Svenske bønder kjøper tilbake HKScan

Like før nyttår ble Sveriges største kjøttbedrift, HKScan Sweden AB, kjøpt opp av det bondeeide svenske selskapet Lantmännen. Etter å ha vært på utenlandske hender i over 15 år, er… Les mer

Like før nyttår ble Sveriges største kjøttbedrift, HKScan Sweden AB, kjøpt opp av det bondeeide svenske selskapet Lantmännen. Etter å ha vært på utenlandske hender i over 15 år, er det igjen svenske bønder som skal drive selskapet videre.

– Dette kom som en interessant overraskelse på slutten av 2023, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. direktør i KLF. Det er tøffe tider i kjøttbransjen også utenfor Norge, og det er spennende å følge med på hvordan aktørene tilpasser seg for å klare utfordringene. Lantmännen, som før øvrig eier tidligere Bjølsen Valsemølle (Ceralia), har erfaring med å «dyrke fram» sunne og gode bedrifter.

– KLF har god dialog både med den svenske og finske delen av HKScan. Det regner vi også med å ha etter dette salget, og vi ønsker begge selskapene lykke til, sier Juul-Hansen.

I 1995 ble Sverige en del av EU, og rundt tusenårsskifte fusjonerte en rekke svenske bondeeide slakterisamvirker i et forsøk på å møte konkurransen med utlandet. De dannet Swedish Meat, men selskapet slet med lønnsomheten.

I 2007 ble Swedish Meat solgt til finske HK Roukatalo og nytt navn ble HK Scan. I dag er HK Scan markedsleder i den svenske kjøttsektoren, men konkurrerer hardt med finske Atria og danske Danish Crown. HKScan Sweden AB sysselsetter per i dag rundt 1 800 personer og omsatte i 2022 for rundt 8 milliarder SEK.

– Dette oppkjøpet er strategisk viktig for Lantmännen og for våre medlemmer. Oppkjøpet gir oss mulighet til å sikre innenlandsk eierskap til HKScans svenske virksomhet, og dermed fremtiden for svensk dyreproduksjon. Det er viktig for å skape vekst i landbrukssektoren – og styrker den nasjonale matvareberedskapen, sier Per Lindahl, styreleder i Lantmännen i en pressemelding publisert 29.desember 2023.

Lantmännen er et landbrukskooperativ og Nord-Europas ledende innen landbruk, maskiner, bioenergi og matvarer. Eid av 18 000 svenske bønder, har vi 10 000 ansatte, virksomhet i over 20 land og en årlig omsetning på 60 milliarder SEK. Selskapet kjøper nå 100 prosent av HKScan Sweden AB, som omfatter hele den svenske driften av HKScan.

Transaksjonen må godkjennes av relevante myndigheter og forventes gjennomført i løpet av første halvår 2024. Inntil transaksjonen er gjennomført fortsetter Lantmännen og HKScan Sweden AB å operere som separate selskaper.

Siste saker