Klasseinndeling 2022

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Grill- og spekemat står sentralt denne våren, og det skal kåres opptil 7 Norgesmestre i tillegg til spesialpriser. Inndeling og beskrivelse Inntil… Les mer

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Grill- og spekemat står sentralt denne våren, og det skal kåres opptil 7 Norgesmestre i tillegg til spesialpriser.

Inndeling og beskrivelse

  • Inntil 7 Norgesmester kåres blant Pølser, Spekekjøtt, Spekepølse, Grill og Bacon
  • Det kåres gull-, sølv og bronsevinnere
  • På tvers av klassene kåres spesialpris beste for Spekehus, Grillmester, Økologisk og Grønt i kjøtt
  • Skolekonkurranse i pølseklasse

Definisjon av produkter og hvordan de tilberedes

Produktene blir tilberedt av et kompetent kjøkken. Kjøkkenet følger en tilberedningsmal for hver klasse. Har du spesielle føringer for tilberedning av til ditt produkt, skriv det i kjøkkenbeskrivelsen ved påmelding, f eks spesielle ønsker til temperatur, steking, koking eller oppskjæring.

Om produktet selges i dagligvare, bør kjøkkenbeskrivelsen bør være tett på det som møter forbrukeren på emballasje i butikk. Kjøkkenet følger beskrivelsen, men vil bruke noe skjønn for et best mulig resultat. Store justeringer gjøres ikke, da en feil i kjøkkenbeskrivelsen er en feil som møter forbruker. Dette blir omtalt i tilbakemelding fra dommere. Nedenfor nevnes normal tilberedning og krav til maksimal tilberedningstid.

Årets kategorier og klasser:


Grill

Marinerte eller krydrete produkter beregnet for grilling. Både rå og varmebehandlete produkter. Kjøkkenbeskrivelse må være klar og tydelig, på tid og temperatur. Det må også fremgå om produktet skal ha direkte eller indirekte grilling. (Indirekte grilling kan bli gjort i ovn av kapasitetshensyn.)

  • Burger: Fersk eller fryst rå burger av alle kjøttslag, naturell eller krydret, tilsatt ost eller lignende (ikke varmebehandlet). Ikke HORECA. Stekes på grillrist.
  • Burger spesial: Ferdig varmebehandlete burgere, sliders o.l. som skal stekes/varmes på grill i maks 8 minutter. Sammensatte forbrukerpakninger med ulike burger-/slider-varianter.
  • Restaurant-burger (HORECA): Rå burger (helårsprodukt – ikke beregnet for hjemmegrilling) som ikke selges i forbrukerpakning. Burgerne vil bli stekt/grillet på hel plate på grill.

Marinert, krydret eller spesielt modnet kjøtt (dry-aged). Maksimal tilberedningstid utenom spesialklassen er 1 time. Store stykker kan bli delt før tilberedning.

  • Marinert/krydret storfekjøtt: Produkter av storfekjøtt. Grillspyd meldes på i klassen Grill Spesial.
  • Marinert/krydret svinekjøtt: Produkter av svinekjøtt, utenom spareribs. Grillspyd meldes på i klassen Grill Spesial.
  • Marinert/krydret fugl: Produkter av alle typer fugl, kyllinglår, - klubber mv. Grillspyd meldes på i klassen Grill Spesial.
  • Marinert/krydret spesial: Produkter av lam/sau/geit, eller vilt som hovedingrediens av kjøtt. Grillspyd meldes på i klassen Grill Spesial.
  • Spareribs: Spareribs ferdig krydret/marinert.
  • Grill spesial: Grillspyd/-spidd, ferdig varmebehandlete produkter (med flere kjøttslag) som skal grilles. Produktene stekes/varmes på grill.

Tradisjonelle pølser

Pølser som spises varme. Ferdig kokte og rå varianter. Pølsene varmes på kjøkken, i kjele (vann), stekepanne eller ovn. De som skal stekes, stekes i stekepanne og holdes varme i ovn.

  • Grillpølse: Vanlig rett grillpølse med «skrellet tarm» (ikke rå varianter). Normalt eller lite krydrete grillpølser, uten ost.
  • Middagspølse: Røkte og urøkte middagspølser/kjøttpølse (ikke rå varianter). Varmes i konveksjonsovn/dampovn eller i kjele med vann og kan om beskrevet i kjøkkenbeskrivelsen stekes i panne til slutt.
  • Wienerpølse: «Ekte wienerpølse» i fåretarm (ikke rå varianter). Blir varmet i vann. Angi anbefalt trekketid.

Snadderpølser

Når du melder på rå pølser vurder om de skal være fryst eller har tilstrekkelig holdbarhet som fersk. Det er behov for at pølsene holder minst 1 uke fra innsending. De som er meldt på som fryst vil bli tint før tilberedning. De som ikke er merket fryst oppbevares på kjølerom fra de blir mottatt.

  • Snadderpølse rå: Rå pølser av alle varianter.
  • Snadderpølse hot: Sterkt krydrete pølser, som chorizopølser med jalapenjo, chili eller curry/karri. Røkte og urøkte varianter.
  • Snadderpølse m/ost: Mildt eller moderat krydrete varianter av røkte og urøkte snadderpølser, og grillpølser (skrelte) som inneholder smeltbar eller fastere ost.  Pølser med ost som er sterkt krydret meldes på i klassen Snadderpølse hot.
  • Snadderpølse røkt: Røkte snadderpølser (u/ost), f.eks løkpølse, baconpølse, og mildt krydrete pølser som ikke inngår i andre klasser.
  • Snadderpølse urøkt: Bratwurst og andre urøkte snadderpølser som er varmebehandlet.
  • Snadderpølse spesial: Varmebehandlet røkte/urøkte pølser av andre kjøttslag, med utradisjonell produksjonsmetode, eller mye smak / utradisjonelle krydder, samt varianter som ikke passer inn i andre klasser. Eksempler: pølser av lam/får, vilt, struts, krokodille, eller speket chorizo for steking.

Spekekjøtt

Spekete kjøttstykker med eller uten bein, inkl sammensatte kjøttstykker (i nett) og surrete produkter. Også tørket kjøtt som pålegg, tapas, spekematmåltid eller snacks. Ikke produkter som skal varmes, stekes/kokes.

  • Fenalår helt: Fenalår, speket, eventuelt røkt og/eller krydret/marinert. Salgsvare helt fenalår eller i bit/stykke (over ca 250 g). Er salgsvaren stykke eller bit må det inngå i produktnavnet
  • Spekeskinke: hel, halv eller bit (over ca 250 g).
  • Spekekjøtt, oppskåret: Ferdig oppskåret spekekjøtt av svin og lam/får. Slicet spekeskinke, westfaler, fenarull, fenalår m.v. inngår.
  • Spekekjøtt spesial: Hele produkter, biter eller slicet spekekjøtt av andre kjøttslag / deler av får og gris (eks storfe, vilt, fjørfe, svinebog eller kam), og utradisjonelle spekekjøttprodukter laget på utradisjonelle fremstillingsmåter.
  • Tørket kjøtt: Tørket kjøtt, biltong, beef jerky

Spekepølse

Spekepølse i skiver, snabb eller hel. Pålegg, tapas, spekematmåltid eller snacks. Ikke produkter som skal varmes, stekes/kokes.

  • Salami: Tradisjonell salamitype, inkl salami med krydderrand m.v. Spesielle sterkt krydrete typer skal i gruppe for krydret spekepølse.
  • Fårepølse: Spekepølse av fårepølsetype (ikke sterkt krydrete typer)
  • Spekemør/-morr: Tradisjonelle mår, morr eller mørpølser
  • Krydret spekepølse: Krydrete spekepølser (ikke tradisjonell salami) f.eks chorizo og pepperoni.
  • Spekepølse spesial: Andre milde/lite krydrete spekepølser som kurv, svartpølse og speket pølse av kalkun, vilt osv. I tillegg sammensatte produkter med flere typer ølpølser mv. inkludert porsjonspakker.

Annet

Bacon utenom lutefiskbacon / ternet bacon inngår i årets konkurranse.

  • Bacon i skiver: Røkt bacon av sideflesk, slicet.
  • Bacon spesial: Bacon hel, i bit, urøkt bacon, "engelsk bacon", "bacon" av andre stykningsdeler eller andre kjøttslag samt ferdigstekt (skivet) bacon.
  • Pulled: Pulled pork, turkey, beef m.v. Produktene er ferdig varmebehandlet og skal kun varmes. Vår standard er oppvarming i vannbad, deretter tilberedning i panne eller ovn. Skriv i kjøkkenbeskrivelsen om all kraft skal brukes. Skal det tilsettes f eks BBQ-saus må den sendes inn sammen med produktet.

Årets samarbeidspartnere:


Spesialpriser

Produktet må meldes på i en av de ordinære klassene. Vinneren kåres på tvers av alle klasser. Poengsum oppnådd i klassen og hoveddommers vurdering legges til grunn.

Spekehus
Bedriftspris basert på en totalvurdering av resultater for produkter i spekematklassene, i forhold til antall bedriftens påmeldte produkter i klassen, bedriftsstørrelse. Egen vurdering gjøres av hoveddommer.

Grillmester
Bedriftspris basert på en totalvurdering av resultater for produkter i grillklassene, i forhold til antall bedriftens påmeldte produkter i klassen, bedriftsstørrelse. Egen vurdering gjøres av hoveddommer.

Beste økologisk
Produktet skal være økologisk og kunne dokumenteres av leverandør, dersom det er kreves av arrangør. Resultatene i ordinær bedømming legges til grunn. Merk av for økologisk ved påmelding.

Beste Grønt i kjøtt - Produkter som inneholder minst 30 prosent kjøtt, men der kjøttet med overlegg er erstattet med grønt for å lage et sunnere alternativ. F.eks. pølser og burger. Merk av for grønt i kjøtt ved påmelding.

Skolemester i pølser
Videregående skoler med kjøttfag inviteres til å delta i konkurransen om beste pølse. Pølsen blir vurdert på samme måte som de som deltar i ordinær konkurranse og får tilbakemelding fra dommerne. Vinneren kommer i resultatlisten som vinner av spesialpris. Merk av for skolemesterskap ved påmelding.


Siste saker