ScanPig etablerer Hampshire-forum

En samlingsarena der bønder med interesse for Hampshire-rasen kan høste erfaringer og lære av hverandre. Det er målsettingen når KLF-selskapet ScanPig nå etablerer et eget Hampshire-forum. Av Per A. Sleipnes… Les mer

En samlingsarena der bønder med interesse for Hampshire-rasen kan høste erfaringer og lære av hverandre. Det er målsettingen når KLF-selskapet ScanPig nå etablerer et eget Hampshire-forum.

Av Per A. Sleipnes

– Forumet planlegger å kjøre månedlige digitale møter via KLF-studio. Her vil ScanPig presentere siste nytt om arbeidet med rasen og det blir faglig påfyll om aktuelle temaer, forteller spesialveterinær svin og daglig leder i ScanPig, Emilie Oldervik.

Fysisk samling

Første møte er allerede i slutten av februar. I studio blir det besøk av Oscar Brundtland som er produsentrådgiver hos Furuseth AS og har mye erfaring med Hampshire. Han er også tett på avlsbesetningen som produserer Hampshire for både det norske og svenske markedet. Det vil bli sendt ut egne invitasjoner til alle registrerte i forumet, ifølge Emilie Oldervik.

– I juni planlegges en fysisk samling for forumets medlemmer. Samlingen arrangeres i Trøndelag og vil være en fagdag med spennende temaer og sosialt samvær.

Erfaringsutveksling

– Hvorfor etablerer dere dette forumet nå?

– Vi merker en økt interesse for Hampshire blant produsentene, og ser behovet for å lage et samlingspunkt av flere grunner. Ved å dele erfaringer og kunnskap med hverandre, vil vi i ScanPig lære mer om hva som «rører seg der ute», samtidig som vi kan dele mer om hva som skjer i arbeidet med Hampshire. Samarbeidet mellom HKScan og PIC vil jo også ha betydning for avlsarbeidet vårt fremover, og sånn sett passer det ekstra bra med oppstart i år, forklarer Oldervik.

Digitale temamøter

Hun ønsker også at det skal bli et forum med nyttig faglig innhold for produsentene.

– Vi skal for eksempel ha digitale temamøter om fôring, avlsarbeid, dyrevelferd, helse og hygiene. Det vil selvfølgelig være en del fokus på Hampshire, men en stor del av møtene vil passe for alle – uavhengig av hvilken rase og produksjon man har i grisehuset. Vi skal også ha første fysiske samling med Hampshire-forum i juni. Dette blir en samling med både sosialt og faglig påfyll, og jeg ser virkelig frem til å treffe både produsenter og rådgivere denne dagen, sier spesialveterinæren i KLF.

Åpent for alle

– Hvor mange produsenter er det realistisk å få med?

– Invitasjon til Hampshire-forumet sendes hovedsakelig ut via våre medlemsslakterier, men det er i prinsippet åpent for alle. Jeg tipper jo at Hampshire-entusiastene er blant de første som melder seg på, men håper definitivt på en god miks av produsenter i forumet – både med tanke på rase og type produksjon. Vi har veldig mange dyktige og engasjerte svineprodusenter i Norge, og det blir ofte god prat og spennende diskusjoner når man samles slik i felles fora.

– Hvilke oppsider er det for en svinebonde å være med her?

– Ved å være en del av Hampshire-forum vil man blant annet få tilsendt invitasjoner til digitale møter og fysiske samlinger, nyhetsbrev fra ScanPig og informasjon om avlsarbeidet på Hampshire. Vi ønsker å tilby et fellesskap med faglig påfyll og nyttig informasjon, og vi håper også at produsentene vil dele av sin kunnskap og erfaring med svineproduksjon.

Etablerer avlssamarbeid

Parallelt med det som skjer her i landet i forbindelse med utvikling av Hampshire-rasen, lanserer HKScan Sverige og PIC en felles nysatsning på denne griserasen.

HK Scan Sverige etablerer et avlssamarbeid med PIC, en verdensledende aktør innen grisegenetikk. Samarbeidet gir HKScan tilgang til PICs kompetanse og banebrytende teknologi, som skaper gode muligheter for ytterligere forbedring av Hampshire-grisens egenskaper. Det vil også gi gode utviklingsmuligheter for svensk griseavl generelt fremover.

Hampshireavl i Sverige feirer for øvrig 50 år i år og farrasen er i dag helt dominerende på det svenske markedet med drøyt 70 prosent markedsandel.

Rasen er med andre ord veldig verdsatt og den er robust, frisk, rolig og godt tilpasset svensk svineproduksjon. Hampshire eksporteres til Storbritannia, Norge, Belgia og Danmark.

I Norge har ScanPig AS i halvannet tiår sørget for at Hampshire også har vært tilgjengelig for norske svineprodusenter. Helt sentralt i dette arbeidet har vært, og er familien Bjørneng på Bergan Gård ved Vormsund.

Vokste med åtte prosent

– Kvaliteten på den jobben Bjørneng-familien har gjort, kan kanskje best synliggjøres ved at deres besetning nå er en av tre besetninger som leverer Hampshire-råner til seminstasjonene i Sverige. Og Hampshire-rasen «knuser alt» i Sverige med sin overlegne markedsandel. Samarbeidet med PIC vil ha betydning for vårt avlsarbeid her i Norge, og vi ser frem til det, sier Emilie Oldervik.

– I 2023 vokste Hampshire i Norge med åtte prosent, mens semintallet generelt sank med 2,5–3 prosent. Vi ser at bønder som prøver griserasen ser fordelene og gjerne fortsetter med den. At verdens største avlsselskap nå trer inn i avlsarbeidet ser vi fram til, selv om fokuset fortsatt skal være en gris tilpasset nordiske forhold, sier styreleder i ScanPig AS, Bjørn-Ole Juul-Hansen, i en kommentar til nyheten om det svenske samarbeidet.

For å få tilsendt påmelding til møter og informasjon fra ScanPig, må du registrere deg via denne linken: https://klf.sk/hampshire-forum-registrering eller bruke QR-koden.

Siste saker