Levanger-bedrift spiller på lag med lokale bønder

En støttespiller for den lokale bonden i Levanger-området i forbindelse med returslakt! Det er hva produksjonsbedriften Halsan Kjøtt AS ønsker å framstå som. Bedriften drives av Arnt Olav Grendahl og… Les mer

En støttespiller for den lokale bonden i Levanger-området i forbindelse med returslakt! Det er hva produksjonsbedriften Halsan Kjøtt AS ønsker å framstå som.

Arild Gripp forteller om flere besøk i butikkutsalget på gården.

Bedriften drives av Arnt Olav Grendahl og Arild Gripp i fellesskap ettersom de eier like deler av virksomheten. Produksjonslokalene ligger på gården Aunet på Halsan i Levanger i Trøndelag og lokale bønder er en viktig del av inntektsgrunnlaget for denne spennende bedriften.

Leiearbeid

– Vi skjærer og foredler for salg under eget merke. Men en stor del av virksomheten bygger på leiearbeid for småskalaprodusenter. Dette er i all hovedsak gårdbrukere med husdyrproduksjon som tar tilbake eget slakt for videreforedling. De har salgsansvaret selv, og omsetter i ulike kanaler. I tillegg leverer Halsan Kjøtt spesialtilpassede produkter til restauranter i nærområdet, forteller Arild Grip.

Halsan Kjøtt drives Arnt Olav Grendahl og Arild Gripp (bildet) i fellesskap

40 mål

Han kjøpte småbruket i 2005 og den gang var det et falleferdig bruk det handlet om. Arealet er på 40 mål med utmark og etter mye arbeid og innsats, innviet Grendahl og Gripp sine produksjonslokaler i 2013. Den gang for det meste basert på vilt fra lokale jegere. I dag er det kjøtt fra husdyr som er bærebjelken i virksomheten.

Les andre relevante artikler for bønder og produsenter

100 bønder

– Vi har nærmere hundre bønder som samarbeidspartnere og slakt fra disse kommer til oss via både Nortura og Midt Norge Slakteri (MNS). I tillegg trenger vi noe «direktelevereringer» av råvarer fra de to nevnte slakteriene. Våre produkter synes å bli mer og mer populære blant lokale forbrukere og dette setter vi selvsagt stor pris på. At vi kan bistå bønder gjennom foredling av råvarene fra disse, er jeg også stolt over, sier Arild Gripp.

Bygningsmessig kompetanse

Gripp har tilført Halsan Kjøtt mye bygningsmessig kompetanse og gjort det mulig å sette i gang kjøttproduksjon i den tidligere driftsbygningen på gården. Kompanjongen Arnt Olav Grendahl har på sin side jobbet i næringsmiddelindustrien siden 1991. Først på Levanger Slakteri AS og senere på Midt Norge Slakteri AS. I mellomtiden bygde han opp en ny kjøttbedrift på Mule, som i sin tur ble videresolgt til dagens eiere og drivere av Ytterøykyling AS.

Omsatte for sju millioner

Produksjonslokalene som nå er på 700 kvadratmeter, rommer kjøle- og fryserom, nedskjærings- og produksjonsrom, tørrvarelager, emballasjerom og klimarom, kontor og garderobefasiliteter, samt et nyåpnet butikkutsalg. Virksomheten er autorisert, som betyr oval stempelbruk med eksportmuligheter. I tillegg tas det imot vilt som er feltkontrollert.Halsan Kjøtt omsatt i fjor for drøyt sju millioner kroner og etter en periode på noen år med økonomiske utfordringer, ble fjoråret oppløftende.
– Nå ser vi at den negative trenden har snudd og folk etterspør kvalitetsprodukter i større og større skala. Det er godt både for oss og de bøndene vi samarbeider med. Vi driver et utsalg på gården og det er på mange måter et barometer på utviklingen. Etterspørselen her har de siste månedene vært særdeles god, avslutter Gripp.

Halsan Kjøtt sin spekebit fikk gull i NM for kjøttprodukter i 2018

Imponert

Administrerende direktør i Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund (KLF) Bjørn-Ole Juul-Hansen er imponert over det Grendahl og Gripp har fått til opp igjennom årene.
– Ikke bare har de utviklet produkter som har tatt gull og edle medaljer i NM i kjøtt. De har gjennom et tett og nært samarbeid med lokale bønder og slakteri bidratt til nyskapning og økt verdi i hele næringskjeden, sier han.
– Dette viser i praksis hvordan våre medlemsbedrifter bidrar til lokal verdiskaping, utvikling, matmangfold og levedyktige lokalsamfunn over hele landet, avslutter Juul-Hansen.

Administrerende direktør i Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund (KLF) Bjørn-Ole Juul-Hansen.

Les mer: Vurderer du å samarbeide med private slakterier eller eggpakkerier? På vår side For Bonden  gir vi deg et innblikk i den private delen av kjøttbransjen i Norge.

Siste saker