Nationen mener 09.04.14 – et hjelpeløst skrik etter et fiendebilde

Innelgget signert Bjørn-Ole Juul-Hansen er et tilsvar til «Nationen mener: Riktig slakterisamarbeid» 09.04.2014.

I «Nationen mener» i dag vises det til at KLF i forbindelse med Prima Gruppen og Norturas avtale for framtidig slakting på Jærenmener strukturendringene er nødvendige, men helst hadde sett at det var KLF-bedrifter som fant sammen.

Det er interessant å registrere hvordan Nationen kommenterer dette utsagnet. De legger bredsiden til - eller kanskje det er smørsiden til eierne som finansierer avishuset TUN media, og beskylder KLF for å «være skeptisk til alt Nortura foretar seg».

Nationen må gjerne fortsette å opptre med like stor grasiøsitet og eleganse som en middels norsk supporterklubb. Men i det lange løp taper norsk landbruk, norske bønder, den landbrukspolitiske debatten og de som ønsker norsk landbruk på dette. Og det synes KLF er beklagelig og trist.

Et Nationen som ikke lenger klarer å være kritisk, balansert og nyansert i alle saker om norsk landbruk, uansett hva som er årsaken til at sakene kommer på kartet, blir uinteressant.

Så hvorfor denne tiraden som reaksjon på Nationens mening? Jo, for det bildet Nationen tegner av KLF er feil. Det vet Nationen. De aller fleste tingene Nortura gjør, har vi ingen mening om. Og vi har veldig mye godt og sterkt samarbeid med Nortura. 

Et eksempel er at vi i felleskap de siste 12-13 årene har strukturert hele slakteriavfallsindustrien gjennom det felles eide selskapet Norsk Protein. Vi har et tett og nesten daglig samarbeid på mange spørsmål og saker innenfor mattrygghet. Etableringen av KIFF, som i dag er utvidet til NHO Mat og Landbruk, er et ektefødt barn av Nortura og KLF.

Vi står også sammen i mange avgiftsspørsmål, vi stod sammen i spørsmålet om utenlands bearbeiding, vi har felles krokordning, vi samarbeider gjennom Animalia om mange viktig forhold for norske husdyrholdere og kjøtt- og fjørfebransjen.  

Mange av Nationens lesere har nok registrert endringen i avisens tilnærming til saker og analyser av saker etter valget høsten 2013. Kanskje velment, men avisens forsøk på å mane fram uriktige fiendebilder i norsk landbruk og samvirkeorganisasjonene må føles pinlig og som en klam hånd for de mange som faktisk vet bedre.

Siste saker