Matsentralen i Sandnes gir nødhjelp til Bergen

Dårlige tider fører til økt pågang hos matsentralene og i Bergen gikk sentralen nylig tom for mat. Mat fra Sandnes ble da redningen. Økte levekostnader har ført til at antallet… Les mer

Dårlige tider fører til økt pågang hos matsentralene og i Bergen gikk sentralen nylig tom for mat. Mat fra Sandnes ble da redningen.

800 TONN: Ann Merete Pedersen Myrvold og Tor Jan Bredenbekk ved Matsentralen Rogaland delte ut 800 tonn mat i fjor.
800 TONN: Ann Merete Pedersen Myrvold og Tor Jan Bredenbekk ved Matsentralen Rogaland delte ut 800 tonn mat i fjor.

Økte levekostnader har ført til at antallet personer i Norge som mottar mat fra hjelpeorganisasjoner har økt kraftig, og er nå oppe i 115 000 hver uke. Maten blir delt ut av ulike frivillige organisasjoner som i sin tur henter mat fra åtte ulike matsentraler. En av disse ligger i Sandnes, og den har i utgangspunktet Rogaland som sitt dekningsområde. 

Krise i Bergen

Til tross for at også Matsentralen Rogaland har opplevd en kraftig økning i antallet som trenger mathjelp, har sentralen allikevel hatt mulighet til å sende varer til andre matsentraler som har gått tom for mat. Dette skjedde nylig da det var krise i Bergen.

- Det var en akutt situasjon i Bergen, så da hev vi oss rundt og fikk sendt 22 paller med mat. Vi hadde muligheten til å gjøre det fordi vi i matfylket Rogaland har mange gode matprodusenter som stiller opp og gir oss varer når de har overskudd de ikke får solgt, sier leder i Matsentralen Rogaland Tor Jan Bredenbekk.

Ti tonn kylling så langt i år

En av matprodusentene som bidrar til Matsentralen Rogaland er Den Stolte Hane, som har donert over ti tonn kyllingkjøtt så langt i år.

- For oss er det viktig å kunne hjelpe når flere har fått utfordringer med å kjøpe den maten de trenger. Derfor er det hyggelig for oss å kunne bidra til Matsentralen og det viktige arbeidet de gjør, sier Morten Jelsa som er sjef ved produksjonsanlegget på Jæren.

Jelsa har erfaring med å distribuere overskudd av kylling fra før Matsentralen Rogaland ble opprettet, og mener at arbeidet ble mer effektivt etter at matsentralen tok på seg oppgaven.

- Matsentralen gjør at kyllingen vår kommer til gode for flest mulig, og det er vi takknemlig for, sier Morten Jelsa.

Les mer: Vurderer du å samarbeide med private slakterier eller eggpakkerier? På vår side For Bonden  gir vi deg et innblikk i den private delen av kjøttbransjen i Norge.

Vanskeligst å få tak i proteiner

Tor Jan Bredenbekk ved Matsentralen Rogaland er svært glad for at de har fått så mye kylling siden proteiner er det som er vanskeligst å få tak i.

- Det er stor rift om kyllingen, og fordi vi får så mye av Den Stolte Hane har vi også hatt mulighet til å sende noe videre til andre steder i landet, sier Bredenbekk.

Matsentralen på Sørlandet og i Vestfold/Telemark har i tillegg til den i Bergen mottatt mat fra Sandnes.

Ann Merete Pedersen og Tor Jan Bredenbekk ved matsentralen Rogaland distribuerer ut mat til stadig flere.

Fra 80 til 800 tonn på fire år

Daglig leder Bredenbekk var med på å utrede om det var behov for en matsentral i Rogaland tilbake i 2018. Utredningen kom fram til at det ville være behov for å dele ut 80 tonn mat i året, men det syntes politikerne som skulle behandle saken hørtes ut som altfor mye.

- På det grønne treet som er Norge er jo liksom Rogaland den grønneste grenen, og at det skulle være så stort behov for veldedighet her var det ikke mange som trodde, sier Bredenbekk.

Nå fire år senere er fasiten at Matsentralen Rogaland deler ut over 800 tonn mat i året, mer enn ti ganger mer enn først antatt.

- Det er jo en trist situasjon som har gjort at behovet har blitt så stort og at stadig flere sliter med å få endene til å møtes. Samtidig er det godt å kunne være med å bidra, sier Bredenbekk.

Vil heller hjelpe enn å gå i armanidress

Kontrasten mellom Bredenbekks arbeid i Matsentralen og hans tidligere stilling kunne ikke vært større. Bredenbekk var i mange år investeringsrådgiver for de aller rikeste, sist i Pareto Wealth Management. Da avdelingen han arbeidet for i Stavanger ble gjenstand for kostnadskutt måtte imidlertid Bredenbekk finne på noe annet, men tanken på å jobbe med matsentralen var allikevel fremmed.

- Jeg var litt usikker på om dette var noe for meg, for det var vel ikke akkurat det som var planen. Men så sa jeg til slutt at jeg skulle gi det en sjanse og siden har jeg ikke sett meg tilbake. Jeg har funnet ut at det ikke er lykken å gå i armanidress, og at det å bidra til noe meningsfullt er det jeg vil gjøre.

KLF publiserer regelmessig nyheter om kjøtt og fjørfebransjen. Vil du motta nyhetsbrev fra oss, kan du melde deg på her.

Siste saker