Klasseinndeling 2024

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Grill- og spekemat står sentralt denne våren, og det skal kåres opptil 7 Norgesmestre i tillegg til spesialpriser. Inndeling og beskrivelse Definisjon… Les mer

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Grill- og spekemat står sentralt denne våren, og det skal kåres opptil 7 Norgesmestre i tillegg til spesialpriser.

Inndeling og beskrivelse

  • Norgesmestere, kåres blant gullkvalitets-vinnere.
  • Det kåres produkter som oppnår gullkvalitet, sølvkvalitet og bronsekvalitet
  • Det inviteres til egen spesialklasse Skolekonkurranse

Definisjon av produkter og hvordan de tilberedes
Produktene blir tilberedt av et kompetent kjøkken. Kjøkkenet følger en tilberedningsmal for hver klasse. Har du spesielle føringer for tilberedning av ditt produkt, skriv det i kjøkkenbeskrivelsen ved påmelding, f eks spesielle ønsker til temperatur, steking, koking eller oppskjæring.

Om produktet selges i dagligvare, bør kjøkkenbeskrivelsen være tett på det som møter forbrukeren på emballasje i butikk. Kjøkkenet følger beskrivelsen, men vil bruke noe skjønn for et best mulig resultat. Store justeringer gjøres ikke, da en feil i kjøkkenbeskrivelsen er en feil som møter forbruker. Dette blir omtalt i tilbakemelding fra dommere. Nedenfor nevnes normal tilberedning og krav til maksimal tilberedningstid.

Grill

Både rå og varmebehandlete produkter beregnet for grilling. Kjøkkenbeskrivelsen må være klar og tydelig, på tid og temperatur. Det må også fremgå om produktet skal ha direkte eller indirekte grilling. (Indirekte grilling kan bli gjort i ovn av kapasitetshensyn.)

  • Burger: Fersk eller fryst rå burger av alle kjøttslag, naturell eller krydret, tilsatt ost eller lignende (ikke varmebehandlet). Ikke HORECA. Stekes på grill.
  • Burger spesial: Ferdig varmebehandlete burgere, sliders o.l. som skal stekes/varmes på grill i maks 8 minutter. Sammensatte forbrukerpakninger med ulike burger-/slider-varianter.
  • Restaurant-burger (HORECA): Rå burger (helårsprodukt – ikke beregnet for hjemmegrilling) som ikke selges i forbrukerpakning. Burgerne vil bli stekt/grillet på grill.

Marinert, krydret eller spesielt modnet kjøtt (dry-aged). Maksimal tilberedningstid utenom spesialklassen er 30 min. Store stykker kan bli delt før tilberedning.

  • Marinert/krydret storfekjøtt: Produkter av storfekjøtt. Grillspyd meldes på i klassen Grill Spesial.
  • Marinert/krydret svinekjøtt: Produkter av svinekjøtt, utenom spareribs. Grillspyd meldes på i klassen Grill Spesial.
  • Marinert/krydret fugl: Produkter av alle typer fugl, kyllinglår, - klubber mv. Grillspyd meldes på i klassen Grill Spesial.
  • Marinert/krydret spesial: Produkter av lam/sau/geit, eller vilt som hovedingrediens av kjøtt. Grillspyd meldes på i klassen Grill Spesial.
  • Spareribs: Spareribs ferdig krydret/marinert.
  • Pulled: Pulled pork, turkey, beef m.v. Produktene er ferdig varmebehandlet og skal kun varmes. Vår standard er oppvarming i vannbad, deretter tilberedning i panne eller ovn. Skriv i kjøkkenbeskrivelsen om all kraft skal brukes. Skal det tilsettes f eks BBQ-saus må den sendes inn sammen med produktet.
  • Grill spesial: Grillspyd/-spidd, dry-aged produkter, ferdig varmebehandlete produkter (med flere kjøttslag) som skal grilles. Produktene stekes/varmes på grill.

Pølser

Pølser som spises varme. Ferdig kokte og rå varianter. Pølsene varmes på kjøkken, i kjele (vann), stekepanne eller ovn. De som skal stekes, stekes i stekepanne og holdes varme i ovn.

Når du melder på rå pølser vurder om de skal være fryst eller har tilstrekkelig holdbarhet som fersk. Det er behov for at pølsene holder minst 1 uke fra innsending. De som er meldt på som fryst vil bli tint før tilberedning. De som ikke er merket fryst oppbevares på kjølerom fra de blir mottatt.

  • Grillpølse: Vanlig rett grillpølse med «skrellet tarm» (ikke rå varianter). Normalt eller lite krydrete grillpølser, uten ost.
  • Middagspølse: Røkte og urøkte middagspølser/kjøttpølse (ikke rå varianter). Varmes i konveksjonsovn/dampovn eller i kjele med vann og kan om beskrevet i kjøkkenbeskrivelsen stekes i panne til slutt.
  • Wienerpølse: «Ekte wienerpølse» i spiselig tarm (ikke rå varianter). Blir varmet i vann. Angi anbefalt trekketid.
  • Snadderpølse rå: Rå pølser av alle varianter.
  • Snadderpølse hot: Sterkt krydrete pølser, som chorizopølser med jalapeño, chili eller curry/karri. Røkte og urøkte varianter.
  • Snadderpølse m/ost: Mildt eller moderat krydrete varianter av røkte og urøkte snadderpølser, og grillpølser (skrelte) som inneholder smeltbar eller fastere ost.  Pølser med ost som er sterkt krydret meldes på i klassen Snadderpølse hot.
  • Snadderpølse røkt: Røkte snadderpølser (u/ost), f.eks løkpølse, baconpølse, og mildt krydrete pølser som ikke inngår i andre klasser.
  • Snadderpølse urøkt: Bratwurst og andre urøkte snadderpølser som er varmebehandlet.
  • Snadderpølse spesial: Varmebehandlet røkte/urøkte pølser av andre kjøttslag, med utradisjonell produksjonsmetode, eller mye smak / utradisjonelle krydder, samt varianter som ikke passer inn i andre klasser. Eksempler: pølser av lam/får, vilt, struts, krokodille, eller speket chorizo for steking.

Spekekjøtt

Spekete kjøttstykker med eller uten bein, inkl sammensatte kjøttstykker (i nett) og surrete produkter. Også tørket kjøtt som pålegg, tapas, spekematmåltid eller snacks. Ikke produkter som skal varmes, stekes/kokes.

  • Fenalår helt: Fenalår, speket, eventuelt røkt og/eller krydret/marinert. Salgsvare helt fenalår.
  • Spekeskinke: hel, halv eller bit (over ca 250 g).
  • Spekekjøtt, oppskåret: Ferdig oppskåret spekekjøtt av svin og lam/får. Slicet spekeskinke, westfaler, fenarull, fenalår m.v. inngår.
  • Spekekjøtt spesial: Hele produkter, biter eller slicet spekekjøtt av andre kjøttslag / deler av får og gris (eks storfe, vilt, fjørfe, svinebog eller kam), og utradisjonelle spekekjøttprodukter laget på utradisjonelle fremstillingsmåter.
  • Tørket kjøtt: Tørket kjøtt, biltong, beef jerky

Spekepølse

Pålegg, tapas, spekematmåltid eller snacks. Ikke produkter som skal varmes, stekes/kokes. Produkter meldes på enten i skiver eller som hel/snabb.

  • Salami: Tradisjonell salamitype, inkl salami med krydderrand m.v. Spesielle sterkt krydrete typer skal i gruppe for krydret spekepølse.
  • Fårepølse: Spekepølse av fårepølsetype (ikke sterkt krydrete typer)
  • Spekemør/-morr: Tradisjonelle mår, morr eller mørpølser
  • Krydret spekepølse: Krydrete spekepølser (ikke tradisjonell salami) f.eks chorizo og pepperoni.
  • Spekepølse spesial: Andre milde/lite krydrete spekepølser som kurv, svartpølse og speket pølse av kalkun, vilt osv. I tillegg sammensatte produkter med flere typer ølpølser mv. inkludert porsjonspakker.

På grunn av logistikken trenger vi å vite om spekepølsen er slicet eller ikke. Dette krysser du av på som spesialklasse.

Bacon

Bacon men ikke lutefiskbacon/ternet bacon inngår i årets konkurranse.

  • Bacon i skiver: Røkt bacon av sideflesk, slicet.
  • Bacon spesial: Bacon hel, i bit, urøkt bacon, "engelsk bacon", "bacon" av andre stykningsdeler eller andre kjøttslag samt ferdigstekt (skivet) bacon.

Spesialpriser

Skolemesterskap i pølser: Videregående skoler inviteres til å delta i konkurransen. Innsendte produkter blir vurdert på samme måte som de som deltar i ordinær konkurranse og får tilbakemelding fra dommerne. Vinneren kommer i resultatlisten som vinner av spesialpris

Siste saker