Klasseinndeling 2021

Her finner du klasseinndelingen som produktene plasseres inn i. Julemat- og pålegg står sentralt denne høsten, og det skal kåres opp til seks eller sju Norgesmestre, rundt 60 gull og… Les mer

Her finner du klasseinndelingen som produktene plasseres inn i. Julemat- og pålegg står sentralt denne høsten, og det skal kåres opp til seks eller sju Norgesmestre, rundt 60 gull og spesialpriser.

Inndeling og beskrivelse

 • Norgesmestere, inntil sju, kåres blant gullvinnere. Planen er å kåre innenfor kategoriene pinnekjøtt, ferdig stekt/kokt, pålegg, julepølser og kaker. 
 • 27 klasser med gull-, sølv- og bronsemedaljer 
 • På tvers av klassene kåres spesialklasse Økologisk
 • Det inviteres til egen spesialklasse Skolekonkurranse i kaker (sannsynligvis medister)
 • Ferdigmat blir en egen klasse og bedømmes med egne kriterier av egne dommere

KLASSENE 

NM i Kjøttprodukter 2021 vil bedømme produkter i 27 klasser. I klassene kan det oppnås medaljer av valør gull, sølv og bronse. 


Ferdig stekt/kokt

 1. Ribbe: Ferdigstekt krydret/marinert svineribbe. Maksimal oppvarmingstid er 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming.
 2. Juleskinke/skinkestek: Juleprodukt av svin (ikke ribbe), svinestek og andre beinfrie større stykker av svin som serveres varmt. Produktet må være ferdig stekt/kokt/sous vide-behandlet fra produsent og vil varmes før bedømming. Vi har maksimal oppvarmingstid på 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming.
 3. Stek: Ferdige stekte steker med/uten sjy av storfe, lam, fugl, rein og vilt. Produktene må være krydret, røkt eller smaksatt på annen måte. Maks oppvarmingstid er 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming.
 4. Sous vide spesial: Kjøttprodukter og -retter laget som sous vide utenom ribbe, juleskinke og stek. Total tilberednings-/steketid er maksimalt 30 minutter.
 5. Gryteklart pinnekjøtt: Ferdig utvannet kjøtt og ferdig kokte pinnekjøtt. Salgsvare fersk eller fryst.

Kake

 1. Karbonade: Ferdig stekt, fersk eller fryst.
 2. Kjøttkake/bolle: Ferdigstekt, ferskt eller fryst.
 3. Medisterkake: Ferdigstekt, ferskt eller fryst.

Pinnekjøtt*1

 1. Røkt pinnekjøtt: Laget av lam/sau i tråd med merknad *2. Salgsvare er tørket pinnekjøtt, helt eller oppdelt. 
 2. Urøkt pinnekjøtt: Laget av lam/sau i tråd med merknad *2. Salgsvare er tørket pinnekjøtt, helt eller oppdelt. 
 3. Pinnekjøtt spesial: Saltet og tørket kjøtt som brukes tilsvarende ordinært pinnekjøtt. Det inkluderer pinnekjøtt av andre kjøttslag (eks. reinsdyr og geit), andre stykningsdeler som er saltet og tørket slik som pinnebog (også av lam/sau). Salgsvare er tørket helt eller oppskåret.  (Utvannet og ferdig kokt pinnekjøtt er flyttet til klassen Gryteklart pinnekjøtt under Ferdig kokt/stekt)

Pålegg

MERK: Spekemat inngår ikke da det bedømmes i april 2022.

 1. Sylte:Alle typer, lagt sylte og sylterull.
 2. Rull:Av okse, svin (inkl ribberull) og lam. Ikke tungerull.
 3. Postei/paté: Leverpostei, viltpateer, juleposteier, m.v. i forbrukerpakning, for disksalg eller hotell/restaurantmarked.
 4. Hverdagspålegg og storhusholdning:
  Hverdagspålegg er volumprodukt i lavpris-/økonomisegmentet som er ferdig slicet og forbrukerpakket pålegg. I tillegg inngår volumprodukt av pålegg i økonomisegmentet til storhusholdning (HORECA og institusjonskjøkken). Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, skolerull, og liknende.
 5. Delikatessepålegg svin: I forbrukerpakning eller helt. Ikke sylte og rull.
 6. Delikatessepålegg fjørfe: I forbrukerpakning eller helt. Ikke sylte og rull.
 7. Delikatessepålegg storfe: I forbrukerpakning eller helt. Eksempelvis roastbiff og pastrami. Ikke okserull og tunge.
 8. Delikatessepålegg lam/sau: I forbrukerpakning eller helt. Eksempelvis lammelår, men ikke lammerull.
 9. Delikatessepålegg spesial: I forbrukerpakning eller helt. Av vilt, eller blanding av kjøttslag, tunge og tungerull, samt høykvalitet (og pris) farseprodukter, f.eks mortadella, kokt salami. Annet pålegg som ikke passer i de andre gruppene.

Julepølse

 1. Røkt julepølse: Ferdig kokte og røkte pølser, eksempelvis Vossakorv – skal varmes
 2. Urøkt julepølse: Ferdig kokte julepølser som medister og sossisser – skal varmes
 3. Julepølser spesial: Ferdig kokte og rå pølser som innmatpølser, mørpølser, blodpølser og andre spesialpølser til jul. Skal varmes.

Utenom ordinære klasser

 1. Lutefiskbacon: Det viktigste tilbehøret til lutefisken. Både ustekte og ferdigstekte varianter inngår. 
 2. Julespesial: Syltelabber, smalahove (forkokt), andre julespesialiteter (ikke pølser). Oppvarming/tilberedningstid på kjøkken må være under 45 minutter
 3. Åpen klasse: Helårsprodukter basert på kjøtt som ikke hører hjemme i ordinære klasser i jule- eller grillmesterskapet.   
  Dette dekker også
  - komplette kjøttretter for varming i ovn eller gryte (f.eks sodd)
  - panerte produkter (nuggets/snitzel). 
  Ferdigmat - egne bedømmingskriterier og dommere
 4. Ferdigmat: Komplette måltid i forbrukerpakning for oppvarming i mikrobølgeovn. Kjøtt eller kjøttprodukt skal være en av ingrediensene i produktet.

* 1Pinnekjøtt: Arrangøren vil be om innsending av hel vare, salgsproduktet og ferdig utvannet produkt.

** 2 Arrangøren viser til
Forskrift om beskyttelse av pinnekjøtt fra Norge (Lovdata), som omhandler råvarer, geografi og produksjon. Produkter som ikke følger kravene kan delta i klassen Pinnekjøtt spesial.NB! Det forutsettes at alle varene i Røkt og Urøkt pinnekjøttklassene med det påmeldte produktnavnet følger forskriften. Således kan ikke deler av produksjonen som frembys med produktnavnet være produsert med avvik til forskrift (f.eks med importerte råvarer.) 
Råvaren til pinnekjøtt er hel side av lam/sau. Det betyr at nakke er inkludert. I et bærekraftperspektiv ønsker vi å utnytte så mye av slaktet som mulig. Dersom nakken ikke skulle brukes, ville utnyttelsesgraden blitt lavere. Således aksepteres at det at hel side, i forbrukerpakken og ferdig utvannet produkt kan være en tilsvarende andel av stykker fra nakken.

NORGESMESTRE 
Inntil 7 Norgesmestre vil kåres blant produktene som oppnår gull

SPESIALKLASSER 
På tvers av klassene vil produktene kunne delta i disse spesialklassene (Sett inn merket av Spesialklassene)

 • Økologisk: Produktet skal være økologisk og kunne dokumenteres av leverandør, dersom det er kreves av arrangør. Resultatene i ordinær bedømming legges til grunn 
 • Skolemesterskap i medisterkake: Videregående skoler inviteres til å delta i konkurransen om beste «skolemedisterkake». Medisterkakene blir vurdert på samme måte som de som deltar i ordinær konkurranse og får tilbakemelding fra dommerne. Vinneren kommer i resultatlisten som vinner av spesialpris

Siste saker