Norges beste kjøttprodukter er kåret

Torsdag 16. november kom resultatene fra fagkonkurransen NM i Kjøttprodukter 2023. Sju kjøttprodukter av svin, storfe og lam kan nå smukke seg med Norgesmestertittel. – Jeg er opptatt av at… Les mer

Landbruks- og matminister Geir Pollestad delte ut pris til Monica Albert fra Unil.

Torsdag 16. november kom resultatene fra fagkonkurransen NM i Kjøttprodukter 2023. Sju kjøttprodukter av svin, storfe og lam kan nå smukke seg med Norgesmestertittel.

– Jeg er opptatt av at vi har en aktiv og profesjonell kjøttbransje. NM i kjøttprodukter har i så måte over år vist at den norske verdikjeden for kjøtt, fra jord til bord, har høy kompetanse! Jordbruket i Norge er nemlig avhengig av en livskraftig næringsmiddelindustri for å kunne foredle råvarer.

– Samtidig er industrien avhengig av mnorske råvarer i produksjonen. Til sammen dekker jordbruket og industrien hele verdikjeden for matproduksjon, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under kåringsarrangementet i NM.

– Det produseres råvarer av høy kvalitet og tilhørende foredlede produkter i hele landet, og det betyr at forbrukerne kan få et godt tilbud av ulike kjøttprodukter i butikkene. Bransjen har dessuten blitt dyktigere på produktutvikling. Gode produkter er også viktig for at forbrukerne skal velge norsk mat, noe som bidrar til å styrke bærekraften i matsystemene.

Ministeren delte ut pris (bildet over) til Monica Albert fra Unil. Produktet «Pinnekjøtt av lam, røkt Jacobs Utvalgte» fra Unil AS (produsert av Prima Brands AS) ble Norgesmester i røkt pinnekjøtt.

552 produkter er bedømt, og rundt 275 av disse er julemat. Dommerne har vurdert hele 70 typer pinnekjøtt, 12 ferdigstekte ribber, 65 forskjellige julepølser og 35 medisterkaker. Produktene kommer fra både store og små produsenter fra hele landet.

For kjøttbransjen er NM det viktigste arrangementet for smakstesting. Også handelen har fått øynene opp for kåringen. Vi ser at et kvalitetsstempel som gull i NM løftes frem i markedsføringen mot forbrukerne. Årets jury bestod av 21 dommere som blindtastet hvert enkelt produkt i grupper. Kriteriene det dømmes etter er råvare, utseende, lukt, smak og konsistens.

Se komplett resultatliste fra NM i Kjøttprodukter 2023 på kjottprodukter.

– Hver dag tennes lysene i tusener av fjøs, hvor gode råvarer så blir levert til et slakteri. Videre står det kjøtt skjærere klar til å lage gode råvarer til flinke pølsemakere og andre fagfolk som bruker sin yrkesstolthet til å lage disse gode produktene, sa styreleder i KLF, Terje Wester, da han ønsket velkommen til kåring.

– For bransjen er det viktig at forbrukerne skoleres i mangfold og kvalitet. Et pinnekjøtt ikke bare en saltet og tørket lammeside, medister er et håndverk og pålegg finnes i uendelig mange forskjellige varianter. NM løfter frem gode smaksopplevelser og hever norsk mat år etter år gjennom tilbakemeldingene til bedriftene. 

Årets Norgesmestere

Ferdig stekt/kokt: Stekt ribbe, Sørlandskjøtt AS
Julepølse: Pinnekjøttpølse, Bønes Gårdsmat Drift AS
Kake: Karbonader 100 g - 2 stk, Matbørsen AS
Røkt pinnekjøtt: Pinnekjøtt av lam, røkt Jacobs Utvalgte, Unil AS (Prima Brands AS)
Urøkt pinnekjøtt: Henriettes pinnekjøtt urøkt, Fatland Salg AS (Fatland Jæren AS)
Delikatessepålegg: Gilde Delikatesseskinke hel, Nortura SA
Julepålegg: Ribberull 100 g, Nordfjord Kjøtt AS

Andre priser:

Årets stjerneskudd (innovasjonspris): R. Saftig svineknoke med pepper, Sørlandskjøtt AS
Beste økologisk: Julepølse Kolonihagen, Jens Eide AS
Beste skole: Lillehammer-rullen, Lillehammer videregående skole avd. sør

Les alt om konkurransen på kjottprodukter.no


De 60 bedriftene deltok med produkter i NM i Kjøttprodukter 2023:

Alf Strøm-Larsen AS, Arne Børresen AS, Aron-mat AS, Bakken Øvre Gårdsmat AS, Bjerke Spekemat & Delikatesse AS, Brandbu Pølsemakeri AS, Brödernas Nilsson AB, Brødrene Ringstad AS, Bønes Gårdsmat Drift AS, Dalpro AS, Den Stolte Hane AS, Ekås AS, Fana Kjøtt AS, Fatland Salg AS, Fatland Ølen AS, Finsbråten AS, Grilstad AS, Grønnsletta Gård Reinprecht, Gunnar Ruud Catering AS, H Mydland AS, Hadeland Viltslakteri AS, Heidal Landbruksprodukter, Heidrun AS, Holmens AS, Høvikveien Kjøtt Og Kolonial AS,Inderøy Slakteri AS, Jens Eide AS, Kuraas AS, Lille Elva Gård Sindre Storegraven, Matbørsen AS, Meny Oasen Bergen, Meråker Kjøtt AS, Mills AS, NG Meny Vestfold Telemark AS, Nordfjord Kjøtt AS, Norfersk AS, Norsk Kylling AS, Nortura SA, Oasen pølsemakeri, Ole Ringdal AS, Per's Kjøkken AS, Prima Brands, Prima Idsøe, R. Skretting AS, Romedal Catering AS, Røroskjøtt AS, Sjur Søndrål ENK, Skjåk Turistheim Skeid Kro AS, Slakter Eftedal, Solberg Pettersen AS, Stanges Gårdsprodukter AS, Sæthre Anders Fredrik ENK, Søndersrød Dagligvaredrift AS, Sørlandskjøtt AS, Telemarklam AS, Toten Kjøtt AS, Ulsrudbakken Gård AS, Unil AS, Vossakjøt AS og Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri AS

3 videregående skoler var påmeldt i skolemesterskap: Ishavsbyen VGS, Lillehammer VGS, Åssiden VGS

Siste saker