Beiter midt i verdensarven

Beiter midt i verdensarven Stranda Sauene til Tor Lie beiter midt i verdensarven. Sunnmørsidyllen frister mesterkokkene i gourmetlandet Frankrike: De er i ferd med å få smaken på norsk fenalår. Georg… Les mer

Beiter midt i verdensarven

Stranda Sauene til Tor Lie beiter midt i verdensarven. Sunnmørsidyllen frister mesterkokkene i gourmetlandet Frankrike: De er i ferd med å få smaken på norsk fenalår.

Georg Mathisen

Hele verdikjeden på gårdsbesøk på Stranda. Fra venstre landbruks- og matminister Jon Georg Dale, Eric Keck (Soprolux), Marc du Garreau (Meat Me), Svein Andreassen (Grilstad), Thomas Mossino (Meat Me), Camille Eysséric (Consulting Printemps), Per Berg (Nortura), Bente Avseth-Bakke (Nortura) og Jan Arve Mork (Bjorli Fjellmat).

Han er størst på geit, men når lengst med sau. – Vi har 90 vinterfôrede spælsauer og 300 geiter, forteller Tor Lie. Han driver Lie gård sør for Stranda sentrum. Gårdstunet ligger 330 meter over Sunnylvsfjorden, nesten rett opp.

Med 250 000 liter geitemelk og noen fôringskje i tillegg er han blant de store i Geite-Norge. Melken blir først og fremst til Snøfrisk.

Lars (fra venstre), Tord og Tor Lie – tre generasjoner på Lie gård.

Fra gris til sau

– Sauefjøset var grisehus før, men vi har bygd det om til sau, forteller Lars Lie. Tor Lie har god hjelp av faren Lars og sønnen Tord i driften. Lie har i hvert fall vært gård de siste 400 årene. Før den tid har det sikkert også vært folk på stedet, men det er ikke dokumentert.

Det er kort vei til verdensarvområdet rundt Geirangerfjorden.

– Vi holder til i randsonen, men sauene beiter inne i verdensarvområdet. Det får vi lite grann støtte for, forteller Tor Lie. Det kan saktens trengs: – Det er vanskelig å konkurrere mot svinekoteletter til 29,90 for kiloen, konstaterer Lars Lie.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale trekker frem Tor Lie på Lie gård som eksempel på de flinke sauebøndene som står bak godt, norsk fenalår.

Michelin-fenalår

Så er det da heller ikke i billigdiskene på lavprisbutikkene at sauene hans ender. Fenalårene fra Stranda skal nemlig aller helst havne på restaurantbord med Michelin-stjerne eller i gourmetbutikker i Frankrike.

– Vi vil vise hvordan vi produserer maten og hvorfor vi er så stolte av den. Vi håper vi gir innkjøperne ammunisjon, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Han har besøkt Lie gård sammen med en delegasjon franske innkjøpere. De importerer norsk fenalår og selger det videre til både butikker og restauranter i gourmetlandet.

Det er kort vei til verdensarvområdet, forklarer Lars Lie.

Beite-nysgjerrige

– Naturlige produkter blir viktigere og viktigere. Derfor har fenalår fra Norge store muligheter, sier Eric Keck. Han er innkjøpssjef for Soprolux, et Strasbourg-firma som leverer kvalitetsmat til kjøkkensjefer over hele landet. Etter besøket på Lie gård vet han mye mer om hva han har å selge og hvordan han kan overbevise kundene.

– Sauene kan beite fra sjøen og helt opp til 1500 meters høyde, forklarer Tor Lie. Han svarer gjerne den franske delegasjonen på hva de spiser:

– Om våren er det nytt gress i nærområdet. Senere beiter de på alle slags urter og gress oppe i utmarka, forteller han.

– Beiteområdet er cirka 12?000 dekar, forteller Lars Lie. Gården har 70–75 mål dyrket jord selv og henter i tillegg gress fra flere gårder nærmere Stranda sentrum.

Thomas Mossino kjøper inn norsk fenalår og selger det videre til franske kunder. Her dokumenterer han med mobilkameraet hvor fenalåret opprinnelig kommer fra.

Samarbeider i utlandet

Det er samarbeidsprosjektet Fenalår fra Norge som markedsfører det norske fenalåret i Frankrike. – Vi holder konkurransen oppe i Norge samtidig som vi samarbeider i utlandet. Det har en effekt at vi er sammen – jeg tror ikke at noen av oss kunne gjort det alene, sier Per Berg. Nortura-direktøren er styreleder i Fenalår fra Norge.

Merkesjef Svein Andreassen i Grilstad har også vært med fra starten, den gangen Tind Spekevarer var eget selskap. Bjorli Fjellmat er den tredje som leverer norsk fenalår til Frankrike.

– Lykkes du i Frankrike, lykkes du overalt. I fjor solgte vi 900 kilo fenalår der. I år skal vi selge 3000, forteller Andreassen.

Stranda er kommunen med eget skinkerådhus.

Siste saker