Klasseinndeling 2020

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Spekemat og pølser er produktene vi bedømmer i denne utsatte og nedskalerte NM-konkurransen, og det skal kåres opptil fire Norgesmestre, og noen… Les mer

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Spekemat og pølser er produktene vi bedømmer i denne utsatte og nedskalerte NM-konkurransen, og det skal kåres opptil fire Norgesmestre, og noen spesialpriser.

Når konkurransen nedskaleres betyr det i praksis færre klasser og redusert kapasitet i bedømmingen. Gjennom påmeldingen vil vi legge til rette for at flest mulig bedrifter får delta. Påmeldte produkter i klassene for spekemat vil prioriteres og blir det fullt i pølseklassene vil grill og wiener bli prioritert foran snadderpølsene. Om vi må kutte i antall pølser påmeldt vil helårsvariantene av snadderpølsene komme først. Dette betyr at bedriftene kan bli bedt om å kutte i antall påmeldte produkter eller at enkelte klasser kan bli kuttet når vi ser påmeldingene. 

Inndeling og beskrivelse

 • Inntil fire Norgesmestere kåres
 • Gull-, sølv og bronsevinnere
 • Spesialpris for Økologisk og og Spekehus samt eventuelt egne priser/premier fra våre samarbeidspartnere
 • Skolekonkurranse i pølseklassen snadderpølser vurderes
 • Samarbeidspartnernes egne priser

Definisjon av produkter og beskrivelse av tilberedningsform i konkurranse
Produktene blir tilberedt av et kompetent kjøkken. Kjøkkenet har en mal for hver klasse for tilberedning som følges sammen med tilberedningsbeskrivelsen/kjøkkenbeskrivelsen fra deg. Det er nødvendig at kjøkkenbeskrivelse fylles ut samtidig med påmeldingen. Informasjonen må være tydelig for produkter som skal varmes/stekes/kokes og eller skjæres i skiver om det er standard eller spesiell måte.

Kjøkkenbeskrivelsen bør være samme måte som produsenten anbefaler å tilberede produktet (på pakke, nettsider, m.v.). Vi forholder oss til denne beskrivelsen, men justerer litt om vi ser at det f.eks trenger 3 minutter til for å bli ferdig. Store justeringer gjør vi ikke, da en helt feil kjøkkenbeskrivelse er en feil ved produktet som en forbruker lett ikke oppdager. Dette blir omtalt i tilbakemelding fra dommere. Nedenfor nevnes normal tilberedning og krav til maksimal tilberedningstid.

Pølse
Helårssortimentet av pølser ønskes denne gangen bedømt.  Det vil være begrensning i antall produkter som kan bedømmes. Arrangøren prioriterer at flest mulig bedrifter får delta, og de som melder på mange produkter kan bli bedt om å redusere antallet. Kun ferdig kokte varianter. Pølsene vil varmes på kjøkken, i kjele (vann), stekepanne eller ovn. De som skal stekes vil generelt sett varmes i stekepanne og holdes varme i ovn.

TRADISJONELLE PØLSER:

 • Grillpølse: Vanlig rett grillpølse med «skrellet tarm» (ikke rå varianter). Normalt eller lett krydrete grillpølser, uten ost eller bacon.
 • Wienerpølse: Tradisjonell wienerpølse i fåretarm eller collagentarm. Blir varmet i vann. Angi anbefalt trekketid.

SNADDERPØLSER:

 • Snadderpølse røkt: Røkte snadderpølser (uten ost), f.eks løkpølse, baconpølse uten ost.
 • Snadderpølse urøkt: Bratwurst (skal være urøkt) og andre urøkte snadderpølser (uten ost) som er varmebehandlet.
 • Snadderpølse m/ost: Alle pølser med ost. Røkte og urøkte snadderpølser, samt grillpølser (skrelte) som inneholder ost.

Spekekjøtt
Spekete kjøttstykker med eller uten bein, inkl sammensatte kjøttstykker (i nett) og surrete produkter. Også tørket kjøtt som inngår for brødskiven, tapas, spekematmåltid eller snacks. Ikke produkter som skal varmes, stekes/kokes.

 • Fenalår: Fenalår, speket, speket og røkt, speket og krydret/marinert. Salgsvare helt fenalår eller i bit/stykke (over ca 250 g).
 • Spekeskinke: hel, halv eller bit (over ca 250 g).
 • Spekekjøtt, oppskåret: Ferdig oppskåret spekekjøtt av svin og lam/får. Eksempelvis slicet spekeskinke, westfaler, fenarull, fenalår.
 • Spekekjøtt spesial: Spekekjøtt av andre kjøttslag (eksempelvis storfe, vilt og fjørfe), tørket kjøtt (eksempelvis Beef Jerky), og utradisjonelle spekekjøttprodukter også laget på utradisjonelle fremstillingsmåter. Hele produkter, biter eller slicet

Spekepølse
Spekepølse i skiver, snabb eller hel.  For brødskiven, tapas, spekematmåltid eller snacks. Ikke produkter som skal varmes, stekes/kokes.

 • Salami: Spekepølse av tradisjonell salamitype, inkl salami med krydderrand m.v. Spesielle sterkt krydrete typer skal i gruppe for krydret spekepølse.
 • Fårepølse: Spekepølse av fårepølsetype, tradisjonelle eller med annen
 • Krydret spekepølse: Krydrete spekepølser (ikke tradisjonell salami) f.eks chorizo og pepperoni.
 • Spekemør/-morr: Tradisjonelle mår, morr eller mørpølser.
 • Spekepølse spesial: Andre milde/lett krydrete spekepølser. Eksempelvis, kurv, svartpølse, speket pølse av kalkun, vilt og ølpølser /snakcpølser

Spesialpriser
Produktet må meldes på i en av de ordinære klassene.

Økologisk
Produktet skal være økologisk og kunne dokumenteres av leverandør, dersom det er kreves av arrangør.

Skolemesterskap i pølse
Videregående skoler inviteres til å delta i konkurransen om beste «skolepølse». Pølsene blir vurdert på samme måte som de som deltar i ordinær konkurranse og får tilbakemelding fra dommerne. Vinneren kommer i resultatlisten som vinner av spesialpris.

Spekehus
Bedriftspriser basert på en totalvurdering av resultater for produkter i spekematklassene, i forhold til antall bedriftens påmeldte produkter i klassen, bedriftstørelse.  Egen vurdering gjøres av hoveddommer.

Siste saker