Økte grenser for kyllingproduksjon er fastsatt

I Statsråd fredag 12. desember ble det vedtatt endringer i forskrift om regulering av svine- og fjørfeproduksjon. Slaktekyllingproduksjon økes til 280.000 omsatte og slaktede kyllinger pr. år.

Endringene innebærer at grensen for konsesjonsfri produksjon av slaktekyllingproduksjon økes fra inntil 140.000 til 280.000 omsatte og slaktede kyllinger pr. år og for kalkunproduksjon fra inntil 30.000 til 60.000 omsatte og slaktede kalkuner pr. år.

- Den enkelte må i større grad gis anledning til å drive med det de ønsker, på en måte og i et omfang de mener er riktig for seg, på sin gard og i sin livssituasjon, sier sier landbruks-og matminister Sylvi Listhaug. Med de endringene som nå er fastsatt, vil flere på sikt få mulighet til å skape seg en full arbeidsplass på garden.

For KLF er det viktig å understreke at en dobling av konsesjonsgrensene i seg selv ikke fører til noen endringer over natten.

- Å snakke som om at 280 000 kyllinger fra nå av er «standarden», blir helt feil, sier Bjørn-Ole-Juul-Hansen. Det er på sin plass å minne om at selv om konsesjonsgrensen på gris har stått fast i 10 år er det svært mange produsenter som ikke produserer opp mot konsesjonsgrensen; kanskje som mange som halvparten av produsentene.

Juul-Hansen oppfordrer samtidig de private fjørfebedriftene til å ha stålkontroll på hvor mye produksjon de nå åpner opp for.

- Bedriftene må ikke legge til rette for mer produksjon enn de faktisk har marked for. Men å balansere forholdet mellom produksjon og salg har de private aktørene alltid vært flinke til, sier Juul-Hansen.

Siste saker