Det tok under fem minutter fra det ble åpnet for påmelding til høstens NM i kjøttprodukter til gårdsmatbedriften Garden Oppheim i Ål i Hallingdal hadde meldt på to produkter.
Av Per A. Sleipnes
Snakk om å være dedikert og motivert! Renate Søndrål, som driver gården sammen med resten av familien (mann og to barn) var ikke i tvil om at Gården Oppheim skulle delta med to pinnekjøtt-produkter denne gang.
700 lam
- Dette er en kjempemulighet for å få vurdert produktene våre. Vi vet at dommerne i NM stiller strenge krav og derfor er det viktig for vår produktutvikling at vi får tilbakemelding - og selvsagt gjerne medaljer, smiler Renate Søndrål som sammen med mannen Sjur bygde helt nytt produksjonslokaler på 250 kvadratmeter for fem år siden.
Påmeldingen til NM er åpnet (kjottprodukter.no - 20.08.2021)
Årlig produserer gården pinnekjøtt og fenalår med basis i nær 700 lam. Det vil si et produksjonsvolum på rundt fem tonn. I tillegg til omsetning gjennom dagligvarekanalen, har gården også et gårdsutsalg som er flittig besøkt av folk både i og utenfor nærområdet.
82 mål dyrket mark
Garden Oppheim består av 82 mål dyrket mark og 1400 mål skog. For å skaffe til veie nok fôr til de 380 sauene, er Renate & Co. avhengig av innleid mark med beiter og slått fra 13 gårder i nærområdet. Gården utnytter dessuten to fjellbeiter, Oppheimsåsen og Raggsteindalen på andre siden av Geilo
Omsetning i fjor på foredlingsdelen, passerte to millioner kroner. Denne omsetningen har vokst år for år siden nybygget sto ferdig i 2017
Vi har de siste årene opplevde en fantastisk utvikling. Vi er nå inne i tre dagligvarekjeder med våre produkter og klarer rett og slett ikke å levere nok, sier Renate Søndrål somslett ikke har fagbakgrunn som kjøttforedler.
Privilegium
- Nei, jeg er en byjente fra Drammen som har en bachelorgrad i psykologi. At jeg skulle bli gårdskone i Hallingdal, hadde jeg vel ikke sett for meg. Men livet tar uante vendinger og for meg har virkelig veien blitt til mens jeg har gått. Nå kunne jeg ikke jeg tenke meg et bedre liv enn det jeg har nå. Å få anledning til å drive med levende dyr og ta vare på disse er et privilegium. Derfor setter vi dyrenes ve og vel så høyt i vår drift. Jeg er overbevist om at det er nøkkelen til gode sluttprodukter. Vi har forresten underveis prøvd oss fram med ulike produkter, men har landet på fenalår og pinnekjøtt.
Tom Johannessen hoveddommer i NM (kjottprodukter.no - 27.08.2021)
Slakter i Ølen
- Har dere fått hjelp underveis og hvor slakter dere dyrene med tanke på foredling?
- Jeg kan ikke få fullrost den bistand og støtte vi har fått underveis, bl.a. fra Nofima og pølsemaker Tom Chr. Johannessen. Han var og har vært en stor inspirasjonskilde for oss i forbindelse med etableringen av nytt foredlingsbygg. Man trenger folk inspirer når det skal satses så mye.
Slaktingen foregår ved Fatland-anlegget i Ølen. I utgangspunktet ville det vært naturlig å benytte anlegget til Nortura på Gol, men hos Fatland opplever vi en langt bedre fleksibilitet. Der har vi f.eks. fått en fast slaktedag, noe vi ikke fikk på Gol. Det er vi avhengig av for å få ting til å rulle og gå, poengterer Renate Søndrål.