Regjeringens nye nasjonale koronatiltak får store konsekvenser for kjøttbedrifter som leverer typiske juleprodukter til restaurant-bransjen. Bedrifter vi har snakket med rapporterer om halvering av salget av julemat nå i desember.
Av Per Sleipnes
Massive avbestillinger av julebord, hotellopphold og restaurantmiddager. Det er situasjonen i HORECA-markedet akkurat nå. Konsekvensen for kjøttbedrifter som er eksponert i dette markedet, er bråstopp i salg av blant annet pinnekjøtt og ribbe.
En av bedriftene som opplever denne salgssvikten akkurat nå, er Oslo-bedriften A. Strøm- Larsen AS. Her vil salget i desember bli rundt 10 millioner kroner mindre enn forventet.
- Vi hadde lagt opp til et salg i desember på ca. 30 millioner kroner – inkludert salget i butikken vår i Oslo. Nå vil vi lande på et salg på rundt 20 millioner kroner og halvparten av dette salget er i butikken. Slik sett kan du si at butikken i en viss utstrekning «redder» oss, forklarer daglig leder Erik Strøm-Larsen.
På samme tid i fjor: Julebord: Kræsj, men ikke krise (kjottbransjen.no 21.12.2020)
Han trøster seg med at november ble historisk bra for hans bedrift. Det bidrar til at det sviktene desember-salget ikke får konsekvenser med tanke på permitteringer. Nå regner Erik Strøm Larsen med at ribba som ikke blir solgt nå før jul, blir bacon-råstoff etter jul.
I likhet med mange andre bedrifter i kjøttbransjen blir høsten brukt til å bygge opp varelager med tanke på desember-salget. Når det nå har blitt bråstopp i restaurant-markedet, vil mange bedrifter sitte med mer varer på lager enn normalt i årets siste måned.
Det merker en skjærebedrift som Axel Andersen AS i Drammen.
- Det er mye mindre trykk enn vanlig akkurat nå. Ting har nærmest stoppet helt opp. Nå blir det for vår del bacon istedenfor ribbe og jeg tror denne julen blir den første på mange år der man ikke er utsolgt for norsk ribbe, sier Aksel Andersen.
Han er svært spent på hva de neste 14 dagene vil bringe. For den tradisjonsrike skjærebedriften, som neste fyller 150 år, er om mulig personell-logistikken enda mer utfordrende enn stopp i leveranser til kjøttindustrien.
- Med ansatte fra ni land, har vår kvalitetssjef i disse dager en kjempejobb med å sikre at ingen bringer inn smitte i anlegget, sier Andersen.
Strømsjokk for flere kjøttbedrifter (kjottbransjen.no 8.12.2021)
Markeds- og administrasjonssjef i KLF, Endre Myhr, følger utviklingen nøye og oppsummerer situasjonen slik:
- Julen er høysesong for kjøttbedriftene og slike store og uventede endringer i markedet får nå for enkelte bedrifter svært store konsekvenser, både når det gjelder logistikk og inntekter.
- Bedriftene har jobbet for å fremskaffe råvarer til produkter som plutselig avbestilles og de må finne annet bruksområde for disse nå eller senere. Samtidig er de bemannet opp til en julestri som ikke kommer, fastslår Endre Myhr.