God markedsbetjening er viktig for norske bønder

Av Terje Wester, styreleder i KLF Det er et nytt år, og vi i kjøtt- og fjørfebransjen ser frem til 2024 med spenning. Blir det nok ferske råvarer til å levere… Les mer

Av Terje Wester, styreleder i KLF

Det er et nytt år, og vi i kjøtt- og fjørfebransjen ser frem til 2024 med spenning. Blir det nok ferske råvarer til å levere rett mengde kjøttvarer til kundene utover våren? Alle vet at vi også må bidra til å redusere reguleringslageret, og det må skje i en skala som er gjennomførbar. Her har KLF sine bedrifter tatt et stort ansvar tidligere og i år må vi også få med oss Nortura på denne dugnaden! Forsyningsplikten skal gi en rettferdig fordeling av ferskt norsk slakt, når det ikke er administrativ nedsatt toll.

God markedsbetjening er viktig for norske bønder, på samme tid som det er viktig for alle kundene. Nå mangler vi litt norske egg og mange mener at dette kunne ha vært løst på en bedre måte. Tine har fått sterk kritikk for å søke om å kunne bruke importert melkepulver i NYT Norge-merkede produkter. Det er snakk om små volum i den store sammenhengen, men det norske systemet med regulering av melkemarkedet virker det helt urimelig at mange melkebønder som har produsert noe over kvote, har fått en betydelig «bot»for dette. Og det skjer i markedsreguleringens navn!

Det vil sannsynligvisogså bli krevende å tine storfe fra reguleringslager, før holdbarhetstiden går ut i vår. I KLF har vi i lang tid ønsket å bidra med gode forslag til forbedringer i markedsordningene, og vi holder trykket oppe! Vi møter stor forståelse for våre forslag, men det må handling til! Det er store penger å spare for norske bønder og de trenger pengene!

Det er også mye å glede seg til! Jeg føler fortsatt gleden og stoltheten som mange dyktige produsenter viste under NM i kjøttprodukter i oktober. Til våren skal mange av våre kolleger møtes for å konkurrere på nytt, med gode grillprodukter. De flotte produktene fra NM finner vi i butikker og i storhusholdning og matinteresserte forbrukere kan bruke resultatlista når de skal planlegge et topp måltid!

Jeg registrerer også med glede at flere av våre medlemmer jobber aktivt for å forbedre dyrevelferd, investere i mer fornybar energi og jobber med sortimentet for å møte forventningene fra kunder og myndigheter. Vi skal produsere bedre mat på en bedre måte. Vi skal ta ansvar for å holde selvforsyningsgraden oppe. Vår bransje skal bidra til landbruk i hele landet og her har vi alle en viktig jobb å gjøre. Og ikke minst: dette skal vi være stolte av det!

Godt nytt kjøttår!

Siste saker