeidstakers rett til betalt fravær skal nå framgå av arbeidsavtalen. Det vil så at om arbeidstaker har rett til å trene i arbeidstiden eller rett til permisjon med lønn, må dette omtales i arbeidsavtalen.

Siste saker


Optimized by Optimole